Apel umanitar pentru Alexandru Jurcan, un profesor de istorie cu destinul frânt. Are 25 de ani, cancer şi o luptă de câştigat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţia lui Alexandru poate fi caracterizată, pe scurt, prin două cuvinte: ambiţie şi neşansă. După cinci ani de studenţie la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti, a fost nevoit să renunţe la marea lui pasiune. Cauza: o durere de spate care s-a dovedit a fi cancer la rinichiul stâng, extins apoi la plămâni şi, de puţin timp, la ficat.

În 2011, Alexandru a absolvit ciclul de licenţă al Facultăţii de Istorie, iar în toamna anului următor s-a numărat printre puţinii tineri absolvenţi talentaţi care au reuşit să îşi înceapă o carieră în învăţământ. A obţinut un post de profesor primar la Şcoala nr. 119 din Berceni. Şi-a continuat şi studiile universitare, prin înscrierea la programul de master „Istorie şi civilizaţie – Istorie Modernă”.

Din păcate, nu a putut încheia această treaptă, din cauza problemelor medicale apărute. Totuşi, cu speranţă şi ambiţie, Alexandru a concurat, în vara lui 2013, pentru un post de profesor de istorie în sectoarele 4 şi 5 ale Capitalei. A obţinut postul, la două unităţi de învăţământ – Şcoala nr. 134 şi Şcoala Mărţişor. Dar boala nu l-a lăsat nici aici pentru mult timp. Povestea marilor realizări ale omului pe care dorea să le-o împărtăşească elevilor săi a fost curmată de povestea neşansei vieţii lui.

După ce a observat că durerile din zona lombară se acutizează, a făcut primul set de analize. Era noiembrie 2013. Medicii l-au asigurat că nu există nicio problemă medicală, deci niciun motiv de îngrijorare. Durerile au persistat, aşa că a dorit să consulte şi alţi medici. După consultaţia la o nouă clinică, a fost diagnosticat cu tumoare retroperitoneală. Cu alte cuvinte - cancer renal. În stadiul 3-4. 

Pe 17 ianuarie 2014 a fost operat pentru prima dată de către dr. Pătrăşcoiu, la Secţia de Urologie a Spitalului Fundeni. A urmat perioada foarte dificilă a tratamentului postoperatoriu, perioadă în care a suportat patru serii de polichimioterapie, trei serii de câte cinci zile consecutive şi o serie de trei zile consecutive.

Două recidive şi metastaze multiple

Dar liniştea i-a fost din nou zdruncinată, cancerul a recidivat. În iulie 2014 a fost supus unei noi intervenţii chirurgicale. Mulţi dintre colegii săi, precum şi persoane străine sensibilizate de cazul său l-au ajutat atunci – s-au mobilizat şi au strâns cantitatea mare de sânge de care avea nevoie. Pe 7 august, după o operaţie ce a durat peste şase ore, dr. Pătrăşcoiu şi dr. Nacev au reuşit să extirpe tumoarea, cu dimensiunea de 15x15 cm.

Dar boala a lovit din nou. La sfârşitul lunii septembrie cancerul a recidivat la ficat prin metastaze multiple. Au urmat alte două serii de chimioterapie în decursul lunii octombrie, însă fără niciun rezultat.

În urmă cu două săptămâni au apărut complicaţii care au impus internarea la Spitalul Clinic dr. Victor Babeş, la secţia Boli Infecţioase. În prezent, metastazele cele mai mari au 8x8cm şi 3,5x4 cm, însă complicaţiile îl împiedică să reia un nou tratament.

Pe durata acestui an şi-au arătat sprijinul pentru Alex colegii săi de la Facultatea de Istorie, Asociaţia Studenţilor la Istorie „Dacia”, angajaţii Muzeului Naţional de Istorie a României, alături de membrii detaşamentului de jandarmi şi membrii ai subunităţii de pompieri, precum şi persoane care au fost impresionate de lupta sa pentru viaţă.

Singura soluţie pentru salvarea lui Alexandru este tratamentul la o clinică din Italia. Pentru ca acest lucru să fie posibil este nevoie ajutorul unui număr mai mare de oameni dispuşi să solidarizeze cu Alexandru.     

Alex are 25 de ani, cancer şi un război de câştigat. Prietenii lui ne invită să ne gândim ce sens, dar mai ales ce consecinţe, are neutralitatea într-un război ca acesta.           

Contul în care pot fi donaţi bani pentru sprijinul tânărului este:

Alexandru Jurcan BCR - RO19RNCB0746088646290001 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite