Acum, ruptura de perineu se „coase“ mai uşor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Singura opţiune eficientă de tratare a rupturii de perineu este cea chirurgicală
Singura opţiune eficientă de tratare a rupturii de perineu este cea chirurgicală

Afecţiunea este însoţită frecvent de incontinenţă urinară, fiind prezentă mai ales la femeile care au născut sau la cele la menopauză. Cea mai eficientă metodă de tratament a rupturii de perineu este cea chirurgicală, pacienta putând fi externată chiar şi după o zi de spitalizare. 

Ruptura de perineu reprezintă slăbirea musculaturii de la nivelul perineului şi apare mai ales imediat după naşterea naturală sau la mulţi ani după aceasta.

Ruptura de perineu este frecventă şi la femeile la menopauză,  ca urmare a scăderii nivelului de estrogen, hormon care menţine fermitatea peretelui pelvin.

Calea chirurgicală, singura eficientă

Pentru tratarea rupturii de perineu, singura rezolvare este cea chirurgicală, menţionează medicul primar obstetrică-ginecologie Ioan Stoian, director general al clinicii Gynecoland din Bucureşti.

Se poate recurge la o intervenţie minim invazivă care presupune montarea unor bandelete sub uretră.

„Această metodă de inserare suburetrală a bandeletelor tratează incontinenţa urinară, însă pentru corectarea rupturii este necesară şi refacerea perineului posterior", precizează medicul.

Această intervenţie necesită de obicei o zi de spitalizare după scoaterea sondei urinare sau cel mult trei zile.

Medicul Ioan Stoian recomandă ca, după operaţie, timp de o lună, pacienta să evite ridicarea de greutăţi, activităţile care presupun eforturile fizice intense putându-se efectua abia după trei luni. Femeia îşi poate relua viaţa sexuală după cicatrizarea leziunii lăsate de operaţie.

Este asociată cu incontinenţa urinară

„De cele mai multe ori, femeile află că au ruptură de perineu după ce ajung la medic din cauza incontinenţei urinare", spune medicul Ioan Stoian.

Incontinenţa urinară poate apărea atât după eforturi mai mari, cât şi după ridicarea de greutăţi sau chiar după un episod de tuse puternică ori după urcarea scărilor. Este important de ştiut însă că nu întotdeauna ruptura de perineu dă şi incontinenţă urinară.

Afectează viaţa sexuală

Slăbirea musculaturii pelvine cauzată de ruptura de perineu atrage şi o scădere a plăcerii sexuale şi chiar frigiditate.

Atât în incontinenţa urinară, cât şi în diminuarea plăcerii sexuale din cauza rupturii de perineu, medicii recomandă efectuarea unor exerciţii simple, numite Kegel. Acestea constau în încordarea muşchilor pelvini, ca şi cum se încearcă oprirea urinării.

Medicul Ioan Stoian recomandă efectuarea, pentru început, a câte 5-10 contracţii dimineaţa şi seara, timp de o săptămână, după care se creşte numărul acestora.

Epiziotomia nu exclude riscul

Mai ales la prima naştere naturală, este nevoie de epiziotomie. Aceasta este o mică tăietură efectuată la nivelul perineului (porţiunea dintre vagin şi anus), care uşurează expulzia fătului.

Această intervenţie nu exclude însă riscul apariţiei rupturii de perineu, atrag atenţia medicii. Ruptura de perineu poate apărea şi la câţiva ani după naştere.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite