Şapte simptome serioase care arată că bebeluşul tău este bolnav

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plânsul non-stop este unul dintre modurile în care bebeluşul ne spune că ceva nu e în regulă cu el
Plânsul non-stop este unul dintre modurile în care bebeluşul ne spune că ceva nu e în regulă cu el

În primul an de viaţă, copilul este foarte vulnerabil în faţa infecţiilor de tot felul. Mai ales că cât sistemul său imunitar aproape că nu există. Medicii pediatri au făcut un top al simptomelor care arată că bebeluşul are probleme de sănătate.

Atunci când vii cu bebeluşul acasă de la maternitate nu ai o „carte de instrucţiuni“ după care să te ghidezi în creşterea şi îngrijirea celui mic. Cei mai mulţi părinţi se tem că bebeluşul s-ar putea îmbolnăvi şi ei nu vor recunoaşte semnele.

„Primii ani de viaţă sunt o perioadă vulnerabilă pentru că bebeluşii nu au un sistem imunitar matur care să îi apere în faţa infecţiilor“, explică David L. Hill, medic pediatru la Wilmington, NC., citat de webmd.com.

Vulnerabilitatea este cu atât mai mare cu cât bebe nu are nici vaccinurile necesare făcute, fapt care ar constitui o barieră în faţa infecţiilor şi a viruşilor, aşa cum se întâmplă în cazul copiilor mai mari, adaugă acesta.

Din aceste motive bebeluşii şi copiii mici au nevoie de un medic mai des decât copiii mai mari. Ce simptome ar trebui să dea de gândit unui proaspăt părinte? Medicii pediatri au întocmit o listă care arată în felul următor:

1. Febra. Bebeluşii nu ar trebui să facă febră în primele 3 luni de viaţă. Dacă bebeluşul dvs are o temperatură rectală de 38 de grade Celsius sau mai mare mergeţi cu el direct la camera de gardă de la Urgenţă. „Aceasta nu pentru că, în sine, febra este periculoasă, ci pentru că la nou-născuţi ea este semnul unei infecţii bacteriene“, a explicat dr. Hill. Dacă bebeluşul are mai mult de 3 luni atunci puteţi să mai aşteptaţi o zi până chemaţi doctoral.

2. Culoare galbenă a ochilor sau a pielii. În primele ore de la naştere, cei mai mulţi copii au aşa numitul icter care le colorează în galben ochii şi pielea. Aceasta se întâmplă pentru că ficatul lor nu funcţionează încă sufficient de repede şi ca urmare eliberează în sânge o substanţă numită bilirubină. De cele mai multe ori, acest icter mecanic trece de la sine în câteva zile. Neonatologii verifică fiecare nou-născut înainte de a-l trimite acasă. Dacă însă culoarea galbenă a ochilor sau a pielii se menţine şi după ce bebeluşul a ajuns acasă, mergeţi înapoi cu el la medic. În unele situaţii, copilul are nevoie de o expunere mai îndelungată la un anumit tip de lumină care îi îndepărtează bilirubina din corp.

3. Iritaţia pielii. Cele mai multe iritaţii dispar dacă se presează puţin cu degetul pielea bebeluşului. Dacă însă copilul are pete mic roşii pe piept, braşe, picioruşe sau spate când îl apăsaţi uşor cu degetul e cazul să mergeţi la camera de gardă pentru că acest tip de iritaţie poate fi semnul unei infecţii precum meningita ori o afecţiune a vaselor de sânge. O iritaţie părută pe faţă sau pe gât însoţită de vărsături sau tuse e mai puţin periculoasă, însă ar trebui să-l vadă medicul, oricum. Aceasta pentră că atunci când varsă sau tuşeşte vasele de sânge se sparg.

4. Vărsături sau diaree. În acest caz, copilul trebuie neapărat hidratat. Cel mai cert semn că are nevoie de apă este scutecul uscat. „Un copil mai mare ar putea îndura o zi sau mai multe cu diaree, însă un bebeluş se deshidratează sever în 12 ore“.

5.Probleme cu respiraţia. Dacă bebeluşul inspiră şi expiră foarte repede sau nu se poate opri din tuşit  este cazul să-l vadă un medic de urgenţă pentru că la mijloc poate fi un astm sau a înhalat ceva.

6.Dureri de cap. Semnul acestor dureri sunt întoarcerile repetate din cap într-o parte şi în alta. Durerile de cap sunt rare la bebeluşi, dar este nevoie ca ele să fie temeinic investigate. Unele studii sugerează că migrenele sunt legate de colici, dar pot fi şi semnul unei alte afecţiuni ca de pildă infecţii ale sinusurilor.

7. Plânsul non-stop. Dacă bebeluşul plânge toată ziua şi nu-l puteţi domoli, sunaţi medicul de familie. Dacă acesta nu e de găsit, adresaţi-vă camerei de gardă.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite