În ce situaţii poate apărea stopul cardiac în timpul unei operaţii de cezariană
0Surse medicale specializate în Anestezie şi Terapie Intensivă au explicat pentru Adevărul în ce condiţii poate apărea stopul cardiac la o persoană de 34 de ani care suportă o operaţie de cezariană. Artista Andreea Bălan a trecut recent printr-un astfel de eveniment.
Prima întrebare care ar trebui să primească răspuns ar fi dacă la prima sarcină artista a făcut sau nu cezariană, au comentat sursele medicale pentru Adevărul.
„Cea mai gravă situaţie care poate apărea în timpul unei operaţii de cezariană şi care să ducă la stop cardiac este embolia amniotică, adică atunci când lichidul amniotic ajunge în sângele mamei. Dar este o situaţie extrem de rară, cu evoluţie prelungită şi de regulă, soldată cu decesul mamei“, potrivit acestora.
Potrivit specialiştilor ATI, stopul cardiac se produce dintr-un complex de motive nu din cauza unui singur factor. „Poate fi vorba despre nivelul de hidratare, respectiv cât de hidratată era gravida înainte de a intra în operaţie, câte lichide a primit în timpul intervenţiei chirurgicale, dacă este hipotensivă există riscul de scădere şi mai mare a tensiunii.“
În operaţie intră echipe numeroase de medici
Poziţia uterului intraoperator poate fi un alt factor. Un uter de mari dimensiuni poate comprima vene cavă. „Sau poate fi vorba despre o reacţie vagală, o reacţie exagerată la stres a centrilor nervoşi care reglează ritmul cardiac şi tensiunea sângelui. De aceea şi echipele de medici sunt numeroase într=o astfel de intervenţie, pentru că oricând pot apărea complicaţii. Cele mai multe incidente de acest fel intervin după ce copilul este extras.“
Cât priveşte reacţia la anestezicele introduse, oprirea cardiacă s-ar fi putut produce dacă s-ar fi făcut anestezie locală, rahianestezie. Însă, punctează specialiştii în Anestezie şi Terapie Intensivă, un stop cardiac de acest fel este greu reversibil şi cu consecinţe împortante.