„Îmi pare rău, nu-l mai putem salva”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţi s-a întâmplat şi ţie? Ai simţit că îţi fuge de sub picioare, nu-i aşa? Pentru majoritatea oamenilor, pierderea dinţilor este un adevărat coşmar nu doar din perspectiva estetică sau funcţională, cât şi din punctul de vedere al confortului, pentru că, de regulă, tratamentul complet al unui spaţiu lăsat în urmă de un dinte pierdut presupune multiple vizite la dentist şi intervenţii complexe precum adiţia osoasă sau implantul dentar.

Deşi ai crede că în special oamenii în vârstă rămân fără dinţi, realitatea arată că media de vârstă la care românii încep să-şi piardă iremediabil dinţii a ajuns la aproximativ 45 ani.

Sunt convinsă, totodată, că pentru mulţi care au auzit fraza „Îmi pare rău, nu-l mai putem salva” stând pe scaunul din cabinetul de stomatologie, ar fi contat să ştie ce măsuri preventive să ia pentru a nu ajunge în această situaţie-limită.

Iată deci cum poţi să previi pierderea dinţilor!

Fii atent în familie dacă ai rude care suferă de boala parodontală. Această afecţiune cronică infecţioasă produce o stare inflamatorie locala iar în timp gingiile se vor retrage şi osul adiacent se resoarbe, rădăcinile dinţilor rămân descoperite şi vulnerabile. În consecinţă, aceşti dinţi se vor deveni mobili şi vor cădea, lăsând în urmă spaţii ce vor trebui acoperite. Din păcate însă, dacă s-a instalat deja atrofia osoasă, soluţiile medicale de restaurare prin implanturi dentare pot include şi refacerea osului alveolar prin tehnici de adiţie şi regenerare osoasă şi gingivală.

Dacă remarci că deja gingiile tale s-au retras sau sângerează la cea mai mica atingere, vorbeşte cu stomatologul tău despre un test parodontal care determina prezenta bacteriilor parodontale patogene. Acest test poate identifica până la 12 specii de bacterii patogene şi ajută medicul să stabilească o schema de tratament parodontal adecvat. Din experienţa noastră la Dentica, Clinica stomatologică promotor al conceptului de Wellness Dentistry în România, majoritatea pacienţilor care au făcut acest test au primit tratamentul parodontal corect şi astfel am reuşit să prelungim substanţial viaţa dinţilor afectaţi.

Deşi nu se practică la scară largă în România obişnuită cu oameni mutilaţi de lipsa dinţilor, există şi tratamentul parodontal complex care presupune diagnosticarea, îngrijirea, igienizarea şi tratamentul dinţilor şi al gingiilor pentru a preveni, în timp, pierderea dinţilor.

Şi încă un sfat avem pentru tine - nu face compromisuri în ceea ce priveşte programul zilnic de periaj. Ştiu, tot timpul eşti pe grabă, ba vrei să mai furi câteva minute de somn, ba ai de dus copilul la grădiniţă mai devreme, însă cele 5 minute de periaj dentar măcar de două ori pe zi te salvează de milioane de bacterii acumulate pe suprafaţa dinţilor tăi şi pe gingii. Pot să trăieşti ştiind asta?

Dacă nu ai cum să foloseşti periuţa de dinţi la birou, după masa de prânz, încearcă să foloseşti aţa dentară după fiecare masă sau gustare pe care o iei. Nu îţi elimină toate bacteriile, însă vei reuşi astfel să elimini resturi alimentare din zone greu accesibile.

Cu drag şi nu uitaţi că zâmbetul aduce sănătate,

Dr. Silvia Covrig, Medic Specialist Parodontologie şi Ortodonţie Digitala în cadrul Clinicii Dentica.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite