9 remedii neaşteptate împotriva durerii: înjurăturile şi sexul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Durerile de cap pot fi „vindecate“ cu ajutorul sexului FOTO Arhivă
Durerile de cap pot fi „vindecate“ cu ajutorul sexului FOTO Arhivă

În cazul în care suferi de dureri, de cap, de stomac, de muşchi sau orice altceva, există câteva tehnici simple, prea puţin cunoscute, care te ajută să te simţi mai bine.

1. Râzi!

Râsul nu este chiar cel mai bun medicament, dar are într-adevăr proprietăţi vindecătoare. În afară de faptul că te scapă de stres, că arde nişte calorii în plus şi că îţi va prelungi viaţa, după cum au demonstrat studiile, un râs în hohote din când în când te scapă şi de durere, notează „Huffington Post“. 

Cercetătorii spun că acest beneficiu al râsului este datorat unor substanţe din creier care se eliberează atunci când râzi - endorfinele. S-a demonstrat că aceste endorfine acţionează ca un calmant asupra durerilor.

2. Renunţă la fumat!

Dacă ai nevoie şi de mai multe motive pentru a renunţa la acest obicei foarte nesănătos, atunci fii atent: în cadrul unui studiu realizat asupra oamenilor care sufereau de dureri de spate, s-a demonstrat că cei care nu au fumat niciodată nu simţeau dureri la fel de mari ca cei care fumau. Conform oamenilor de ştiinţă, fumatul este un factor de risc demonstrat în cazul durerilor de spate. În cadrul studiului, fumătorii au raportat dureri mai mari.

3. Ţine stresul sub control!

Răspunsul organismului la stres (inima care bate mai repede, respiraţia agitată, tensiunea din muşchi) este acelaşi cu răspunsul la durere. Doar gândul la un eveniment stresant a demonstrat o creştere semnificativă în tensiunea muşchilor a pacienţilor care sufereau de dureri de spate. Cu cât eşti mai stresat, cu atât e mai mare nivelul cortizolului din sânge, supranumit şi hormonul de stres. Acest lucru poate conduce la o vulnerabilitate în faţa durerii, conform unui studiu din 2013.

Relaxarea poate veni în multe forme, poate prin meditaţie, prin lectura unei cărţi bune, printr-o şedinţă de jogging sau printr-un pui de somn. Oricum, este foarte important să faci ce ţi se potriveşte mai bine pentru a scăpa de stres.

4. Dormi!

Există ceva ce nu poate fi rezolvat prin somn? Un mic studiu din 2012 a descoperit că, pe lângă beneficiile somnului asupra memoriei, dispoziţiei şi greutăţii corporale, există influenţe pozitive ale somnului şi în ceea ce priveşte pragul durerii. În cadrul studiului, 18 adulţi sănătoşi au fost împărţiţi în două grupuri. Unul dintre grupuri dormea mai mult cu două ore în fiecare noapte. 

Cei care au dormit mai mult au reuşit să-şi ţină degetele pe o sursă de căldură care le testa rezistenţa la durere cu 25% mai mult decât cei care au dormit mai puţin.

5. Îndrăgosteşte-te!

Relaţiile îmbunătăţesc speranţa de viaţă, scad nivelul de stres, incidenţa bolilor şi îmbunătăţesc viaţa sexuală. Dar relaţiile mai pot ajuta şi la vindecarea durerii. Un studiu din 2011 a luat în considerare 17 femei aflate într-o relaţie fericită de lungă durată pe care le-a supus unor şocuri scurte dureroase. În timpul testului, unor femei li s-a permis că privească o fotografie cu cel iubit, iar altora nu li s-a permis acest lucru. Cele care au privit fotografia au descris un nivel al durerii mai puţin intens.

Conform studiului, zonele din creier care au fost activate la vederea celui drag sunt asociate cu sentimentul de siguranţă. Mai mult, cu cât femeile aveau o relaţie mai lungă, cu atât activitatea din creier era mai intensă în aceste zone.

6. Înjură ca un birjar!

Dacă tot vorbeşti urât, foloseşte-te de asta pentru a combate durerea. Înjurăturile par că au proprietăţi vindecătoare. În 2009 s-a efectuat un studiu pe 67 de studenţi care au fost rugaţi să-şi ţină o mână într-un vas cu apă rece ca gheaţa, cât de mult puteau. Cei cărora li s-a permis să înjure în tot acest timp au reuşit să reziste cu mâna în apă cu 40 de secunde mai mult, în comparaţie cu cei care nu au avut voie să înjure.

Totuşi, contează şi calitatea, nu doar cantitatea înjurăturilor. Puterile „vindecătoare“ ale suduielilor par să scadă atunci când le foloseşti în mod regulat, când nu ai nevoie de ele.

7. Mişcă-te!

Dacă te doare ceva, e posibil să te gândeşti că orice exerciţiu fizic va înrăutăţi durerea. Şi totuşi, există o grămadă de studii care demonstrează că mişcarea, făcută în siguranţă şi cu grijă, ajută la îmbunătăţirea situaţiei. Şi acest lucru se întâmplă datorită faptului că efortul fizic declanşează endorfinele, şi, după cum am aflat deja, acestea ajută la scăderea nivelului durerii din organism.

Exerciţiile fizice mai reduc şi nivelul anumitor substanţe din organism, numite citochine, care cresc inflamarea, conform unui studiu din 2012 care a examinat efectele activităţii fizice asupra durerilor.

Efortul poate îmbunătăţi şi dispoziţia şi calitatea vieţii celor care suferă de dureri cronice.

8. Ascultă muzică!

Nu subestima puterea distracţiei. În teorie, acesta este un truc mental, însă poate face minuni atunci când vine vorba de durerea cronică. Distragerea atenţiei de la durere funcţionează prin multe metode: jocurile video, jocurile de memorie sau ascultatul muzicii.

Un studiu din 2006 realizat de americani a descoperit că pacienţii care sufereau de dureri cronice şi care ascultau muzică cel puţin o oră pe zi au raportat o scădere a nivelului durerii de la 12 până la 21%, comparativ cu pacienţii care ţineau doar un jurnal al durerii în care înregistrau episoadele grave, dar care nu ascultau muzică.

9. Pune-te pe treabă!

Poate că ţi-e greu să te simţi sexy atunci când capul îţi explodează de durere, sau când te dor încheieturile de simţi că mori, dar oamenii de ştiinţă au descoperit că sexul poate uşura durerile. Stimularea sexuală şi orgasmul eliberează aceleaşi endorfine, dar şi alte calmante naturale ale organismului. Beneficiile sexului asupra durerii pot dura chiar şi două zile. 

Activitatea sexuală se recomandă în special pentru cei care suferă de migrene. 60% din pacienţii luaţi în considerare într-un studiu din 2013 au spus că sexul i-a ajutat să nu-i mai doară capul.


Citeşte şi:

Frica de durere este mai rea ca durerea însăşi

Dacă ai făcut vreodată o injecţie, ştii că este adevărat: timpul pe care îl petreci aşteptând înţepătura acului este de nesuportat, depăşind chiar momentul cu adevărat dureros în care acul îţi intră în piele.

10 remedii naturiste pentru cele mai întâlnite tipuri de durere

La primul semn de durere ne ducem către dulăpiorul de medicamente. Nu este greşit să te bazezi pe medicamente în cazul unor boli serioase, însă mai bine te gândeşti de două ori înainte de a lua o pastilă când te doare capul sau ai arsuri la stomac.

Moduri surprinzătoare de a lupta contra migrenelor

Dacă suferi de dureri de cap, probabil că ai încercat tot felul de tratamente chiar şi pentru a le preveni atunci când simţi că se apropie. Dacă nu ai avut încă succes, nu trebuie să disperi: poate mai sunt unele remedii pe care nu le-ai încercat.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite