5 lucruri pe care trebuie să le ştii despre antibiotice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezistenţa la antibiotice este o problemă globală FOTO Arhivă
Rezistenţa la antibiotice este o problemă globală FOTO Arhivă

Rezistenţa virusurilor la antibiotice este una dintre cele mai mari probleme ale sistemului sanitar mondial. Bacteriile se luptă să supravieţuiască şi, cu cât sunt mai expuse la antibiotice, cu atât mai multe şanse au să se adapteze şi să devină rezistente.

Din cauza modului greşit în care am folosit antibioticele, majoritatea nu mai funcţionează aşa cum trebuie împotriva bacteriilor. Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) vrea să se asigure că oamenii sunt informaţi cu privire la folosirea corectă a antibioticelor şi au explicat, pe înţelesul tuturor, importanţa folosirii corecte a antibioticelor.

1. Antibioticele nu vindecă toate infecţiile

Antibioticele funcţionează (dacă mai funcţionează acum) împotriva bacteriilor, dar nu au niciun efect împotriva unor virusuri cum este cel al răcelii sau ale unor infecţii respiratorii superioare pe care oamenii le fac în sezonul rece, notează „Boston“.

2. Antibioticele au efecte adverse

La fel ca orice medicament, antibioticele dau efecte adverse. Printre efectele negative ale antibioticelor se numără diareea, iritaţiile pielii, dar se poate şi mai rău. De fapt, copiii ajung cel mai des la Urgenţă din cauza reacţiei negative a organismului la antibiotice.

3. 50% din reţetele de antibiotice nu sunt necesare

Mulţi oameni se duc la doctor din cauza unei simple răceli şi pleacă de-acolo cu o reţetă pentru antibiotice. În mare parte, vina o poartă doctorul, dar şi pacienţii sunt cei care insistă să li se prescrie antibiotice ca un fel de leac bun la toate.

4. Antibioticele nu trebuie date de la unul la altul

Nu trebuie să iei niciodată antibiotice prescrise pentru altcineva sau chiar antibiotice care ţi-au rămas de la o reţetă mai veche. Antibioticele sunt prescrise de medic pentru o infecţie specifică.

5. Respectă reţeta doctorului

Dacă medicul ţi-a prescris antibiotice, este foarte important să le iei exact aşa cum ţi-a indicat. Nu uita că este bine şi să pui la îndoială antibioticul prescris. Întreabă medicul dacă este cu adevărat necesar să le iei şi dacă problema ta nu se poate rezolva şi altfel. Dar, în cazul în care te-ai asigurat că este cu adevărat nevoie să faci o cură de antibiotice, ia-le exact aşa cum ţi-au fost prescrise. În cazul în care nu respecţi indicaţiile medicului, nu numai că rişti să rămâi bolnav, dar îţi creşte şi riscul de rezistenţă la antibiotice.


Citeşte şi:

Cade şi ultima linie de apărare împotriva infecţiilor: cele mai puternice antibiotice nu mai au efect

Uniunea Europeană se confruntă cu o ameninţare mare din cauza superbacteriilor care au început să reziste şi la carbapenemi, o clasă de antibiotice atât de puternice încât reprezintă o ultimă soluţie în cazul infecţiilor. România se află printre ţările afectate cel mai mult: peste 5% din infecţiile sângelui contactate în spitale nu cedează în faţa carbapenemilor.

Era antibioticelor a luat sfârşit. Suntem dezarmaţi în faţa infecţiilor cu bacterii

Autorităţile sanitare de la cel mai înalt nivel se declară învinse astăzi în lupta cu „superbacteriile“, antibioticele fiind considerate ca o armă albă într-un război nuclear.

Antibioticele devin ineficiente. Consumul excesiv de medicamente duce omenirea înapoi cu 100 de ani

Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA a emis o avertizare neobişnuită în care se spune că „era antibioticelor ineficiente a început“. Aproape două milioane de americani dezvoltă infecţii rezistente la antibiotice, iar 23.000 de oameni mor în fiecare an din cauza tratamentelor cu antibiotice care nu-şi fac efectul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite