28 de români mor zilnic din cauza cancerului pulmonar. Principalii factori de risc VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare an, în România, sunt depistate 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar. 28 de români mor în fiecare zi din pricina acestei boli.

Cancerul pulmonar este cel mai agresiv tip de cancer, avansează rapid şi provoacă cele mai multe decese. Ca şi în cazul altor tipuri de cancere şi cel de plămâni este depistat cel mai adesea în faze avansate de boală, când intervenţia chirurgicală nu mai este posibilă.

Potrivit GLOBOCAN, Global Cancer Observatory, în România, în 2018, se înregistrează 83.461 de cazuri noi de cancer, în condiţiile în care 50.902 români îşi pierd viaţa din cauza cancerului.

Statisticile arată că 30% din decesele cauzate de cancer în România sunt reprezentate de cancerul pulmonar.  „Dintre toate formele de cancer, camcerul pulmonar face cele mai multe victime în România, Depistarea tardivă şi evoluţia rapidă a acestui tip de cancer nu dau nicio şansă pacienţilor, cu toată intervenţia medicilor şi a tratamentelor inovatoare. Cei mai mulţi bolnavi vin tardiv, când cazul este depăşit chirurgical“, este de părere Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Un diagnostic timpuriu creşte de patru ori şansa la viaţă, ajungând la 55%, în timp ce depistarea în stadiul III sau mai târziu şansele de supravieţuire sunt de 11%.

„Insist ca pacienţii să vină la medic“

„Insist ca pacienţii să se prezinte la medic nu doar atunci când apare o schimbare în starea lor de sănătate, oricât de mică, ci şi la consultaţiile periodice. Un pacient fumător peste 40-45 de ani poate avea oricând o formă de cancer pulmonar în curs de instalare. O vizită la medic le poate salva viaţa pentru că atât terapiile inovatoare, cât şi tratamentele personalizate, ce au la bază medicamentaţia clasică ne pot ajuta acum să ţinem cancerul pulmonar sub control. Însă acest lucru nu este valabil decât pentru cazurile în care boala este depistată în stadiu incipient“, potrivit prof.dr. Florin Mihălţan, medic primar pneumolog.

Specialiştii avertizează că în România, 75% din pacienţii diagnosticaţi ajung la medic în stadiu inoperabil pentru că ignoră sau interpretează greşit simptomele. Principalele semne sunt tusea – cronică sau, în stadiu avansat, cu sânge – respiraţie îngreunată, dureri în piept sau de oase, infecţii pulmonare sau bronşite care apar frecvent. Pacienţii mai pot avea dureri toracice persiatente, scăderi în greutate, lipsa poftei de mâncare, raguşeala care nu mai trece şi lipsa de aer.

„Tusea care nu se remite în două-trei săptămâni – de la debut sau schimbarea caracterului tusei la un fumător cronic sunt semnale de alarmă. Expectoraţia cu sânge proaspăt, dificultăţile respiratorii, junghiul toracic persistent, scăderea ponderală inexplicabilă sunt tot atâtea simptome care trebuie să trimită pacientul la medic pentru control. De asemenea, ar fi utilă implementarea unui program de screening care să se adreseze populaţiei la risc – fumători, lucrători în mediul toxic. Principala metodă de screening recomandată la ora actuală este tomografia computerizată cu doză mică de iradiere care s-a dovedit superioară examenului radiologic pulmonar standard“, explică dr. Cătălin Costovici, medic primar oncologie medicală.

„Deşi cancerul pulmonar rămâne principala cauză de deces prin cancer la nivel mondial, imunoterapiile au demonstrat un poteţial uriaş de creştere a supravieţuirii pe termen lung şi o îmbunătăţire a calităţii vieţii pacienţilor, comparativ cu opţiunile de terapie standard. Mă bucur că pacienţii români au acces la astfel de opţiuni de tratament inovatoare“, spune conf. dr. Laura Mazilu, medic primar oncolog.

Fumatul rămâne principalul factor de risc

Riscul de cancer de plămâni creşte pe măsură ce creşte numărul anilor în care o persoană a fumat. O tumoare malignă se poate dezvolta într-o bronhie sau într-un plămân şi poate să evolueze mult timp fără simptome. În evoluţia ei poate invada structuri anatomice învecinate – inimă, coaste, vase – sau poate trimite celule la distanţă la alte organe: creier, ficat, oase, favorizând apariţia metastazelor.

Expunerea la radon din materialele de construcţii, contactul cu fibrele de azbest şi poluaraea, sunt, de asemenea, factori declanşatori ai cancerului pulmonar.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite