Remedii naturale pentru scăderea colesterolului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aveţi un nivel al colesterolului puţin crescut, dar parcă nu aţi vrea să apelaţi la medicamente clasice? Încercaţi o serie de terapii blânde: alimentaţie bogată în omega 3, ceaiuri de păpădie, anghinare sau trandafir, ulei esenţial de rozmarin.

Colesterolul face parte din categoria lipidelor furnizate prin alimentaţie, dar este sintetizat şi de ficat. Când nivelul colesterolului în sânge este prea ridicat, se pot forma plăci de aterom (depuneri de grăsimi) în interiorul vaselor de sânge. Boala se numeşte ateroscleroză. Când aceste plăci se rup, ele ajung în circulaţia sangvină şi sunt responsabile de infarct sau accident vascular cerebral, bolile cardiovasculare ce reprezintă prima cauză de mortalitate la nivel global.

Nivelul crescut al colesterolului poate avea o componentă genetică, dar se leagă şi de o alimentaţie prea bogată în grăsimi animale: carne, ouă, brânzeturi...

Alimentaţia echilibrată face parte din tratamentul anticolesterol

Mâncaţi cel puţin de două ori pe săptămână peşte bogat în faimoşii acizi omega 3: somon, păstrăv, macrou, hering, sardine.

Utilizaţi uleiuri vegetale sănătoase: de măsline, de rapiţă sau de in, care sunt surse de acizi graşi ce reduc colesterolul rău.

Consumaţi zilnic fructe şi legume, proaspete şi preferabil de sezon. Beţi în fiecare zi câte un pahar de suc de legume: frunze de pătrunjel, ridiche neagră, ţelină, morcovi, sfeclă roşie.

Adăugaţi la salate seminţe de dovleac sau nuci, migdale ori consumaţi-le sub formă de gustare între mese.

Mâncaţi zilnic câte un măr sau un grepfruit. Aceste fructe conţin pectină şi alte fibre alimentare a căror acţiune anticolesterol a fost demonstrată de numeroase studii. Potrivit acestora, consumul unui asemenea fruct pe zi scade, în medie, cu 15% nivelul colesterolului total.

Includeţi în meniu leguminoasele: fasole uscată, linte, mazăre, năut.

Usturoiul contribuie la scăderea colesterolului rău (LDL) şi la creşterea colesterolului bun (HDL). Este demonstrat că usturoiul fluidizează sângele şi reduce riscul de ateroscleroză. Adăugaţi-l din plin la alimentele preparate zilnic.

Limitaţi consumul de carne grasă, vânat, brânzeturi fermentate şi mâncăruri gătite cu sosuri, grăsimi, prăjeli, precum şi ouăle prăjite.

Reduceţi alimentele dulci, băuturile carbogazoase şi alcoolul.

Faceţi sport în mod consecvent. Încercaţi mersul nordic, care constă în utilizarea a două beţe asemănătoare celor de schi. Comparativ cu mersul clasic, consumul energetic poate creşte cu 40%. Mersul nordic este ideal pentru eliminarea grăsimilor şi permite arderea a circa 400 de calorii pe oră.

Plante care protejează ficatul şi reduc colesterolul

Păpădia stimulează activitatea ficatului. Se poate consuma în salate sau sub formă de ceai. Lăsaţi la macerat într-un litru de apă rece 30 de grame de frunze şi rădăcină de păpădie, apoi daţi în clocot acest amestec şi păstraţi la infuzat 20 de minute. Filtraţi ceaiul şi beţi câte o cană după micul dejun, prânz şi cină.

Anghinarea favorizează secreţia şi excreţia de bilă. Adăugaţi o lingură de frunze uscate de anghinare într-o cană cu apă fierbinte. Lăsaţi la infuzat 10 minute. Dacă gustul este prea amar, îndulciţi cu puţină miere. Beţi două căni pe zi înainte de masă.

Trandafirul ajută la scăderea nivelului de colesterol. Puneţi 50 de grame de petale de trandafir într-un litru de apă rece. Fierbeţi ceaiul 10 minute şi beţi trei-patru căni pe zi între mese.

Uleiul esenţial de rozmarin stimulează eliminarea grăsimilor prin funcţia vezicii biliare. Se administrează câte o picătură de ulei esenţial de rozmarin într-o linguriţă de ulei de măsline, în cură de 20 de zile. Se face pauză o săptămână, apoi se repetă cura.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite