Pregăteşte-ţi cămara cu leacuri!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Temperaturile ridicate duc la evaporarea uleiurilor esenţiale din plante
Temperaturile ridicate duc la evaporarea uleiurilor esenţiale din plante

Pregătită din timp, camara cu leacuri poate deveni o adevărată farmacie verde pentru afecţiunile specifice iernii şi nu numai. Noi îţi spunem care sunt condiţiile prilenice pentru păstrarea plantelor medicinale!

Pentru a putea beneficia pe deplin de proprietăţile terapeutice ale plantelor conferite de substanţele active, ele trebuie culese, uscate şi păstrate în anumite condiţii. În timp ce plantele trebuie culese dimineaţa devreme pentru a beneficia de un conţinut mai mare de substanţe active, scoarţa de copac, de pildă, se colectează primăvara, iar rădăcinile plantelor toamna târziu, după ofilirea părţilor aeriene.

Pentru a avea efecte terapeutice maxime, seminţele plantelor trebuie recoltate înainte de a se usca, iar fructele (de exemplu porumbele, afinele, cătina), când sunt coapte, pentru că în acest stadiu conţin cea mai mare cantitate de vitamine.   

Păstrează plantele în încăperi aerisite

Lumina şi căldura sunt principalii „inamici” când vine vorba de păstrarea unui cantităţi cât mai mari din substanţele active ale plantelor. Conform fitoterapeuţilor, plantele trebuie depozitate într-un loc răcoros, cum ar fi cămările sau dulapurile aflate departe de orice sursă de căldură.

Temperaturile ridicate duc la evaporarea uleiurilor esenţiale din plantă, ceea ce face ca acestea să-şi piardă eficienţa. La fel ca şi căldura, umiditatea ridicată favorizează mucegăirea lor, în timp ce lumina poate face ca unele substanţe din plante să devină toxice pentru om. Important este ca uscarea lor să se facă natural, în încăperi aerisite şi curate, iar procesul să nu dureze mai mult de 4-7 zile pentru plante şi 20-30 de zile pentru rădăcini sau scoarţa de copac.

Alege pungile de hârtie sau săculeţii de pânză  

După uscare, cea mai bună metodă de a păstra plantele este în pungi de hârtie de culoare închisă (împiedică pătrunderea razelor soarelu) sau în săculeţi de pânză ori în cutii de carton. Evită pe cât posibil ambalajele din material plastic deoarece plantele nu-şi păstrează la fel de eficient substanţele active.

O bună modalitate de a păstra plantele mai voluminoase, precum mărarul, cimbrul, leuşteanul, sunătoarea, levănţica sau rozmarinul, este de a le prinde sub formă de buchet şi de a le agăţa (coada în sus, buchetul în jos) la înălţime.

Citeşte materialul pe clicksanatate.ro

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite