Efectul uimitor al usturoiului asupra colesterolului. Alimente care păstrează arterele curate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Milioane de oameni iau statine pentru a ţine colesterolul în frâu. Dacă aceste medicamente sunt aliaţi importanţi în lupta împotriva bolilor cardiovasculare, dieta şi exerciţiile fizice au de asemenea un rol benefic în reducerea colesterolului „rău“ - LDL şi protejarea sănătăţii inimii.

O serie de alimente protejează inima şi ţine în frâu colesterolul „rău“. Seminţele de in, portocalele, merele, usturoiul sunt doar câteva dintre ele care ar trebui introduse în dietă, cu atât mai mult cu cât nu ameninţă în niciun fel silueta.

 Seminţele de in conţin substanţe care blochează producerea colesterolului „rău“ – LDL. Aceste substanţe cresc totodată capacitatea organismului de a elimina LDL, potrivit healthcentral.com.Aşadar, adăugând seminţe de in în sucurile preparate în casă sau în terciuri.  

Portocalele sunt cunoscute ca având o concentraţie mare de vitamina C. Ele conţin în plus compuşi care ajută organismul să controleze nivelul colesterolului. Este vorba despre fitosteroli, un tip de grăsimi care se regăsesc de regulă în nuci, fructe şi vegetale, şi care deşi sunt conţinuţi în cantităţi mici, odată ajunşi în organismul uman sunt foarte eficienţi în reducerea nivelului LDL. Aceşti compuşi blochează absorbţia LDL în celulele aflate în intestine.

Fasolea conţine tipuri de fibre care sunt procesate în intestinul gros. Bacteriile benefice din colon consumă aceste fibre şi formează acizi graşi. Aceştia se mişcă în interiorul organismului către ficat unde blochează producerea LDL.

Usturoiul este un aliment cu multiple beneficii pentru sănătate. Are proprietăţi antifungice, ajută sistemul cardiovascular şi este un antibiotic natural. Totodată, s-a descoperit că usturoiul interferează cu abilitatea ficatului de a produce colesterol. La fel şi proteinele din soia, astfel că folosirea laptelui de soia ca adaos la cereale sau la cafea este o bună alegere.

Merele conţin polifenoli, antioxidanţi puternici care împiedică formarea plăcilor pe artere. Pentru a extrage beneficiul maxim dintr-un măr pentru cholesterol, nu decojiţi merele. Cea mai mare concentraţie de polifenoli este concentrată în coaja fructelor.

La fel ca portocalele, şi conopida este bogată în steroli de plante. Totodată, conţine antioxidanţi, magneziu şi vitamina C, vitamina K şi acizi graşi omega-3 care combat inflamaţiile.

Migdalele conţin două substanţe care combat cu success colesterolul „rău“: flavonoizii şi vitamina E. Aceşti antioxidanţi împiedică colesterolul să oxideze în organism şi, implicit, să se depună pe artere. Pentru un efect maxim migdalele nu trebuie prăjite, cid oar sărate (eventual) cu sare de mare.

Ce este colesterolul „rău“?

Colesterolul este o substanţă din grupul lipidelor şi este necesar pentru buna funcţionare a celulelor, pentru fabricarea hormonilor sexuali şi a sărurilor biliare, acestea din urmă foarte importante pentru digestie. Colesterolul este transportat prin sânge în special sub forma a două lipoproteine – LDL şi HDL. Colesterolul legat de acestea se numeşte „colesterolul LDL“ şi „colesterolul HDL“. Funcţiile lor în organism sunt distincte, primul se numeşte colesterolul „rău“ şi, al doilea, colesterolul „bun“.

Sursele de colesterol sunt grăsimea alimentară (grăsimea saturată – colesterol exogen) şi fabricarea lui de către ficat (colesterol endogen).

Consumul de colesterol trebuie limitat la sub 300 mg/zi. Nivelul de colesterol din sânge este de 150-200 mg din care doar 20-25% este exogen, ceea ce înseamnă că cea mai mare proporţie a colesterolului este fabricat de propriul nostru corp. În aceste condiţii, alimentaţia are un rol esenţial în nivelul colesterolului în sânge.

În momentul în care nivelul colesterolului din sânge creşte, el se depozitează pe pereţii arterelor pe care le îngroaşă, transformându-le în tuburi rigide. Circulaţia sângelui este perturbată în aceste condiţii, fapt care compromite nutriţia organelor vitale. Aceasta este ateroscleroza din cauza căreia se produce  infarctul miocradic, AVC-urile (accidentele vasculare-cerebrale) anevrismele de aortă, arteriopatia membrelor inferioare sau insuficienţa cardiacă. Autorul acestui dezastru este colesterolul „rău“ –LDL , considerat un adevărat ucigaş al omului. În sens opus, acţionează colesterolu HDL care se opune apariţiei aterosclerozei, motiv pentru care se numeşte colesterol „bun“.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite