VIDEO Armurariul, cel mai bun aliat pentru regenerarea ficatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie, a venit la Adevărul Live şi ne-a oferit câteva trucuri pentru a reintra în normal atât cu digestia, cât şi cu silueta, după Sărbători.

Combinaţiile nefericite, în multe cazuri, de la masa de Paşte, nu au rămas fără consecinţe asupra stării de sănătate. Fie că e vorba despre o banală balonare, despre arsuri gastrice sau chiar despre câteva kilograme în plus, medicul de familie Ruxandra Constantina ne învaţă cum să ne recuperăm rapid după abuzuri, fără efecte secundare.

În general există două grupuri de persoane. Persoanele sănătoase care au făcut un abuz alimentar şi care au pus câteva kilograme în plus şi persoanele cu alte afecţiuni la care exesul alimentar le-a agravat mult simptomatologia, începe dr. Constantina.

Pentru persoanele sănătoase problemele pot fi rezolvate relativ uşor. Dischineziile biliare, adică durerile de cap, balonările, jena în partea dreaptă pot fi rezolvate prin schimbarea alimentaţiei. Mai puţină proteină animală.

Ouăle sunt sănătoase, cu condiţia să fie fierte moi pentru că sunt mai uşor digerate. Acum ar trebui să nu depăşim 2-3 ouă pe săptămâ. Acum sunt bune lactatele acide, adică sana, iaurt, lapte bătut. Trebuie să punem în repaus tubul digestiv. Mai uşor cu dulciurile. Una-două bucăţele de ciocolată neagră sunt bune. Şi, dacă tot avem poftă de dulce, să trecem pe fructe proaspete.

Armurariul, bun pentru ficat

Plantele tonic amare stimulează secreţia de bilă şi ajută la normalizarea valorilor trigliceridelor şi colesterolului. Păpădia, pelinul, anghinarele şi armurariul, care este una dintre cele mai bune plante care detoxifică şi ajută la detoxifierea celulei hepatice, sunt recomandate cu tărie de dr. Constantina.

Ceaiul de armurariu, din păcate, este cea mai nefericită opţiune pentru că se absoarbe foarte puţin. El se ia sub formă de pulbere, de tinctură sau de capsule. Dacă vreţi ceai, folosiţi o infuzie combinată. 

O cură cu armurariu, pentru refacerea ficatului ar trebui să dureze 30-40 de zile. Mai ales în cazul stresului, pentru că încărcarea grasă a ficatului apare şi la persoanele stresate, care nu se odihnesc îndeajuns. 

Balonările sunte cele mai dese

Balonările pot fi date de o gastrită, de ulcer, de tulburări la nivelul colonului. Este bine ca în această perioadă să renunţăm la supele de carne pentru că ele ajută la creşterea acidităţii gastrice. Lemnul dulce, lemnul de salcâm, lavanda, sunătoarea pot fi folosite sub formă de ceai sau capsulă împotriva acestei acidităţi, a balonării. Ceaiurile se beau imediat după masă. Două-trei căni de ceai pe zi dau rezultate foarte bune, este de părere specialistul (foto dreapta).

image

Tinctura de propolis administrată 30-40 de picături în puţin ceai călduţ timp de mai multe zile vindecă şi ulcerul.

Din tot ce am făcut abuz în perioada de sărbători este bine să mâncăm cât mai puţin. Restricţia calorică cu 30% ne prelungeşte viaţa. Noi mâncăm mai mult decât este nevoie. Ar trebui să ne ridicăm de la masă înainte să ne săturăm. De Paşte, la aceeaşi masă le-am amestecat, am abuzat de ele.

Pentru balonări putem folosi acele condimente aromatice, proaspete sau sub formă de pulbere. Chimen, fenicul, anason, busuioc, salvie, şofran, turmeric... sunt extraordinare pentru că, pe lângă că îmbunătăţesc digestia, sunt şi antioxidante. Scorţişoara adminsitrată sub formă de pulbere ajută la reglarea valorilor glicemiei şi colesterolului. Ghimbirul este minunat, sub formă de capsule, ceai sau altfel. Pentru gaze, pe lângă aceste condimente avem şi cărbunele medicinal care este foarte bun.

Enzimele digestive naturale din papaya şi ananas

Nu uitaţi să folosiţi preparatele care conţin enzimele digestive. Există şi enzime naturale vegetale extrase din ananas şi papaya. De fapt, se spune că nu este bine ca după masă să mâncăm fructe. Ananasul şi papaya sunt bune de consumat şi după masă pentru că îmbunătăţesc digestia.

Dacă nu găsim produsul, putem folosi un supliment. Tot pentru digestie sunt bune şi lămâia şi mango.

Nu cădeţi în extreme – acum este sezonul salatelor

Nu este bine, însă, să trecem la diete restrictive, să cădem în extremă. Acum ar trebui să mâncăm cu cap, normal. Este sezonul salatelor. Salata „curcubeu“, cu toate culorile, verde, galben, roşu... stropită cu uleiuri presate la rece şi însoţită de condimente aromatice este foarte sănătoasă. Persoanele fără probleme digestive pot folosi şi condimentele iuţi.

Trei mese principale şi două gustări. Cei care muncesc nu reuşesc să ţină cont de acest concept, însă am început să învăţăm să mâncăm sănătos.

Cum să scăpăm de kilogramele în plus

Singura cale de a slăbi sănătos este schimbarea în stilul de viaţă, respectiv să mâncăm mai puţin şi mai bun. Trebuie să facem mişcare, dar nu exagerat. Un efort peste puterile organismului reprezintă un stres, fapt care conduce la îngrăşare. Mai există şi suplimente care ne ajută, care acţionează la fel de puternic ca medicamentele de sinteză. Fibrele se dizolvă în apă şi creează senzaţie de saţietate şi se leagă şi de grăsimi, nelăsându-le să se absoarbă.

Trebuie să îmbunătăţim digestia. Din cauza balonării persoanele pot părea şi mai grase. Vine vara acum şi reţinem apa mai mult, şi trebuie să ne ajutăm şi cu diuretice, cum sunt florile de soc care intensifică şi digestia şi transpiraţia şi, pe termen lung, inhibă şi foamea.

Detoxifierea organismului, doar la recomandarea specialistului

Este o modă cu detoxifierile. Noi suntem tentaţi de multe ori să mergem la tot felul de naturopaţi care ne fac mai mult rău decât bine. Înainte de aceste cure trebuie consultat medicul, care ne evaluează starea de sănătate şi abia pe urmă recomandă exact cum să se facă.

Pornind de la nişte principii sănătoase, respectiv ce nu se mănâncă în aceste cure, accentul va cădea pe verdeţuri, pe legume. Nu un singur aliment, ci o combinaţie. Nu sunt de acord din cu curele cu sucuri de fructe. Mai bine alege fructul întreg, nu doar cu suc. Totul trebuie făcut cu cap. Eu recomand şi sucurile, dar alături de o alimentaţe sănătoasă. Sucul de pătrunjel este excepţional în perioada asta, continuă dr. Ruxandra Constantina.

De ce răcim în această perioadă?

Există variaţii bruşte de temperatură şi organismul nu face faţă acestor variaţii. Probabil că nu este timpul pierdut pentru acea cură de imunizare: echinaceea, propolis, lăptişor de matcă etc.

Echinaceea nu este recomandată la rinitele alergice. De la copii de doi ani, toată lumea se confruntă cu aceste rinite, supărătoare, nu neapărat periculoase. Îţi creează o stare de nervozitate, insomnie şi chiar depresie, aşa că trebuie tratate. Curele făcute cu tincturi de plante detoxifiante antialergice, urzică, păpădie, brusture, cu gemoterapia (mlădiţe de măceş, de carpen, de măceş) funcţionează foarte bine.

Imunitatea noastră este scăzută. Ştiu persoane care stau în curent şi n-au nimic. Însă, cineva cu o imunitate scăzută estesensibil la orice.

Ceaiuri pentru slăbit

Hidratarea este foarte importantă. Pe lângă apă, un obicei foarte bun de la asiatici este să bem dimineţa pe stomacul gol un pahar cu apă călduţă cu câteva picături de lămâie. După care, o jumătate de oră să încercăm să nu mâncăm. La fel şi seara.

Atenţie, la un moment dat organismul se obişnuieşte cu un produs. Excesul de ceai verde este energizant, dar scoate şi calciul din organism. Ceaiul verde se bea maxim o lună. 

Cum tratăm stresul de întoarcere la serviciu 

Există câteva plante, înainte să ajungem la psihiatrie (şi sper să n-ajungem niciodată), numite adaptogene care reduc nivelul cortizolului. Rodiola rozeea, o plantă excelentă, luată sub formă de capsule, ne ajută, ne energizează. La fel ginsengul, este un tonic fizic, psihic, sexual excelent. Uleiul de chimen negru ne ajută să ne adaptăm.

Polen, lăptişor de matcă, produsele stupului ne ajută perfect cu stresul reîntoarcerii la muncă. Lavanda este excelentă fără a provoca somnolenţă. Extractele de sunătoare care sunt acceptate şi de medicina alopată. Aici trebuie să avem grijă că nu se asociază cu antipsihoticele recomandate de psihiatru.

Aveţi grijă la miere! Atenţie, mierea nu trebuie ţinută la soare. Cei care vând miere pe marginea drumului, o ţin ore în bătaia soarelui. Plus că mierea nu se fierbe, nu se dizolvă în lichid fierbinte, îşi pierde toate proprietăţile.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite