Beneficiile frunzelor de căpşun. Cum acţionează împotriva reumatismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pigmentul conţinut în fructe ajută la prevenirea cancerului şi a bolilor cardiovasculare, iar frunzele pot fi folosite ca tratamente împotriva reumatismului, gingivitei şi arsurilor solare. Iată câteva dintre beneficiile frunzelor de căpşun.

Căpşunele sunt printre cele mai gustoase şi mai pline de vitamine fructe ale verii, însă totodată au şi un potenţial alergen foarte mare, (din cauza seminţelor), astfel încât sunt contraindicate copiilor sub 3 ani şi persoanelor care se ştiu alergice.

Fructele sunt o sursă important de vitamina C, potasiu, acid folic şi magneziu. Flavonoidele din căpşuni protejează inima şi vasele de sânge, contribuind la prevenirea bolilor cardiovasculare şi a îmbătrânirii. În plus, par să aibă un rol în prevenirea cancerului.

Beneficiile frunzelor de căpşun. Cum se prepară o infuzie

Alături de fructe, de la căpşun se mai folosesc frunzele şi rădăcinile din care se pot prepara diverse infuzii cu efecte diuretice şi antiinflamatorii.

De reţinut că frunzele se recoltează după ce se culeg fructele, după care se usucă  şi se păstrează în saci de hărtie. O altă metodă de păstrare este răşnirea fină după uscare şi depozitarea într-un borcan de sticlă închis ermetic şi ţinut la întuneric pentru ca frunzele să nu-şi piardă proprietăţile.  

Consumul de infuzie de frunze de căpşun este recomandat în caz de reumatism, gută, astenie, parazitoze intestinale, constipaţie, hemoroizi sau hipertensiune arterială.

Totodată, compresele cu infuzie din frunze, ca şi decocturile din rădăcină de căpşun sunt eficiente în tratamentul herpesului.

O infuzie se prepară dintr-o lingură de frunze uscate la o cană cu apă fierbinte. Se acoperă şi lasă timp de 5 minute la infuzat după care se bea. Cantitatea indicată este de două căni pe zi.

Beneficiile frunzelor de căpşun. Ceaiul are proprietăţi dezinfectante

Ca tonic digestiv, frunzele pot fi utilizate două linguriţe dizolvate în puţină apă, băute dimineaţa pe stomacul gol. Gargara cu infuzie de frunze de căpşun combate tusea şi ajută expectoraţia. În plus, prin efectul antiiinflamator puternic protejează articulaţiile de efectul degenerativ.

Ceaiul din fruze de căpşun are proprietăţi dezinfectante şi este recomandat şi în bolile de rinichi sau ficat. Din 20 de grame de frunze la un litru de apă se poate pepara un decoct din care se pot bea 3-4 căni pe zi.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite