Beneficiile consumului de gutui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Beneficiile consumului de gutui   FOTO Arhivă
Beneficiile consumului de gutui   FOTO Arhivă

Beneficiile consumului de gutui. Gutuile, denumite şi „merele de aur”, sunt un adevărat izvor de sănătate pentru organism. Pe vremuri, aceste fructe erau considerate un antidot pentru otravă. Astăzi, odată cu descoperirea fitochimicalelor din compoziţia ei, gutuia a devenit foarte apreciată în medicina naturistă.

Fructe specifice toamnei, gutuile au o aromă inconfundabilă, dar şi un conţinut valoros de vitamine şi minerale: vitaminele B1, B2, B6, C, E, PP, provitamina A, calciu, fosfor, fier, cupru, sulf, potasiu şi sodiu. Ele mai conţin zaharuri, tanin, pectine şi enzime.

Gutuia este un fruct ideal pentru copii în perioada de creştere, dar şi pentru persoanele în vârstă, datorită proprietăţilor tonice şi revitalizante.

Gutuile sunt foarte potrivite în curele de slăbire, deoarece conţin doar 44 de calorii/100 de grame.  

Beneficiile consumului de gutui: bune la digestie

Gutuile au proprietăţi astringente foarte bune, de aceea sunt utilizate cu succes în caz de indigestii, diaree, greaţă, vărsături şi probleme hepatice. În acest scop, se pot utiliza gutuile ca atare, sub formă de compot sau sirop de gutui.

Cura de gutui este eficientă în pentru a preveni sau trata gastroenteritele, tulburările digestive manifestate prin inflamaţii ale mucoaselor (sindromul colonului iritabil, boala Crohn).

Beneficiile consumului de gutui: calmează virozele respiratorii

În medicina naturistă, gutuile sunt utilizate pentru proprietăţile lor antiinflamatorii, antispastice, analgezice şi expectorante. De aceea, gutuile ajută la calmarea durerilor în gât, la tratarea bronşitelor, traheitelor, pneumoniilor. Ele pot fi folosite şi ca remediu adjuvant în caz de tuberculoză.

Decoctul preparat din sâmburi de gutui, zdrobiţi şi fierţi este un remediu excelent împotriva răguşelii sau bronşitei, iar gargara cu acest ceai vindecă amigdalita sau faringita. În sezonul rece gutuile sunt recomandate pentru întărirea sistemului imunitar.

Beneficiile consumului de gutui: vindecă rănile

Gutuile se remarcă şi datorită excelentelor proprietăţi emoliente şi cicatrizante. Astfel, pentru a grăbi vindecarea rănilor, crăpăturilor, iritaţiilor se pot aplica pe zonele respective comprese îmbibate cu suc de gutui sau chiar feliuţe subţiri de gutuie. Tot pentru cicatrizarea rănilor se poate folosi infuzia din frunze de gutui. Această infuzie este eficientă şi pentru scăderea febrei.

Beneficiile consumului de gutui: împotriva hipertensiunii arteriale

Maceratul din frunze de gutui este recomandat persoanelor care suferă de hipertensiune arterială. Se prepară astfel: se pun la macerat 100 de grame de frunze proaspete de gutuie în 20 de ml de alcool alimentar şi se iau de două ori pe zi câte 20-30 de picături. Celor care au afecţiuni ale sistemului cardiovascular le este indicat să consume gutui crude, pentru efectul diuretic.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite