Somnul insuficient în adolescenţă duce la obezitate, cinci ani mai târziu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescenţii care obişnuiesc să sară peste orele de somn îşi cresc riscurile de a deveni obezi câţiva ani mai târziu, sugerează un nou studiu realizat de cercetătorii americani.

Cercetătorii de la Universitatea Columbia şi la Universitatea din Carolina de Nord, din SUA, au descoperit că tinerii care dormeau la vârsta de 16 ani mai puţin de şase ore pe noapte s-au confruntat cu un risc de de 20% mai mare de a dveni obezi la vârsta de 21 de ani, comparativ cu semenii lor care au dormit mai multe de opt ore pe noapte, informează „Huffington Post“.

Pentru acest studiu, publicat în prestigioasa revistă „Pediatrics“, cercetătorii au examinat datele privind sănătatea a 10.000 de tineri americani cu vârsta cuprinsă între 16 şi 21 de ani, care au luat parte la un amplu program naţional de verificare a sănătăţii adolescenţilor (National Longitudinal Study of Adolescent Health).

Cercetătorii au colectat informaţiile legate de înălţimea şi greutatea lor în 1995, iar apoi în 2001.

Atunci când aveau 16 ani, aproape o cincime dintre participanţii la studiu dedicau somnului mai puţin de şase ore pe noapte. Oamenii de ştiinţă au constatat că aceşti subiect, atât băieţi, cât şi fete, înregistrau un rism mai mare de a deveni obezi la vârsta de 21 de ani.

Optimizarea duratei de somn în timpul adolescenţei poate fi o intervenţie importantă  în modificarea prevalenţei obezitaţii în adolescenţa târzie şi la aduliţii tineri“, au precizat autorii studiului.

Potrivit recomandărilor Fundaţiei Naţionale de Somn din Statele Unite (National Sleep Foundation), adolescenţii au nevoie, de regulă, de aproximativ nouă ore şi 15 minute de somn pe noapte. 

Chiar dacă acest studiu nu a analizat motivele care stau la baza acestei asocieri între privarea de somn în adolescenţă şi obezitate, cercetările anterioare au demonstrat că lipsa somnului afectează starea de sănătate a adolescenţilor în mai multe feluri. Un studiu prezentat în cadrul conferinţie SLEEP 2013 a arătat că adolescenţii care nu dorm suficient au tendinţa de prefera alimentele mai nesănătoase, comparativ cu adolescenţii bine odihniţi.

De asemenea, un studiu publicat anul acesta în revista „Pediatrics“ a relevat că în cazula adolescenţilor, privarea de somn se asociază cu o creştere a riscului  cardiometabolic (care include hipertensiune arterială, glicemie şi indicele de masă corporală crescute).

Un alt studiu apărut în acest an în revista „Medicina Preventivă“ a scos la iveală faptul că adolecenţii care nu acordă atenţie igienei somnului sunt mai predispuşi în a adopta o întreagă serie de comportamente riscante, precum consumul abuziv de alcool, contactele sexuale neprotejate şi confruntările violente.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite