Siesta ne merge la inimă. Un obicei plăcut care ţine în frâu hipertensiunea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Somnul de după-amiază este pe cât de plăcut, pe atât de benefic pentru sănătate. Un studiu recent, prezentat la Congresul Societăţii Europene de Cardiologie, Londra (1-2 septembrie), arată că siesta îi ajută pe cei care suferă de hipertensiune să se ferească de complicaţii cardiace.

 Vestea bună vine din Grecia, unde siesta este o tradiţie respectată de majoritatea populaţiei. O echipă de la spitalul Asklepieion Voula din Atena a monitorizat 386 de persoane cu hipertensiune, în jur de 60 de ani, dintre care 200 de bărbaţi şi 186 de femei. Pentru fiecare pacient, medicii au consemnat obiceiurile zilnice: somnul de după-amiază, durata, modul de viaţă, valoarea tensiunii arteriale în cabinetul medical şi în afara acestuia, greutatea corporală, pulsul cardiac şi rezultatul unei ecografii complete a inimii.

Pentru a nu influenţa rezultatul, autorii au luat în calcul şi factorii de risc cardiovascular: vârsta, sexul, fumatul, consumul de sare, de alcool şi de cafea, activitatea fizică.

În final, în cazul persoanelor care obişnuiau să se odihnească după-amiaza, cercetătorii au constatat următoarele beneficii: scăderea tensiunii arteriale sistolice cu 6 mmHg, reducerea pulsului cu 11% şi micşorarea cu 5% a diametrului ventriculului stâng al inimii.

„Aceste rezultate sugerează că somnul de după-amiază contribuie, fără îndoială, la reducerea efectelor negative asupra inimii şi vaselor de sânge”, a conchis dr. Kallistratos, autorul principal al studiului. El avansează chiar ideea că siesta poate ajuta la reducerea dozei de medicamente necesare în tratamentul hipertensiunii.

Astfel, alături de regulile privind stilul de viaţă recomandate în general hipertensivilor, precum renunţarea la fumat, limitarea consumului de sare şi cafea, practicarea unei activităţi fizice, ar putea fi inclusă şi recomandarea de a dormi după-amiază.

De ce este bine să te odihneşti după-amiaza

Dar siesta nu înseamnă în mod obligatoriu somn, ea poate fi reprezentată de o pauză de relaxare şi odihnă pe un fotoliu sau pe canapea (dar fără televizor) sau afară pe un şezlong. Iar pentru ca siesta să aibă beneficiile aşteptate, medicii spun că ar trebui ca masa de prânz să fie una echilibrată, într-o atmosferă calmă, urmată de o scurtă plimbare şi abia apoi „un pui” de somn.

Alte studii au demonstrat beneficiile şi chiar necesitatea somnului după masa de prânz. Siesta stimulează atenţia şi creativitatea, îmbunătăţeşte starea de spirit şi creşte randamentul până la sfârşitul zilei. Cercetări făcute pe piloţi arată că un pui de somn în timpul zborului (timp ȋn care avionul este condus de un copilot) îmbunătăţeste performanţa cu 34% şi vigilenţa cu 54%. Un studiu efectuat la Harvard a arătat că o repriză de somn de 45 de minute ȋmbunătăţeşte capacitatea de ȋnvăţare şi memoria. Siesta reduce stresul şi luptă ȋmpotriva creşterii excesive ȋn greutate, potrivit altor studii.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite