Pastila care te face zombi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicamentul zolpidem te poate face să mănânci ţigări în somn. Ba, mai mult, în SUA au fost comise crime sub influenţa somniferului.


Zolpidem este unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru insomnie, numărul 1 în Statele Unite ale Americii. Dar, în acelaşi timp, este şi un medicament cu efecte secundare periculoase, dacă nu chiar mortale, transformându-i pe pacienţi în ceea ce filmele de groază ar numi zombi.

Verdict: crimă

La începutul lansării pe piaţa din SUA a medicamentului Ambien (zolpidem) în 1992, efectele secundare precum „gândire anormală“, „comportament ciudat“, somnambulism, dar şi condus, mâncat sau chiar shopping în somn erau considerate extrem de rare. Totuşi, după ce industria Ambienului a căpătat amploare şi după câteva incidente în care pacienţi sub influenţa zolpidemului au suferit accidente auto sau chiar au comis crime multiple, medicamentul a fost numit generatorul de „Ambien Zombi“.

De altfel, nu cu mult timp în urmă, mai mulţi utilizatori de Ambien au dat în judecată compania franceză producătoare Sanofi pentru efectele secundare importante ale medicamentului, care nu erau înscrise pe prospect, precum mâncatul în timpul somnului. Potrivit avocatului Chana Lask, pacienţii sub influenţa Ambienului aveau un apetit nocturn foarte ciudat: mâncau de la ţigări cu unt, la ouă cu tot cu coajă. În urma acestui proces şi după ce au primit tot mai multe plângeri referitoare la pacienţi care au condus maşina în timpul somnului după ce au luat somniferul, autorităţile americane au cerut ca avertismentele privind reacţiile adverse să fie detaliate şi subliniate pe prospect.

Un ţap ispăşitor?

Tratamentul, care se administrează şi în România, este recomandat exclusiv pe bază de prescripţie medicală, de medicul psihiatru.

„Zolpidemul este prescris pentru cazurile supărătoare de insomnie, care nu cedează după adoptarea tuturor regulilor de igienă a somnului: pacientul nu fumează, nu bea alcool înainte de culcare, închide toate dispozitivele electronice, merge la culcare înaintea orei 12.00 noaptea. Medicamentul este un hipnotic şi se administrează pe o durată limitată, determinată de medicul psihiatru cu care pacientul trebuie să păstreze o relaţie bună şi constantă“, explică medicul psihiatru Radu Teodorescu, preşedintele Asociaţiei Române de Psihologie Comunitară. Însă specialistul este de părere că efectele adverse ale tratamentului au fost exagerate într-o oarecare măsură în SUA de avocaţii care au găsit în zolpidem un fel de ţap ispăşitor.

„Niciun medicament nu te împinge să faci ce n-ai face“

Zolpidemul face parte din categoria medicamentelor hipnotice şi acţionează asupra aceloraşi mecanisme cerebrale ca diazepamul şi xanaxul. „Principalul efect advers al zolpidemului este că, administrat vreme îndelungată, dă dependenţă. Odată instalată dependenţa, este extrem de greu de renunţat la medicament. Apoi, la nivel cognitiv, acest medicament provoacă tulburări de memorie: o persoană care scrie un e-mail, de exemplu, poate să nu-şi mai amintească acest lucru a doua zi. În plus, poate provoca stări de nervozitate şi de iritabilitate. Dar niciun medicament nu te poate împinge să faci lucruri pe care nu le-ai face în mod obişnuit“, subliniază medicul psihiatru Radu Teodorescu. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite