De la coşmaruri la halucinaţii nocturne. Ce-ţi dezvăluie visele despre sănătatea ta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Visele cu temă sexuală sunt comune tuturor vârstelor, însă cei de peste 60 de ani sunt mai creativi FOTO Arhiva
Visele cu temă sexuală sunt comune tuturor vârstelor, însă cei de peste 60 de ani sunt mai creativi FOTO Arhiva

Poate că discuţiile despre înţelesul ascuns al viselor sunt fascinante, însă oamenii de ştiinţă consideră că semnificaţia lor este foarte importantă, şi nu din cauza simbolisticii. Visele pot oferi indicii vitale despre sănătate şi chiar pot avertiza specialiştii de boli ale căror simptome fizice se pot manifesta şi după ani de zile.

Motivul pentru care visăm i-a pus în dificultate dintotdeauna pe cercetători. Ce se ştie cu exactitate este că majoritatea visează între patru şi şase vise pe noapte, dar ne amintim doar două-trei pe săptămână. Motivul este simplu: ne vom aminti un vis doar dacă ne trezim în mijlocul lui. În cazul în care visul se sfârşeşte şi noi continuăm să dormim, va fi uitat pentru totdeauna, notează „Daily Mail“.

Mai mult, nu visăm toată noaptea. Creierul începe să creeze visele doar atunci când intrăm într-o anumită etapă a somnului, numită REM. Pentru că somnul REM este unul superficial, ne trezim foarte uşor în timpul unui vis. 

Somnul REM are loc de vreo patru ori într-o noapte, prima oară având loc cam la 90 de minute după ce am adormit. Însă, dacă visezi mai mult ca de obicei sau ai vise foarte active, aproape reale şi colorate, sănătatea ta poate fi în pericol.

COŞMARURILE

Cauze medicale posibile: betablocante, boli de inimă, migrene sau odihnă insuficientă

Medicamentele pentru tensiunea sanguină sunt foarte cunoscute pentru visele urâte pe care le provoacă. Betablocantele ajută vasele de sânge să se lărgească, însă experţii consideră că pot dezechilibra şi anumite substanţe cerebrale, lucru care dă naştere la coşmaruri.

Visele urâte pot fi asociate şi cu problemele cardiace, susţine un studiu olandez care a luat în considerare peste 6.000 de pacienţi. Cei care au un ritm cardiac neregulat suferă şi de coşmaruri, în special pentru că oamenii cu probleme la inimă vor avea, cel mai probabil, şi probleme la respiraţie, astfel nivelul oxigenului din creier fiind mai scăzut.

Durerile îngrozitoare de cap se pot instala în cursul nopţii influenţând visele care vor avea ca temă, în special, furia sau violenţa. O teorie susţine chiar că migrenele cauzează schimbări în creier.

Nici oboseala nu trebuie uitată. Prea puţin somn poate da naştere la „paralizia nocturnă“, tulburare care afectează un om din 20. Pacientul este incapabil să se mişte câteva momente după ce s-a trezit, din cauza defecţiunii unui sistem care ne controlează muşchii. Muşchii sunt paralizaţi atunci când dormim pentru a nu reacţiona conform viselor, făcându-ne rău. Mai mult, cineva care suferă de paralizie nocturnă, are şi halucinaţii, de obicei negative: prezenţe malefice în cameră, sau cineva căţărat pe pieptul lor care nu îi lasă să respire. Din fericire, această paralizie durează doar câteva secunde după trezire, însă persoana este complet terifiată.

PREA MULTE VISE

Cauze medicale posibile: prea frig sau prea cald în timpul nopţii, hormonii, dureri cronice sau renunţarea la antidepresive

Prea cald sau prea frig în cursul nopţii ne poate face să avem mai multe vise. „Cu cât este somnul mai deranjat, cu atât te vei trezi mai des, fapt care te va face să ţii minte mai multe vise“, susţine profesorul Jim Horne, expert somnolog de la Universitatea Loughborough, Marea Britanie.

De vină ar putea fi şi hormonii. Multe femei au spus că visează mai intens atunci când sunt în perioada ciclului menstrual, poate pentru că se simt mult mai inconfortabil: au crampe, se simt balonate. Astfel, şi ele se trezesc de mai multe ori pe noapte şi ţin minte mai multe vise.

Atunci când pacienţii renunţă la antidepresive, visele pot fi mai dese, pentru că multe dintre aceste medicamente pot reduce drastic etapa REM. Când nu mai sunt sub efectul pastilelor, visele par mai multe.

VISE VIOLENTE

Cauze medicale posibile: boala Alzheimer sau Parkinson

Atunci când visezi că eşti atacat sau urmărit este un semn posibil al unei boli mintale sau a nervilor, cum este demenţa sau boala Parkinson. Cei care visează violent, atacuri sau chiar înjură în timpul visului se pare că ar suferi de o tulburare a comportamentului REM care, se crede, este un defect în partea creierului care controlează „siguranţa“ viselor, adică ce ne opreşte să reacţionăm conform visului. 

Această tulburare dă naştere la vise violente şi-l face pe cel ce visează să lovească, să ţipe, uneori rănindu-se pe el sau pe partenerul de somn. Visele violente sunt un indicator bun pentru demenţă, deoarece pot apărea chiar şi cu zece ani înainte de manifestarea bolii.

VISE CARE TE TREZESC DEVREME

Cauze medicale posibile: o cină bogată în grăsimi, kilogramele în plus, stresul sau depresia

O cină „grasă“ va rămâne în stomac pentru mai multă vreme. Acest lucru pune presiune pe valva dintre stomac şi esofag, cauzând aşa numitele „arsuri“. Asta se întâmplă în primele ore după ce adormim, aşa că ne vom trezi în toiul nopţii, întrerupând visele.

Oamenii care suferă de depresie sau de stres par să intre în etapa REM mult mai repede, aşa că vor visa mai mult.

VISE BIZARE

Cauze medicale posibile: alcoolul, infecţiile sau menopauza

Efectele alcoolului dispar târziu în noapte (sau dimineaţa devreme), fapt ce va afecta substanţele creierului şi va cauza vise ciudate. La fel se întâmplă şi în cazul infecţiilor din organism, deoarece sistemul imunitar îşi foloseşte toată energia pentru a se lupta cu virusurile.

Femeile aflate la menopauză încep să aibă vise din ce în ce mai alerte, mai ciudate, în special din cauza fluctuaţiilor nivelurilor hormonale.

VISE SEXUALE

Cauze „medicale“ posibile: creativitate intensă

Visele cu subiecte sexuale sunt comune tuturor vârstelor şi sexelor, însă devin din ce în ce mai creative o dată cu vârsta. Cel mai des avem vise sexuale după 60 de ani. Oamenii aflaţi la vârsta pensionării se înscriu la tot felul de activităţi pentru a-şi umple timpul liber, lucru care ar putea explica numărul crescut de vise de natură sexuală pe care îl au.


Citeşte şi:

10 tulburări de somn ciudate şi înspăimântătoare

Somnul ar trebui să fie o perioadă de pace şi de relaxare. Mulţi dintre noi trecem prin toate stările obişnuite ale somnului: somnul uşor (non-REM) şi somnul adânc (REM) în care au loc şi visele. Dar atunci când graniţa dintre aceste etape se confundă, somnul poate deveni înspăimântător. De fapt, anumite tulburări de somn par mai degrabă desprinse din filmele de groază.

Prea puţin somn strică. Dar şi prea multe ore de dormit fac la fel de rău

Sunt predispuşi la boli cronice şi cei care dorm prea puţin, dar şi cei care adorm devreme şi se trezesc târziu, arată un nou studiu. Persoanele de peste 45 de ani din ambele categorii au un risc crescut de diabet, boli de inimă, obezitate şi anxietate.

Diferenţa dintre matinali şi „păsări de noapte“

„Cine se trezeşte de dimineaţă departe ajunge“, spune o vorbă din popor. Mai mult, cercetătorii au descoperit că persoanele matinale sunt diferite, din punct de vedere al structurii creierului, faţă de cele care îşi pierd nopţile. Acest lucru poate explica şi de ce „păsările de noapte“ prezintă riscuri mai mari de a intra în depresie din cauza orarului nepotrivit.

10 sfaturi pentru un somn perfect

Somnul de noapte, mai ales cel care durează între şapte şi nouă ore, este foarte important pentru sănătatea noastră. Omul modern suferă foarte mult de pe urma lipsei somnului sau din cauza calităţii proaste a somnului de noapte. Însă nu e totul pierdut.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite