Cei mai mari duşmani ai somnului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai mari dusmani ai somnului FOTO Arhivă
Cei mai mari dusmani ai somnului FOTO Arhivă

Nu reuşeşti să-ţi găseşti liniştea? Somnul a devenit pentru tine un coşmar? Dacă asupra stresului, grijilor şi frământărilor este mai greu să lupţi, există însă o serie de factori pe care îi poţi schimba cu uşurinţă pentru a scăpa de insomnii. Important este să recunoşti adevăraţii adversari care nu te lasă să dormi.

Televizorul, afară din dormitor!

Una dintre primele recomandări ale specialiştilor care se ocupă de tulburările somnului este de a muta televizorul din dormitor. Privitul la televizor, ca de altfel orice activitate ce implică un ecran (laptop, calculator, tabletă) reprezintă un stimul ce deturnează somnul. Aceste ecrane emană o lumină albastră care interferează cu melatonina, un hormon responsabil cu instalarea naturală a senzaţiei de somn. Sub influenţa luminii, cantitatea de melatonină scade, ceea ce induce starea de veghe.

Atenţie la ceea ce bei şi mănânci!

Înainte de culcare evită consumul excesiv de lichide, apă, ceai. Este adevărat că infuziile de valeriană, de tei sau laptele cald cu miere ajută înainte de somn, dar nu în cantităţi excesive. În ceea ce priveşte alcoolul, acesta este un fals prieten. Este posibil să adormi mai uşor, însă, cu siguranţă, vei avea un somn fragmentat şi de proastă calitate. În timpul zilei este importantă evitarea cafelei şi a băuturilor ce conţin cofeină, însă la fel de importantă este şi alimentaţia. Este bine să iei ultima masă a zilei cu 2 ore înainte de culcare şi să conţină alimente cât mai uşoare.

Linişte, vă rog!

Mediul extern ne poate influenţa serios modul în care reuşim sau nu să adormim. Zgomotul, căldura, praful sunt factori ce ne perturbă somnul. Iată de ce este important să-ţi creezi un spaţiu liniştit, confortabil, curat şi aerisit înainte de a pune capul pe pernă. Iar dacă ai ghinionul de a locui la stradă sau în preajma unei surse de zgomot, dopurile de urechi îţi pot fi de mare ajutor. Acestea sunt o soluţie şi în cazul în care împarţi dormitorul cu un partener care sforăie.

Gata cu siesta!

Chiar şi în lipsa îngrijorărilor sau a anxietăţii, există posibilitatea ca insomnia să intervină pur şi simplu fiindcă nu eşti obosit(ă). În acest caz, este indicată evitarea somnului pe timpul zilei sau a trezitului târziu dimineaţa.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite