Unde a dus-o dieta drastică pe o tânără mamă care a vrut să scape de kilogramele din timpul sarcinii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie de 32 de ani, din Suedia, a ajuns de urgenţă la spital cu stări de vomă, greaţă, tulburări de ritm cardiac şi tremurând din toate încheieturile fără a se putea controla. Tânăra, care abia devenise mamă, le-a explicat medicilor că a urmat o dietă de slăbire săracă în glucide, pentru a scăpa de kilogramele acumulate în timpul sarcinii.

Dieta care i-a pus viaţa în pericol îi permitea femeii să mănânce maximum 20 de grame de glucide pe zi, adică echivalentul unui cartof de mărime medie. În paralel, tânăra mamă continua să-şi alăpteze băieţelul de 10 luni.

Medicii au relatat acest caz în revista de specialitate Journal of Medicinal Case Reports. După investigaţii amănunţite, pacienta a fost diagnosticată cu cetoacidoză, o boală gravă, dar din fericire destul de rară, care apare cu precădere în cazul pacienţilor cu diabet de tip 1 (insulino-dependent).

Ce este cetoacidoza? Când nivelul glicemiei scade drastic, ceea ce se întâmplă când organismul nu beneficiază de suficiente glucide, corpul consumă din rezervele de grăsime pentru a-şi asigura funcţionarea. Problema este că procesul, care duce, într-adevăr, la slăbire, antrenează şi eliberarea corpi cetonici în sânge – adică molecule acide. Rezultatul: sângele se acidifiază, ceea ce reprezintă o urgenţă medicală, pentru că se poate ajunge la şoc sau chiar deces.

Tânăra mamă a fost pusă sub tratament imediat: medicii i-au administrat injecţii cu insulină şi i-au dat tablete cu glucoză, pentru a-i restabili nivelul glicemiei.

„Pacienţii ar trebui să ceară sfatul medicului înainte de a începe un regim de slăbire, a subliniat dr. Ekelund, care s-a ocupat de pacientă. Este periculos să te joci cu viaţa pentru a pierde câteva kilograme, mai ales când de-abia ai devenit mamă.“

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta cetoacidoză sunt diabeticii (în special persoanele cu diabet zaharat de tip 1), care nu îşi administrează o cantitate suficientă de insulină (fie că uită să-şi administreze insulina, fie îşi administrează o cantitate insuficientă pentru menţinerea unei glicemii normale). Cetoacidoza diabetică poate fi precipitată sau declanşată şi de alţi factori, precum infecţiile intercurente, bolile asociate, deshidratarea severă şi stresul (emoţional sau chirurgical).

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite