Strugurii, medicamentul fără reţetă
0
Delicioşi şi foarte sănătoşi, strugurii nu sunt doar fructul-vedetă al toamnei, ci şi un remediu cu numeroase proprietăţi terapeutice. Cosumaţi ca atare sau sub formă de leacuri, ei au efecte vitaminizante, sunt bune diuretice şi au grijă de sănătatea inimii.
Cu un conţinut bogat de vitamine (A, B1, B2, B6, C, PP şi K) şi săruri minerale (potasiu, fosfor, magneziu, fier, calciu, mangan), strugurii sunt un dar preţios oferit de natură pentru sănătatea noastră.
Spre deosebire de alte fructe, strugurii roşii sunt cunoscuţi pentru cantitatea mare de resveratrol pe care o conţin, un antioxidant care oferă protecţie împotriva bolilor cardiovasculare, a afecţiunilor degenerative, dar şi a mai multor tipuri de cancer (mamar, colorectal, uterin).
Cura cu struguri, aliat al digestiei
Dintre remediile pe bază de struguri, cura cu fructe este recunoscută pentru rolul său de stimularea a diurezei şi a funcţiilor digestive, de prevenire a balonării, a afecţiunilor renale şi a celor biliare. În cartea „Ghid de terapie naturistă“, fitoterapeutul Mihai Alin Scarlat recomandă pentru cură strugurii care au pieliţa subţire.
La început se consumă câţiva ciorchini, ca la final să se ajungă la 1-2 kg pe zi. Cantitatea de struguri zilnică se împarte în 3 porţii: una dimineaţa pe nemâncate, următoarea la ora 11.00 şi ultima pe la ora 15.00-16.00.
Cura cu struguri are rol remineralizant (în caz de anemie, convalescenţă), tonic muscular şi nervos (astenie, surmenaj), stimulent hepatic (tulburări ale secreţiei bilei, ciroză, hepatită).