Românii, pe primul loc la consumul de cartofi în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii mănâncă anul circa 94 de kg de cartofi pe cap de locuitor, cifră care ne situează pe primul loc în Europa la acest capitol. Şi mai grav este că un sfert din această cantitate e reprezentată de cartofi de import ieftini şi de proastă calitate.

Românii sunt printre cei mai mari consumatori de cartofi din Europa, cu o cantitate de 94 kg pe an, din care, însă, mai mult de 20 de kilograme sunt cartofi de dimensiuni mari, aduşi la preţuri foarte mici din import, de proastă calitate din punct de vedere nutriţional, avertizează reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Cartofului, potrivit Mediafax.

Românul consumă, în medie, 94 de kilograme de cartofi pe an. Cartoful este a doua pâine a românului. Din păcate, însă, din cauza nivelului scăzut de trai, mulţi români mănâncă cartofii cu pâine. Când mănânci cartofi, nu mai trebuie să mănânci pâine, pentru că îngraşă“, a arătat Gheorghe Boţoman, preşedintele Federaţiei Naţionale a Cartofului, conform sursei citate.  

El a subliniat că un sfert dintre cartofii consumaţi de români sunt de o calitate culinară mai proastă. Aceştia provin din import şi sunt mai mari decât cartofii obişnuiţi.
 

Cartofii cu diametrul mai mare de 8 centimetri se vând pe nimic în străinătate, cu 35-40 de euro tona. Nu sunt toxici, nu sunt stricaţi, dar au mai puţine calităţi culinare. Sunt mai puţin gustoşi, pentru că au o cantitate mai mare de apă. Românul dacă îl vede mare, crede că e bun“, a afirmat Boţoman.

Preşedintele federaţiei a precizat aproximativ un sfert dintre cartofii prezenţi pe tarabele pieţelor se încadrează în această categorie şi provin din import.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite