Lista completă a alimentelor fără gluten
0Dacă ai intoleranţă la gluten, e clar că modul în care îţi alegi alimentele e o chestiune foarte importantă pentru tine. Dar chiar şi dacă n-ai intoleranţă la gluten şi dacă, pur şi simplu, vrei să mănânci mai puţin gluten, acest articol îţi este dedicat.
Chiar dacă multe alimente au pe etichetă marcat „fără gluten“, mai există şi produse fără gluten care nu au pe ele nici o specificaţie. E important să ştim care sunt alimentele naturale fără gluten. Iată mai jos o listă:
• Produse şi cereale integrale fără gluten: ovăzul, orezul, quinoa, meiul, maniocul (se găseşte în plafarele de la noi), sorgul, teff-ul, hrişca, amarantul, cartofii şi făina din cartofi.
Ce să eviţi atunci când cumperi cereale
Dacă nu eşti sigură de provenienţa pâinii, a pastelor, a biscuiţilor sau a altor produse pe bază de cereale, eticheta te poate ajuta. Uită-te pe etichetă şi fii atentă ca produsul tău să nu aibă următoarele specificaţii: grâu, făină, făină spelta, kamut, grâu dur, bulgur, graham semolina), triticală (o încrucişare dintre secară şi grâu), malţ.
Glutenul se poate regăsi şi în legume sau fructe. Ceea ce, desigur, nu e un motiv să le evităm. Cu toate astea, atunci când eşti la raionul de produse din fructe şi legume procesate, studiază cu atenţie eticheta. Unele legume şi fructe şi produse obţinute din ele pot fi conservate cu conservanţi care au gluten. Fie că sunt congelate ]n stare proaspătă sau cu sos, legumele pot conţine gluten dacă mai au şi altceva lângă le (un sos, de exemplu).
Află cum să verifici dacă alimentele conţin sau nu gluten pe clickpentrufemei.ro.