La ce ajută enzimele din varză, sfeclă roşie şi din citrice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organismul digeră o friptură în aproape o săptămână, pe când legumele şi fructele proaspete se digeră în cel mult două ore. Reziduurile şi substanţele care ne-ar putea face rău din aceasta rămân mult timp în corp. De aceea, din când în când, este nevoie, de o dietă bogată în enzime.

Nivelul toxinelor din organism creşte proporţional cu expunerea la poluare, la fumul de ţigară, cu administrarea de medicamente şi cu consumul de carne şi de alimente procesate. Cu cât cantitatea de toxine acumulate, cu atât acestea interferează mai mult cu procesele biologice ale organismului, afectând starea de sănătate. Cea mai gravă afecţiune pusă pe seama unui nivel prea mare de toxine este cancerul, atrag atenţia specialiştii.

Mecanismul natural de detoxifiere

În organism există un mecanism natural al cărui scop este neutralizarea şi eliminarea toxinelor. Acest mecanism se bazează în primul rând pe o serie de enzime detoxifiante.

Potrivit specialiştilor, detoxifierea se produce în două faze. În prima fază, o anumită categorie de enzime detoxifiante se combină cu oxigenul celular şi astfel iau naştere molecule reactive care pot fi şi mai toxice pentru organism decât toxinele iniţiale. Acum intervine faza a doua de detoxifiere, când o altă categorie de enzime se combină cu anumite substanţe nutritive din organism pentru a transforma moleculele reactive în particule ce pot fi eliminate prin urină sau prin excreţia bilei. Între cele două faze trebuie să existe un echilibru perfect deoarece, în caz contrar, moleculele reactive pot acţiona asupra genelor, dând naştere mutaţiilor care duc la apariţia tumorilor canceroase.

O parte dintre enzimele detoxifiante sunt produse de organism şi se găsesc în mod normal în ficat, însă, din cauza nivelului crescut de toxine, este nevoie de o suplimentare a cantităţii de enzime prin alimentaţie.

Familia verzei creşte nivelul de enzime

Varza, broccoli, conopida, varza de Bruxelles conţin o substanţă (indol-3-carbinol) care stimulează producerea de enzime necesare atât în prima, cât şi în cea de-a doua fază a procesului de detoxifiere. Enzimele oferă protecţie împotriva majorităţii toxinelor, în special a celor care duc la instalarea cancerului. În plus, această categorie de enzime neutralizează toxinele din mediul înconjurător, cum sunt cele prezente în fumul de ţigară.

Sfecla roşie combate toxinele din apă

O parte din toxinele prezente în organism provin şi din apa poluată. Pentru a le neutraliza şi a le elimina cu uşurinţă din organism, specialiştii ne sfătuiesc să mâncăm sfeclă roşie, deoarece aceasta conţine metionină, una dintre cele mai importante enzime detoxifiante.

Citricele elimină substanţele cancerigene

Portocalele, lămâile şi mandarinele conţin limonină, o substanţă chimică al cărei rol este să crească nivelul de enzime detoxifiante în intestine şi în ficat, pentru a neutraliza toxinele cancerigene. Nu toate citricele au efect benefic asupra sănătăţii. Grepfrutul, de exemplu, întârzie eliminarea medicamentelor din sânge, ceea ce scade eficienţa tratamentului respectiv şi, în acelaşi timp, determină o sporire a gradului de toxicitate a medicamentului asupra organismului.

Năsturelul, aliat al enzimelor

Ceaiurile preparate din frunze din năsturel sau salatele în care a fost adaăugată planta tocată nu ar trebui să lipsească din dietă. Deoarece, explică specialiştii, năsturelul este unul dintre alimentele cu cel mai mare potenţial de eliminare a toxinelor prin urină. Planta conţine substanţe, care alături de enzimele detoxifiante, sunt necesare în cea de-a doua fază a procesului de detoxifiere. Astfel, studiile arată că fumătorii care introduc năsturelul în alimentaţie elimină o cantitate mai mare de substanţe cancerigene prin urină decât cele care nu obişnuiesc să consume această plantă. 

Citeşte şi:

VIDEO În post, ar trebui să excludem uleiul de orice fel, recomandă medicul nutriţionist Simona Tivadar

Mâine începe Postul Crăciunului, iar multe dintre produsele de post de pe piaţă sunt, de fapt, combinaţii de mai multe E-uri. Care sunt alimentele de post cu cele mai multe chimicale şi ce probleme de sănătate pot provoca am aflat de la invitaţii Adevărul Live: Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, şi medicul nutriţionist Simona Tivadar.

Cât de sănătoase sunt produsele bio

„Bio“, „organic“ sau „eco“ ar trebui să definească acelaşi tip de produse alimentare, şi anume pe acelea care nu au în conţinut mai mult de 5% ingrediente sintetice, chimice, hormoni şi care nu au deloc în compoziţie organisme modificate genetic. Precizarea „natural“ poate să ne inducă uşor în eroare, deoarece, practic, nu există nicio regulă cu privire la condiţiile necesare pentru a considera un produs drept „natural“.

Enzimele îţi prelungesc viaţa

Una dintre consecinţele evoluţiei de la consumul de alimente crude la gustoasele mâncăruri gătite şi procesate este privarea organismului de o serie de elemente vitale pentru o digestie corectă, şi implicit, pentru menţinerea stării de sănătate, enzimele.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite