Cum se iau corect suplimentele care uşurează digestia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suplimentele enzimatice se iau în timpul mesei de Sărbători, pentru a evita tulburările digestive FOTO: Shutterstock
Suplimentele enzimatice se iau în timpul mesei de Sărbători, pentru a evita tulburările digestive FOTO: Shutterstock

Atunci când mâncăm mult şi gras, avem nevoie de ajutoare pentru a digera bine hrana, ca să nu suferim de tulburări digestive care ne pot strica Sărbătorile.

Pancreasul, ficatul, vezica biliară, intestinul subţire, stomacul şi colonul secretă toate enzime care ne ajută în procesul de digestie şi de asimilare a hranei. Dar atunci când aparatul digestiv este „bombardat“ cu cantităţi mari de mâncare, aşa cum se întâmplă de Sărbători, avem nevoie de ajutoare. Astfel de aliaţi sunt suplimentele cu enzime digestive.

În plus, în cele mai multe cazuri, mesele de Sărbători încep, continuă şi se încheie cu băuturi alcoolice. „Alcoolul este unul dintre factorii importanţi care duc la dezechilibre ale enzimelor pancreatice, de exemplu. Acestea sunt implicate în digestia proteinelor şi mai ales a grăsimilor", precizează profesorul doctor Carol Stanciu, medic primar gastroenterolog la Centrul de Gastroenterologie şi Hepatologie din Iaşi.

Se iau în timpul mesei

Majoritatea suplimentelor enzimatice din comerţ sunt naturale, fie de origine animală, fie de origine vegetală, şi favorizează digestia carbohidraţilor, proteinelor şi grăsimilor, refăcând în special rezerva de enzime pancreatice (amilază, lipază şi tripsină).

Cele mai cunoscute şi mai folosite enzime de origine vegetală sunt papaina (provenind din fructele de papaya) şi bromelaina (extrasă din ananas), ambele favorizând digestia produselor din carne.

„Pentru a evita balonările de Sărbători, enzimele digestive se iau în timpul meselor“, recomandă prof. dr. Ioan Fulga, şeful Catedrei de Farmacologie în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“, din Bucureşti. În multe cazuri, problemele pancreatice sunt însoţite de probleme biliare, aşa încât combinaţia de enzime digestive şi de săruri biliare este adeseori recomandată.

Pentru ca organismul să se folosească din plin de enzimele naturale produse de aparatul digestiv trebuie să:
- mesteci bine alimentele, pentru ca enzimele să îşi poată face treaba eficient;
- mănânci fără grabă;
- te relaxezi câteva minute după masă;
- mănânci porţii mici şi dese.
- nu mănânci nimic cu trei ore înainte de culcare.
- mănânci multe legume şi fructe proaspete, pentru a spori nivelul de enzime.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite