INFOGRAFIE Minciunile răspândite de Coca-Cola despre aspartam, îndulcitorul „dietetic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aspartamul este un îndulcitor artificial folosit pentru a da savoare băuturilor carbogazoase „dietetice“, mimând gustul de zahăr. Transformându-l într-un ingredient de bază, producătorul gigant Coca-Cola încearcă să-i creeze o imagine pozitivă cu informaţii inexacte, iar uneori chiar cu minciuni.

Pentru a-şi spori vânzările, compania Coca-Cola s-a arătat dispusă să investească masiv în îmunătăţirea imaginii aspartamului, un îndulcitor artificial pe care l-a inclusi în băuturile carbogazoase pe care le-a etichetat drept „dietetice“, notează Medical Daily.

Eforturile persuasive par să dea rezultatele scontate, având în vedere că aproximativ 20% din populaţia SUA, incluzând şi copii în vârstă de 2 ani, consumă băuturi dietetice în mod regulat, conform datelor Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor.

Dacă unele informaţii promovate sunt doar inexacte, altele sunt de-a dreptul minciuni, subliniază autorii materialului publicat pe site-ul american, care prezintă o infografie pentru a le pune în evidenţă.

Afirmaţie falsă: „Aspartamul e compus din substanţe naturale“

Realitate: Aspartamul nu conţine nimic natural. Îndulcitorul a fost descoperit, în mod accidental, de câtre omul de ştiinţă James Schlatter, un chimist al Companiei G. D. Searle, în anul 1965, în timp ce testa un medicament anti-ulcer. În descrierile sale Coca-Cola afirmă că aspartamul are la bază compuşi de naturali, în realitate însă el conţine substanţie chimice şi anume metanol (10%), acid aspartic (40%) şi fenilalanină (50%), care în doze mari devin toxice.

Mai exact, metanolul este asociat cu distrugerea iremediabilă a celulelor creierului şi cu probleme neurologice cronice; acidul aspartic se divide în formaldehidă, o neurotoxină care face ravagii asupra proteinelor sensibile, dar şi asupra ADN-ului; fenilalanina cauzează tulburări emoţionale şi depresie.

image

Sursa inforgrafie: Medical Daily

Afrimaţie falsă: „Aspartamul este aprobat de autorităţile competente în întreaga lume (inclusiv de FDA – Agenţia americană pentru siguranţa alimentelor şi medicamentelor)

Realitate: Aprobarea aspartamului este una dintre cele mai controversate şi contestate decizii din istoria FDA. Agenţia a amânat aprobarea acestui îndulcitor timp de 20 de ani şi nu din cauza informărilor defectuoase, aşa cum ar lăsa să se înţeleagă, ci din pricina asocierii cu tumorile cerebrale, puse în evidenţă în candrul studiilor pe animale, precum şi a lipsei studiilor care să demonstreze siguranţa utilizării lui pe termen lung în cazul oamenilor.

image

Sursa infografie: Medical Daily

Afirmaţie falsă: „Aspartamul este un îndulcitor alternativ care ajută la controlul greutăţii corporale“

Realitate: Aspartamul ne poate îngrăşa. Mai multe studii au arătat că îndulcitorul poate stimula apetitul, creşte consumul de carbohidraţi şi cantitatea de grăsimi stocate. Dacă zahărul permite organismului să constate că a primit suficiente calorii, activând semnalele de saţietate pentru a ne opri din mâncate, în cazul aspartamului lucrurile stau diferit. Acesta sporeşte apetitul datorită gustului dulce, dar fiind fără calorii, lasă organismul flămând, determinându-ne să mâncăm mai mult. De altfel, două studii separate publicate în „Physiology and Behavior“ au relevat că îndulcitorii fără calorii sau cu putere calorică mică pot modifica seminificativ apetitul, aspartamul producând cele mai pronunţate efecte.

Un alt raport medical publicat în „Preventive Medicine“ a subliniat că femeile care utilizează îndulcitorii artificiali sunt multe mai susceptibile de a câştiga în greutate decât cele care nu obişnuiesc să-i folosească, indiferent de statusul ponderal iniţial. Un alt studiu, numit „The Growing Up Today Study“ („Studiul Creştem Azi“) a scos la iveală o legătură evidentă între consumul de băuturi dietetice şi greutatea corporală excesivă în rândul băieţilor de 9-14 ani. O astfel de relaţie a fost constatată şi în cazul adulţilor, aceştia având în mod consistent un index de masă corporală (IMB) mai mare. De asemenea, un studiu brazilian a demonstrat că aspartamul şi saharina determină o îngrăşarea mai accentuată în cazul rozătoarelor decât zahărul obişnuit.

image

Sursa infografie: Medical Daily

Afirmaţie falsă: „Aspartamul este o opţiune pentru persoanele cu diabet“

Realitate: Aspartamul este nesigur pentru diabetici. Îndulcitorul înrăutăţeşte sensibilitatea la insulină, fiind asociat cu rezistenţa la acest hormon produs de pancreas, care este unul dintre principalii indicatori ai dibetului de tip 2. În plus, fenilalanina şi acidul aspartic din componenţa aspartamului favorizează creşterea secreţiei de insulină şi leptină, doi hormoni cu impact major asupra metabolismului şi acumulării de grăsimi. Nivelurile ridicate de insulină şi leptină sunt cele două „forţe propulsoare“ ale obezităţii, diabetului şi ale altor boli cronice.

Afirmaţie falsă: „Aspartamul este unul dintre cele mai studiate ingrediente din lume; peste 200 de studii susţine că este sigur“

Realitate: Există peste 900 de cercetări publicate care pun în evidenţă efectele dăunătoare ale aspartamului, printre care expunerea la obezitate, tumori cerebrale şi maladia Alzheimer. Dr. Ralpf G. Walton, profesor în psihiatrie clinică, a analizat rezultatele a 165 de studii pe aspartam (74 finanţate de companii şi 91 din surse independente) şi a descoperit că 100% din cele finanţate de companiile interesate au concluzionat că îndulitorul este sigur, în timp ce 92% dint cele finanţate din surse independente au identificat un singur potenţial aspect benefic în ceea ce priveşte sănătatea.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite