FOTO Cum arată vitaminele la microscop

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A, B, C, D ... Vitaminele sunt esenţiale pentru buna funcţionare a organismului. Ştim asta, chiar dacă nu le-am văzut niciodată. Dacă vrei să ştii cum arată, îţi propunem o galerie foto vitaminizantă.

Sunt cărămizile sănătăţii. Răspund de creşterea ţesuturilor, de activitatea sistemului nervos, de rezitenţa oaselor, de frumuseţea pielii, unghiilor şi părului. Vitaminele sunt implicate în toate procesele care au loc la nivelul organismului, fiind esenţiale pentru buna funcţionare a acestuia. 

Atunci când ne lipsesc, bolile nu încetează să apară. Sunt numeroase studiu care au găsit legături complexe între carenţele anumitor vitamine şi apariţia diverselor afecţiuni, confirmând rolul lor fundamental în menţinerea sănătăţii. 

Şi dacă până de curând ni le imaginam doar, acum le putem vedea în toată splendoarea lor, datorită muncii cercetătorilor de la Institului Naţional de Sănătate şi Cercetări Medicale (INSERM), din Franţa, care au reuşit să le fotografieze la microscop. 

VITAMINA A

FOTO Sciences et Avenir

vitA

I se mai spune şi retinol este importantă pentru funcţionarea sitemului nervos. Este necesară pentru vedere, creşterea şi formarea oaselor şi rezistenţa organismului la infecţii. Sursele de vitamina A sunt: ficatul, uleiul de peşte, ouăle, lactatele, fructe şi legume de culoare portocalie (caise, piersici, morcovi, roşii, ardei). 

VITAMINA B 1

FOTO Sciences et Avenir

vitB1

Denumită şi tiamină, această vitamină este importantă pentru funcţia cardiacă şi cea a sistemului nervos, având un rol esenţial în producerea de energie. Se găseşte în principal în cereale integrale, carne, legume, fructe şi fructe de mare. 

VITAMINA B 3

FOTO Sciences et Avenir

vitB3

Ccunoscută şi sub denumirile de niacină, acid nicotinic sau vitamina PP (Pellagra Preventer), vitamina B 3 susţine procesele genetice în celulele organismului şi ajută la procesarea grăsimilor din corp. Ea este recomandată în prevenirea şi tratamentul multor afecţiuni precum pelagra, dermatita, durerile de cap, nivelurile crescute de colesterol, depresia şi tulburările psihice. Cele mai bune surse sunt: peştele (ton şi somon), carnea de pui sau curcan, organele de vită, lactatele sparanghelul, avocado, broccoli, spanac, nucile, cerealele integrale, ciupercile, drojdia de bere. 

VITAMINA B 5

FOTO Sciences et Avenir

vitB5

Cunoscută şi sub denumirea de acid pantotenic, această vitamină joacă un rol important în descompunerea grăsimilor şi a carbohidraţilor pentru producerea de energie, grăbeşte vindecarea rănilor, reduce durerile articulare şi inflamaţiile, alungă depresia şi anxietatea şi menţine sănătatea sistemului nervos. Cele mai bune surse de vitamina B5 sunt: drojdia de bere, ficatul, ciupercile, ovăzul, germenii de grâu, broccoli, orezul brun, avocado, conopida. 

VITAMINA B6

FOTO Sciences et Avenir

vitB6

E cunoscută şi sub numele de piridoxină şi are un rol important în formarea hemoglobinei, în metabolismul aminoacizilor, proteinelor, glucidelor şi lipidelor (îndeosebi al acizilor graşi esenţiali), fiind şi stimulent muscular. Se găseşte în drojdia de bere, cerealele integrale, banane, somon, spanac, gălbenuş de ou crud sau seminţe de floarea-soarelui.

VITAMINA B 8

FOTO Sciences et Avenir

vitB8

I se mai spune biotină sau vitamina H. Intervine in degradarea acizilor grasi, anumitor acizi aminaţi şi a glucozei. Împiedică depunerea colesterolului pe pereţii arteriali şi contribuie la eliminarea substantelor toxice şi a metaboliţilor inutili acumulati în organism, înlesneşte functiile ficatului şii ale vezicii biliare. Cele mai boage surse sunt: drojdia de bere, carnea, gălbenuşul de ou, produse lactate, cerealele integrale, porumbul, nucile, ciupercile, morcovii, roşiile. 

VITAMINA B 12

FOTO Sciences et Avenir

VitB12

Vitamina B12, numită şi cianocobalamină sau “vitamina roşie”, are cea mai mare şi complexă structură chimică dintre toate vitaminele, aceasta având un rol deosebit de important pentru organismul uman. Ea ajută la dezvoltarea şi menţinerea sistemului nervos, a producţiei de ADN şi a formării de celule roşii din sânge, creşte performanţele fizice şi psihice, împiedică acumularea de grăsimi în ficat şi previne ateroscleroza şi alte afecţiuni cardiovasculare. Cele mai bune surse naturale de vitamina B12 sunt reprezentate de produsele de origine animală: carne, oauă, lactate, peşte. 

VITAMINA C

FOTO Sciences et Avenir

vitC

Denumită şi acid ascorbic, vitamina C este de departe cea mai cunoscută vitamină. Este implicată în producţia de glucocorticosteroizi şi de anumiţi neurotransmiţători (substanţe care permit transmisia influxului nervos), în metabolismul glucozei, al colagenului, al acidului folic şi al anumitor aminoacizi, în neutralizarea radicalilor liberi şi a nitrozaminelor, în reacţii imunologice şi în absorbţia fierului la nivelul tubului digestiv. Cele mai bogate surse de vitamina C sunt: măceşele, citricele, fructele de pădure, legumele proaspete, germenii etc. 

VITAMINA D

FOTO Sciences et Avenir

vitD

Numită şi antirahitică, vitamina D este esenţială în absorbţia calciului şi fosforului la nivelul intestinului, catalizând totodată transformarea fosforului organic în anorganic şi mobilizându-l în ţesuturi. Spre deosebire de celelalte vitamine, vitamina D poate fi produsă de organism. Procesul de sinteză al vitaminei D existentă în epiderma este declanşat de razele ultraviolete, ea fiin absorbită imediat de vasele sangvine. Aşadar, prima sursă de vitamina D este lumina naturală. 

VITAMINA K

FOTO Sciences et Avenir

vitK

Numită şi antihemoragică, vitamina K este esenţială activarea în ficat a unor factori responsabili de coagularea sângelui. Surse alimentare de bază sunt legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, broccoli sau sparanghel.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite