Dieta care te apără de frig

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Când temperaturile scad trebuie modificată şi dieta FOTO Shutterstock
Când temperaturile scad trebuie modificată şi dieta FOTO Shutterstock

Când temperaturile de afară sunt scăzute, îi poţi oferi căldură organismului prin mişcare, îmbrăcându-te gros, evident, dar şi printr-o alimentaţie adecvată.


Pentru a face faţă frigului de afară, organismul tău consumă mai multă energie cu scopul de a-şi menţine temperatura constantă. De aceea, nutriţioniştii recomandă adaptarea dietei la nevoile specifice sezonului rece. Astfel, este indicat ca dieta de iarnă să fie mai bogată în calorii, mai ales pentru persoanele care îşi petrec mult timp în aer liber.

Lactatele şi untul, grăsimi „bune“

Aceste alimente conţin o cantitate mare de grăsimi, care reprezintă principala sursă de calorii. De aceea, grăsimile eliberează cea mai mare cantitate de căldură în organism. Sunt recomandate grăsimile din laptele integral, din unt şi din uleiul de măsline. Deşi foarte bogate în grăsimi, sunt contraindicate, totuşi, produsele de patiserie, cu margarină industrială, şi prăjelile, deoarece acestea cresc riscul bolilor cardiovasculare, al bolilor neurodegenerative şi afectează sistemul imunitar.

Alimente care ne dau energie

Bananele, citricele, kiwi, varza, morcovii, cartofii sunt de nelipsit când temperaturile scad. Atât legumele, cât şi fructele, fie ele proaspete sau uscate (smochine, prune, caise, curmale), conţin antioxidanţi care te protejează de viroze.

În plus, fructele şi legumele sunt bogate în carbohidraţi care degajă treptat energie în organism. Tot datorită carbohidraţilor pe care îi conţin, în sezonul rece nu trebuie neglijate cerealele: porumbul, secara, grâul integral, orzul. Cerealele conţin, de asemenea, minerale, care ne apără de efectele neplăcute ale frigului asupra organismului. În plus, sunt surse de fibre şi, prin urmare, uşurează digestia.

Proteinele ne ţin muşchii în formă

Carnea, laptele, ouăle sunt recomandate, de asemenea, datorită proteinelor al căror rol este să ne menţină muşchii în formă. Cu cât masa musculară este mai bine dezvoltată, cu atât au loc mai multe arderi în organism şi, deci, se generează mai multă căldură. În sezonul rece putem să mâncăm mai multă carne grasă decât de obicei, dar nu trebuie să facem, totuşi, excese.

Poţi alterna carnea grasă cu peştele care, datorită conţinutului bogat în acizi graşi omega 3, acţionează asupra sistemului cardiovascular şi stimulează metabolismul. Sunt de preferat heringul, tonul, macroul, sardinele şi somonul.

Alunele şi migdalele, bune pentru circulaţie

Dacă simţi nevoia să ronţăi ceva între mesele principale, nutriţioniştii îţi recomandă să mănânci nuci, alune, fistic, migdale. Acestea sunt surse de proteine, dar şi de acizi graşi nesaturaţi, care ajută sistemul cardiovascular să funcţioneze la parametrii maximi.

Condimentele, cafeaua şi ceaiurile stimulează metabolismul

Boiaua de ardei iute, piperul negru, muştarul, ghimbirul adăugate în supe sau pe friptura la grătar te încălzesc imediat. Asta deoarece aceste condimente iuţi stimulează circulaţia sângelui şi, în acelaşi timp, metabolismul. Din acelaşi motiv, specialiştii te sfătuiesc să adaugi în mâncare usturoi şi ceapă.

Arderile la nivel celular sunt stimulate şi de consumul de cafea. Însă nu trebuie să depăşeşti două ceşti pe zi. Asemenea cafelei, ceaiul verde şi cel roşu antrenează arderea caloriilor.

Alcoolul face mai mult rău decât bine

Ţuica şi vinul fiert dilată vasele de sânge şi, de aceea, dau imediat senzaţia de căldură. În cantităţi mici, aceste băuturi sunt benefice, însă excesul de alcool duce mai degrabă la pierderi de căldură şi, în plus, afectează sistemul nervos central, ficatul şi tubul digestiv.


Citeşte şi:

7 alimente sănătoase cu care să începi anul în forţă

După cele aproape două săptămâni de excese alimentare, este timpul să revenim la o dietă echilibrată, care să ne ofere substanţele nutritive de care avem nevoie în această perioadă, dar care să ne şi ajute să scăpăm mai uşor de kilogramele acumulate.

De ce nu e bine să te înfometezi după sărbători

Luna ianuarie este luna promisiunii că vom slăbi, mai ales după o perioadă de excese cum a fost cea de sărbători. Unele dintre dietele la îndemână ne promit că vom slăbi chiar 8, 9 până şi 10 kilograme într-o lună fără să fie nevoie să asociem dieta cu mişcare. Şi este, într-adevăr, posibil. Dar riscurile sunt cu mult mai mari decât satisfacţia de a avea, pentru scurt timp, silueta dorită, atrag atenţia specialiştii.

Kiwi, superalimentul care ne ajută să dormim mai bine

Kiwi este o prezenţă standard în salatele răcoritoare de fructe. Este plin de vitamina C, are proprietăţi antioxidante care ajută la întărirea sistemului imunitar, iar ultimele studii anunţă că de pe urma lui ai beneficii şi în ceea ce priveşte un somn odihnitor: dacă mănânci kiwi dormi mai bine şi mai mult.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite