Cum să avem, cu adevărat, un Paşte Fericit: metode perfecte de potrivit bucatele cu vinurile, reţete de la bucătari români celebri şi sfaturi de la medici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasca, drobul şi ciorba de miel sunt nelipsite de pe mesele românilor de Paşte. „Adevărul“ vă prezintă pas cu pas cum se prepară produsele-vedetă de pe masa se sărbători, dar şi cum trebuie să ne ferim de excesele culinare.

Cum ne dregem după masa de Paşti: sfaturi de la specialist

După săptămânile de Post, credincioşii au tendinţa de a se bucura prea tare de libertatea de a consuma alimentele de la care s-au abţinut pentru a-şi curăţi sufletul şi trupul, ajungând să sufere din cauza unor tulburări digestive care îi pot duce chiar la urgenţe, în timpul Sărbătorilor.

„Postul ţinut înaintea Paştelui presupune o reducere a aportului de produse alimentare şi un parţial repaus digestiv. Din acest motiv, masa de Paşte trebuie să fie completă, dar nu abundentă, adică să cuprindă pe lângă cărnuri, foarte multe fructe şi legume, nu orez, cartofi sau paste", susţine dr. Amorin Popa, şeful secţiei de Diabetolgie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Oradea. După cina de Paşte, a doua zi, masa trebuie să fie una obişnuită, cu fructe, legume şi zarzavaturi.

Supa de varză, pilaf de post şi măr umplut, făcute ca în Banat

Sărbătoarea pascală este un prilej pentru gospodine de a-şi demonstra abilitatea şi în bucătărie. Fiecare zonă din România are reţete tradiţionale, iar Banatul nu face excepţie.

Perioada sărbătorilor de Paşti este momentul în care gospodinele pot să pună în aplicare măiestria în bucătărie. Aşa cum fiecare zonă are mâncărurile tradiţionale, nici Banatul nu duce lipsă de bunătăţi. Vă vom oferi trei reţete inedite pentru o masă specială în această perioadă de sărbătoare.

Drobul, stufatul şi pulpa de miel

Drobul, stufatul şi ciorba de miel sunt nelipsite de pe mesele bucureştenilor în apropierea Sărbătorilor de Paşte, iar bucătătarii susţin că orice gospodină poate face adevărate minuni în bucătărie dacă respectă câteva ponturi simple. „Adevărul“ vă prezintă pas cu pas cum se prepară cele mai râvnite bucate de Paşte.

image

Drobul, vedeta de pe masa de Paşte FOTO Shutterstock

Bucătarul Dan Ţonescu povesteşte că mielul este vedeta de pe masa de Paşte şi că cel mai popular preparat din miel este drobul. De fapt, explică bucătarul, organele de miel sunt cele care te ajută să prepari un drob de-a dreptul delicios. Se face simplu şi cu puţină îndemânare oricine poate pune pe masa de Paşte un drob foarte gustos. 

Pască din Ardeal: reţeta lui Adi Hădean

De pe masa de Paşte nu poate lipsi pasca, o mâncare tradiţională. Însă, dacă nu este sfinţită, pasca este, aşa cum scrie şi Adi Hădean, doar o prăjitură. Vă prezentăm reţeta bloggerului clujean Adi Hădean, postată pe blogul său.

„Mai întâi puneţi drojdia (10 grame) la înmuiat în lapte cu zahăr, să prindă viaţă şi spor.

 Pentru aluat mai avem nevoie de făină (500 de grame), trei linguriţe de zahăr, un ou, coaja unei lămâi (eu am avut lămâie verde).

Friptură de ied cu comlău (muguri de hamei)

O reţetă tradiţională de Paşti de pe Valea Almaşului, judeţul Sălaj, umple casele de aromele combinate ale cărnii de ied cu cele ale verdeţurilor de sezon. Este vorba despre friptura de ied cu garnitură de muguri de hamei - sau comlău, cum i se spune hameiului în această parte de ţară - ale cărei secrete sunt dezvăluite pentru cititorii Adevărul de bucătarul Mircea Groza.

Mircea Groza spune că reţeta, deopotrivă gustoasă şi sănătoasă, se mai găteşte şi acum în satele de pe Valea Almaşului, mai cu seamă în Coşeiu şi Archid. 

Cum se face Pasca tradiţională de Paşte în Vrancea

Bucatele cu semnificaţii religioase au secretele lor, bune de respectat pentru o masă pascală care să ne ungă la suflet. Vrâncenii ţin la tradiţii. Se pregătesc să petreacă Paştele cu ouă roşii, cozonac şi drob de miel.

În Vrancea, tradiţia spune că de pe masa de Paşti nu trebuie să lipsească pasca, pentru că Iisus a împărţit pâine ucenicilor săi. Specialist în prepararea „pâinii lui Isus” este şi Luminiţa Avram, profesor de industrie alimentară la Colegiul „Valeriu D. Cotea” din Focşani, care foloseşte reţeta pe care a învăţat-o de acasă, de la mama ei.

image

Luminiţa spune că aluatul pentru pască este la fel ca cel pentru cozonaci. De fapt gospodinele prepară pasca odată cu cozonacii, ştiut fiind faptul că la sate acestea au cuptoare mari în curte, din cărămidă.

Reţeta perfectă de Paşti: bucate gustoase, consumate cu măsură

Pe meleagul unde mocanii şi aromânii şi-au adus mioarele la păscut, gospodinele au creat reţete delicioase pentru carnea de miel. Borş, drob, stufat, friptură sau frigărui, preparatele Dobrogei au un gust aparte şi o savoare specifică, care se trag tocmai din calitatea solului scăldat de cele mai mari ape ale ţării: Dunărea şi Marea Neagră.

Spre exemplu, borşul de miel dobrogean este mai gustos dacă lăsăm carnea şi oasele să odihnească 20 minute într-o oală cu apă rece. Adaugăm ceapa şi zarzavatul călite, se fierbe o oră, se pune orez, apoi jumătate de litru de borş. La final, se pune un dres de smântână bătută cu gălbenuş de ou şi verdeaţă aromată.  

Reţete simple şi trucuri pentru a găsi un miel delicios

De Paşte nu poate lipsi mielul care este vedeta sărbătorii. Borşul, friptura şi drobul se găsesc la Braşov pe fiecare masă.

image

Friptura de miel este preparatul vedetă de pe masa de Paşte FOTO Eventimages

În zona Ţării Bârsei, de Paşte, gospodinele fac ciorbă de miel cu zeamă de varză, sau borş dres cu smântână. Pentru ciorba tradiţională din zona Braşovului se foloseşte carnea de pe picioarele din faţă ale mielului, coastele dar şi capul. Carnea se spală bine şi se pune la fier cu morcovi, ceapă şi pătrunjel tăiate mărunt. Când ciorba este aproape de final se adaugă puţin orez şi se acreşte cu zeamă de varză.

Ce vinuri alegem în funcţie de bucatele pe care le mâncăm

Sfaturile vin de la singura femeie somelier din Galaţi, Zenaida Costea. Pe lângă sfaturi, aceasta a ţinut să spargă şi un mit, care datează de sute ani: ţuica de dinainte de masă nu este deloc sănătoasă.

Vinul, licoarea bahică ce ne însoţeşte de-a lungul vieţii noastre la cele mai importante evenimente, începând cu botezul, cununia sau alte sărbători, şi terminând cu înmormântarea, este mai mult decât o tradiţie, este o stare de spirit.

image

Vinul este nelipsit de pe masa de Paşte FOTO Shutterstock

Paştele este cea mai importantă sărbătoare creştină, un moment de linişte sufletească şi de apropiere de cei dragi, de aceea asocierea corectă a vinului cu bucatele tradiţionale va desăvârşi masa de Paşte. Pentru aceasta, am stat de vorba cu Zenaida Costea, singura femeie somelier din Galaţi, şi una dintre puţinele din România. De la ea am aflat că atunci când alegem vinul pe care urmează să-l punem pe masă, trebuie să ţinem cont de câteva reguli simple.

Ciorba de miel, nelipsită de pe masa mehedinţenilor

În bucătăriile gospodinelor, dar şi al restaurantelor este forfotă mare zilele acestea. Aici se pregătesc fel de fel de bunătăţi, după reţete tradiţionale, care nu vor lipsi de pe masa de Paşte.

Mai este foarte puţin timp până la Paşte şi românii, potrivit tradiţiei, pregătesc bucatele specifice sărbătorii pascale. Sărbătoarea este un prilej pentru gospodine, ca să-şi arate talentul în bucătărie, dar şi să folosească reţete vechi, cu arome irezistibile.

De pe masa de Paşte nu lipsesc niciodată ouăle roşii, friptura de miel ori cozonacul, care însă se prepară diferit de la o regiune la alta a ţării. Fiecare zonă are specificul ei din punct de vedere gastronomic, iar oltenii sunt vestiţi în toată lumea pentru bucatele gustoase.

La acest material au participat Ştefan Both, Claudia Bonchiş, Florina Pop, Alina Pop, Borcea Ştefan, Cristina Răduţă, Simona Suciu, Bogdan Nistor, Corina Macavei, Sînziana Ionescu.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite