Cele mai bune surse de calciu: zece alimente nebănuite care îl conţin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai bune surse de calciu. Portocalele sunt bogate în calciu şi vitamina C
Cele mai bune surse de calciu. Portocalele sunt bogate în calciu şi vitamina C

Cele mai bune surse de calciu. Calciul este cel mai abundent mineral din corp şi se găseşte în mod natural într-o varietate largă de produse alimentare şi băuturi. Vă prezentăm în continuare o listă cu motive pentru care este necesar să ne luăm doza zilnică de calciu, dar şi toate căile neaşteptate de a o face.

Calciul este vital pentru oase puternice şi pentru dinţi sănătoşi, fapt ce nu este deloc un mister, însă beneficiile sale nu se opresc aici. Calciul contribuie la sănătatea vaselor de sânge, reglează tensiunea arterială şi previne rezistenţa la insulină, care ar putea conduce la diabetul de tip 2. 

Adulţii ar trebui să consume aproximativ 1000 mg de calciu pe zi, care se poate traduce într-un pahar de lapte, o felie groasă de brânză şi un iaurt simplu. Cu toate acestea, puţine persoane reuşesc să introducă cantitatea suficientă de calciu în dietă. 

Principalele produse care conţin calciu sunt laptele, iaurtul, brânza, dar lactatele nu sunt singurele care vă asigură doza de calciu necesară. Verdeţurile, legumele şi fructele conţin, de asemenea, calciu. Amintiţi-vă doar că sursele non-lactate de calciu trebuie asociate cu vitamina D, pentru a ajuta organismul să absoarbă mineralul.

Vă prezentăm în continuare cele mai bune surse de calciu nebănuite, potrivit greatist.com.

1. Fasolea albă (19% DZR, doza zilnică recomandată, într-o conservă)
Cremoasă şi uşoară, dar plină de proteine, această leguminoasă este şi o sursă bogată de calciu şi fier. O puteţi adăuga la paste sau o puteţi consuma sub formă de humus cu fasole albă.

2. Somon la conservă (23% DZR în 1/2 conservă cu oase)
Secretul somonului la conservă constă în calciul pe care îl conţin oasele, care sunt moi şi astfel le puteţi mesteca fără greutate.

3. Sardine la conserva (32% DZR în aproximativ şapte sardine fileuri)
Asemeni somonului la conservă, oasele sardinelor sunt cele care au cel mai mare aport de calciu, la care se adaugă şi o porţie sănătoasă de acizi graşi Omega 3 şi de vitamina D. Încercaţi să le adăugaţi la o salată grecească sau le puteţi mânca direct din cutie. 

4. Smochine uscate (10% DZR în opt smochine)
Pentru o gustare dulce, smochinele uscate „împachetează“ nu numai calciu, ci şi fibre şi antioxidanţi. Le puteţi consuma la mijlocul zilei sau le puteţi transforma într-un gem delicios. 

5. Varză furajeră (18% DZR într-un castron)
Varza oferă o doză consistentă de vitamine A şi C, calciu şi fibre şi poate fi amestecată cu usturoi şi ulei de măsline pentru a fi o garnitură perfectă.

6. Melasa neagră (17% DZR într-o lingură)
Atunci când aveţi poftă de ceva dulce, cel mai bine este să apelaţi la ceva natural. Melasa neagră are o aromă mult mai pronunţată decât cea obişnuită şi este bogată în calciu, fier şi vitamine. În plus, este un îndulcitor ideal. De exemplu, în loc să folosiţi gemuri şi creme calorice la clătite, le puteţi stropi cu acest îndulcitor sau îl puteţi folosi pentru a face zahăr brun.

7. Migdale (7% DZR în 20 de bucăţi)
Ele sunt cele mai consistente din punct de vedere nutriţional, raportat la numărul de calorii pe gram. Pe lângă calciu, migdalele mai oferă şi potasiu, vitamina E şi fier. Fie le adăugaţi la salate, fie vă preparaţi propriul unt de migdale.

8. Portocale (6% DZR într-un fruct de mărime medie)
Pline de vitamina C şi calciu, puteţi consuma portocalele dimineaţa ca atare sau vă puteţi prepara un suc.

9. Seminţe de susan (9% DZR într-o lingură)
Seminţele de susan nu sunt bune doar pentru a orna chifla de hamburger. Ele contribuie la scăderea tensiunii arteriale, reduc inflamaţiile şi chiar luptă împotriva celulelor canceroase.

10. Mazărea (18% DZR într-o conservă)
Boabele de mazăre sunt pline de calciu, potasiu şi acid folic.

Pe lângă toate aceste surse naturale de calciu, mai există şi produse fortifiate cu acest mineral, precum cerealele, laptele de soia (30% DZR într-un pahar) şi tofu (86% la 50g).

      

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite