Beneficiile postului pentru sănătate: purifică organismul, alungă bolile de inimă, ajută digestia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fructele şi legumele sunt la mare căutare în perioada Postului   FOTO Arhivă
Fructele şi legumele sunt la mare căutare în perioada Postului   FOTO Arhivă

Pe 13 noiembrie începe Postul Crăciunului şi durează 40 de zile. Pentru cei care aleg să postească în această perioadă, fie din motive religioase, fie pentru sănătate, nutriţioniştii oferă o serie de recomandări şi confirmă beneficiile postului din punct de vedere nutriţional.

Ca mod de alimentaţie, postul înseamnă respectarea unei diete vegetariene bazate pe consumul de legume, fructe, cereale şi seminţe. Sunt excluse alimentele de origine animală: carne, lactate, ouă. Potrivit nutriţioniştilor, principalul efect al postului este cel de curăţare, de detoxifiere a anumitor organe. În mod normal, organismul are capacităţi proprii de detoxifiere, însă o dietă bogată în carne şi săracă în fructe şi legume îngreunează această funcţie naturală. Atunci când există proteinele de origine animală sunt consumate în exces, toxinele se acumulează în organism şi provoacă dezechilibre. Dieta vegetariană ţinută o anumită perioadă are rolul de a ajuta la detoxifierea organismului. De altfel, este interesant de remarcat că poziţionarea posturilor mari coincide cu nevoia naturală a organismului de detoxifiere. Postul Paştelui este primăvară, după sezonul rece în care alimentaţia este bazată pe alimente conservate şi de origine animală, iar Postul Crăciunului este toamna, când bogăţia în legume şi fructe ne ajută să ne pregătim pentru sezonul rece.

Efecte benefice

Multe persoane consideră postul un bun prilej de a ţine cură de slăbire. Într-adevăr, fructele şi legumele au un număr mai mic de calorii, iar consumul lor timp îndelungat, pe lângă detoxifiere, poate ajuta la eliminarea kilogramelor în plus. Dar nutriţioniştii atrag atenţia că se poate cădea uşor în capcană. În lipsa proteinelor de origine animală se poate ajunge la un consum mai mare de carbohidraţi, în special din făinoase, şi de grăsimi, ceea ce înseamnă în final calorii suplimentare şi risc de îngrăşare.

Sunt studii care arată că postul conferă reale avantaje în prevenţia bolilor de inimă şi diabetului. Persoanele care renunţă periodic la grăsimi de origine animală reuşesc să ţină sub control tensiunea arterială, să-şi normalizeze colesterolul, trigliceridele şi glicemia.

În plus, consumul crescut de legume şi fructe este asociat cu reducerea stresului oxidativ, îmbunătăţirea imunităţii, a metabolismului, întârzierea îmbătrânirii.

Este o dietă echilibrată?

„Referitor la dieta de post se ridică deseori următoarea întrebare: poate acest program alimentar să furnizeze nutrienţii necesari unei bune funcţionări a organismului? Răspunsul este: categoric da. O dietă vegetariană diversă, care să includă: fructe, legume, cereale, nuci şi seminţe, acoperă necesarul zilnic nutritiv de proteine, carbohidraţi, lipide şi vitamine“, a declarat, pentru Agerpres, nutriţionistul Lygia Alexandrescu.

Surse de proteine vegetale sunt cartofii, pâinea integrală, orezul, alunele, mazărea, fasolea albă, lintea, produsele din soia.

Nutriţionistul precizează că o dietă echilibrată de post trebuie să conţină grăsimi de calitate superioară. „Dietele vegetariene sunt sărace în lipide, ceea ce explică incidenţa scăzută la boli cardiovasculare, afecţiuni cronice şi cancer la vegetarieni. Surse de grăsimi care ar putea fi utilizate limitat sunt: uleiul de măsline, nucile, alunele, untul de alune, seminţele, avocado şi nuca de cocos. O problemă ar fi vitamina D, ea nu se găseşte în alimentele vegetariene, dar organismul o poate sintetiza prin expunere la soare. Expunerea la soare pe timpul verii timp de 15 minute, de 2-3 ori pe săptămână, este suficientă pentru sinteza vitaminei D“, arată nutriţionistul.

Calciul, pe care îl luăm în general din lactate, îl putem găsi şi în alimente de post: legume proaspete cu frunze verzi (salată verde, spanac), tofu, seminţe de susan, soia, smochine şi broccoli.

Zincul este furnizat de alimentele vegetariene chiar în cantitate mai mare decât cea recomandată zilnic. Se găseşte în cereale neprelucrate, legume proaspete şi nuci.

Fierul poate fi procurat în perioada postului din fasole uscată şi legume verzi. Absorbţia fierului este favorizată de prezenţa vitaminei C şi deci consumul alimentelor bogate în vitamina C, alături de cele bogate în fier, este mai mult decât recomandat. Alte surse de fier sunt: lintea, soia, mazărea, prunele, smochinele, strugurii şi sfecla roşie.

„În afară de faptul că poate acoperi fără probleme necesităţile nutritive ale organismului, dieta vegetariană înainte de Crăciun are o serie de beneficii: normalizează presiunea sângelui şi nivelul colesterolului, curăţă arterele şi aspectul dermal, dă energie şi vitalitate, digestie uşoară, memorie bună şi capacitate de concentrare crescută. Şi toate aceste beneficii obţinute în urma unui program alimentar vegetarian se explică practic prin creşterea cantităţii de vitamine şi minerale consumate; acestea ajută la întărirea sistemului imunitar, menţin oasele puternice, ajută digestia şi menţin greutatea corporală normală“, conchide nutriţionistul.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite