Ai hipertensiune? Ce schimbări trebuie să faci în dietă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă ai hipertensiune, una dintre primele recomandări ale medicului este să reduci consumul de sare
Dacă ai hipertensiune, una dintre primele recomandări ale medicului este să reduci consumul de sare

Alimentaţia joacă un rol important în menţinerea sub control a tensiunii arteriale. Este dovedit că unele substanţe nutritive au rol protector, prevenind hipertensiunea, în timp ce altele o pot agrava.

Obiectiv: mai puţină sare în meniu!

Dacă ai hipertensiune, una dintre primele recomanări ale medicului este să reduci consumul de sare. Aşadar, nu consuma mai mult de 5-6 g de sare pe zi, fiind demonstrat că sodiul din componenţa acestuia creşte tensiunea.

Aproape 75 % din sarea pe care o consumăm zilnic provine din alimentele procesate. Este bine să ştii că sarea se „ascunde” şi sub forma câtorva E-uri, precum glutamatul de sodiu şi nitriţii de sodiu. Măslinele, peştele afumat, ketchup-ul, conservele şi sosurile gata preparate sunt, la rândul lor, bogate în sare, de aceea este bine să le consumi cu moderaţie.

La prepararea mâncărurilor, foloseşte condimentele şi ierburile aromatice. Chimenul, ienibaharul, cimbrul, leuşteanul, mărarul, pătrunjelul, tarhonul şi foile de dafin dau o aromă şi un gust aparte preparatelor culinare şi, în plus, nu vei mai simţi nevoia să adaugi prea multă sare.

Pentru ca mirodeniile să-şi păstreze proprietăţile, adaugă-le la sfârşit, când mâncarea este gata. De asemenea, la prepararea salatelor, înlocuieşte sarea cu puţin oţet sau cu suc de lămâie.

Există tipuri de sare care conţin mai puţin sodiu şi sunt îmbogăţite cu potasiu, bune pentru hipertensivi. Întreabă medicul dacă o astfel de sare este o soluţie pentru tine.

Află ce alimente nu sunt recomandate pe clicksanatate.ro

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite