În cât timp trebuie să piardă o mamă kilogramele luate în timpul sarcinii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poate că există o formulă ştiinţifică ce ne spune în cât timp trebuie să scăpăm de greutatea în plus câştigată în timpul sarcinii. Cum sună: „nouă luni de câştigat, nouă luni de pierdut“? Mamele care nu reuşesc să scape de greutatea în plus timp de maxim un an după naştere îşi riscă sănătatea, sunt de părere medicii canadieni.

Oamenii de ştiinţă spun că între 3 şi 12 luni după naştere este momentul propice pentru a scăpa de kilogramele în plus câştigate în timpul sarcinii. Femeile care nu reuşesc asta într-un an de la naştere îşi riscă sănătatea, având o tensiune sanguină mai mare, dar înregistrând şi alţi factori de risc care pot conduce la diabet şi la boli de inimă, notează BBC.

Factorii de risc observaţi la peste un an de la naştere în cazul femeilor care nu au scăpat de kilogramele în plus nu au fost prezenţi la doar trei luni după ce au născut. Acest fapt sugerează că între 3 şi 12 luni de la naştere este o perioadă critică pentru mame care trebuie să scape măcar de câteva din kilogramele în plus.

„Multe femei nu vor reuşi să obţină greutatea ideală de dinainte să rămână însărcinate şi chiar am descoperit că majoritatea, adică 80% din ele, nu reuşesc asta în primele trei luni după naştere. Dar, după aceste prime trei luni şi până la un an după naştere, trebuie să se înscrie pe o traiectorie benefică, adică să înceapă să piardă în greutate“, spune dr. Ravi Retnakaran, medic şi specialist diabetolog canadian în cadrul Spitalului „Mount Sinai“ din Toronto, cercetător-şef în cadrul studiului. 

Somn insuficient după naştere, o cauză importantă a kilogramelor în plus

„Ce am observat în perioada de trei luni – un an după naştere ne-a sugerat că aceasta reprezintă o «fereastră» importantă în timpul căreia atenţia medicului şi pacientei trebuie concentrată asupra greutăţii excesive. Preocuparea de kilogramele în plus este crucială pentru sănătatea metabolică şi vasculară pe termen lung a noii mămici“, adaugă dr. Retnakaran.

Sarcina este singura perioadă în care este normal să câştigi în greutate, adică aproximativ 20% sau mai mult din greutatea totală, dar câştigată în decursul a nouă luni. După naştere, încercările de scădere în greutate pot fi împiedicate de lipsa timpului pentru exerciţii fizice, dar şi de lipsa somnului.

Greutatea unei femei la un an după naştere este un indicator puternic al posibilităţii de a fi supraponderală chiar şi cu 15 ani mai târziu, sugerează studiul canadienilor.

Atenţie la colesterolul rău

Teoria cercetătorilor este că efectul cumulativ al greutăţii luate în timpul sarcinii contribuie la riscul femeilor de a dezvolta boli cum este diabetul de tip II sau cardiovasculare. În cadrul studiului, cercetătorii au monitorizat 300 de femei sănătoase care au născut, luând în considerare factori ca tensiunea sanguină, colesterolul LDL (lipoproteine cu densitate mică - „rău“) şi rezistenţa la insulină.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că multe dintre femeile participante la studiu nu au început să piardă în greutate imediat după naştere. 8 din 10 femei aveau chiar o greutate mai mare la trei luni după naştere, comparativ cu cea înregistrată înainte de a rămâne însărcinate.

Între trei luni şi un an după naştere, 75% din femei au pierdut din kilogramele în plus. 

Programul de exerciţii fizice

Cele 25% din femei care nu au câştigat dar nici nu au pierdut în greutate aveau un risc mai scăzut pentru boli de inimă sau diabet mai târziu în viaţă. Exerciţiile fizice au fost un factor crucial în pierderea în greutate, spune studiul.

Poate fi foarte greu să scapi de kilogramele în plus după naştere. De aceea este foarte important ca noile mame să aibă grijă şi de ele, la fel ca de bebeluş, să fie active şi să mănânce sănătos. Un nou membru al familiei te ţine foarte ocupată, aşa că nu trebuie să te grăbeşti să ţii diete care ar putea fi nesănătoase sau chiar să exagerezi cu sportul. Obişnuieşte-te cu exerciţiile fizice treptat, introdu-le în rutina zilnică uşor, poate printr-o plimbare zilnică la prânz împreună cu bebeluşul“, sfătuieşte noile mămici asistenta medicală Maureen Talbot, de la Fundaţia Britanică a Inimii.


Citeşte şi:

Atenţie la medicamente în cele 9 luni!

Pe lângă multele griji pe care şi le face gravida se numără şi cele legate de administrarea unor medicamente. Specialistul nostru ne explică ce precauţii sunt necesare pentru ca nici mama, nici copilul să nu aibă de suferit.

Agenţii toxici legaţi de apariţia autismului: la ce riscuri îşi expun copiii gravidele care locuiesc în zone poluate

Un studiu al Universităţii din Chicago, SUA, scoate la lumină date îngrijorătoare. Expunerea femeilor însărcinate la noxele din trafic, poluare industrială şi alte toxine din mediul înconjurător creşte considerabil riscul ca cei mici să dezvolte probleme grave încă din timpul vieţii intrauterine.

Consumul de alcool în primele săptămâni ale sarcinii dăunează grav bebeluşului

Femeile care beau alcool în cantităţi moderate sau mari în primele stadii ale sarcinii pot avea probleme în ceea ce priveşte creşterea şi funcţionarea placentei. Noi studii atrag atenţia asupra faptului că femeia însărcinată ar trebui să evite alcoolul.

Femeile care rămân gravide după 35 de ani prezintă riscuri mai mici de a naşte copii cu malformaţii grave

O cercetare de amploare realizată în cadrul Universităţii Washington din SUA arată că femeile mai în vârstă aduc pe lume copii mai puţin supuşi riscului de a avea malformaţii congenital cu până la 40%.

O nouă speranţă pentru femeile care nu pot avea copii: primele nouă transplanturi de uter au fost efectuate cu succes în Suedia

Medicii suedezi au transplantat, cu succes, utere la nouă femei. Organele au fost donate de rude şi, curând, cele nouă femei vor încerca să rămână însărcinate.

Sfaturi absurde pentru gravidele din secolele trecute

Atunci când eşti însărcinată, corpul parcă nu îţi mai aparţine. Mai mult, pare că aparţine rudelor, bunicilor sau chiar vecinelor care se întrec în a-ţi da sfaturi peste sfaturi. De-a lungul timpului, sfaturile pentru gravide au ajuns chiar să frizeze absurdul: nu te uita la maimuţe şi în niciun caz nu mânca un cap de iepure.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite