5 alimente esenţiale pentru sănătatea bărbaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fructele şi legumele proaspete reduc riscul de infarct, prima cauză de deces la bărbaţii de peste 35 de ani FOTO Shutterstock
Fructele şi legumele proaspete reduc riscul de infarct, prima cauză de deces la bărbaţii de peste 35 de ani FOTO Shutterstock

Bărbaţii au nevoi nutritive diferite de cele ale femeilor. La fel cum femeile trebuie să mănânce anumite alimente în timpul sarcinii şi pentru a se proteja de cancerul la sân, tot aşa, bărbaţii trebuie să-şi asigure prin dietă o masă musculară sănătoasă şi să prevină cancerul de prostată.

Multe dintre alimentele care se numără printre preferatele bărbaţilor nu sunt cele mai bune alegeri pentru starea lor de sănătate (de exemplu, friptura cu cartofi prăjiţi, berea). Specialiştii susţin că aceştia ar trebui să se orienteze către o dietă bogată în substanţe nutritive care îi protejează de bolile cardiovasculare şi de cancer, prima şi a doua cauză de deces la bărbaţii de peste 35 de ani. De asemenea, unele alimente pot spori performanţa bărbaţilor atât în sala de sport, cât şi în dormitor.

1. Bananele

Surse rapide de energie, bananele sunt eficiente în echilibrarea sistemului nervos, în reglarea ritmului cardiac şi a tensiunii arteriale. Toate acestea datorită conţinutului în potasiu, o substanţă recomandată de cardiologi pentru sănătatea inimii.

Studiile arată că o dietă bogată în potasiu şi magneziu, un alt element întâlnit în banane, reduce considerabil riscul unui atac vascular cerebral. De asemenea, bananele sunt indicate pentru bărbaţii care consumă multe proteine, deoarece vitamina B6 din compoziţia acestora ajută la metabolizarea proteinelor.

2. Peştele gras

Din dieta niciunui bărbat nu ar trebui să lipsească acizii graşi esenţiali omega 3 care se găsesc din plin în peştele gras (somon, sardine, ton, hering, scrumbie). Pentru că aceste grăsimi polinesaturate sunt benefice atât pentru menţinerea sănătăţii inimii, cât şi pentru a reduce riscul instalării cancerului de prostată.

De asemenea, acizii graşi Omega 3 au importante proprietăţi antiinflamatoare şi, de aceea, reduc durerile musculare şi articulare cauzate de efort şi, în plus, alungă durerile reumatismale. Iar pentru asigurarea unei bune funcţionări a circulaţiei sanguine, peştele gras reduce nivelul trigliceridelor (grăsimile din sânge).

3. Broccoli

Un studiu recent realizat la Universitatea Harvard din SUA a scos la iveală că broccoli reduce riscul dezvoltării tumorilor canceroase la nivelul vezicii urinare, o formă de cancer care afectează de două-trei ori mai mulţă bărbaţi decât femei.

De asemenea, broccoli previne instalarea cancerului de prostată şi de colon, datorită unei substanţe fitochimice pe care o conţine din belşug, numită sulforafan.

4. Roşiile

Licopenul din roşii, substanţa care le dă culoarea, este benefic pentru sistemul cardiovascular, dar şi pentru sporirea fertilităţii masculine. Rezultatele unor studii recente arată că obişnuinţa de a mânca zilnic o salată de roşii le asigură bărbaţilor sănătatea prostatei, ceea ce creşte şansele acestora de a avea copii.

5. Morcovii

Aceştia conţin betacaroten, un puternic antioxidant care protejează mintea bărbaţilor, arată un studiu realizat de cercetătorii de la Spitalul Brigham din SUA. După ce au consumat zilnic morcovi timp de 18 ani, bărbaţii participanţi la studiu au fost supuşi unor teste cognitive şi de memorie. În acelaşi timp, la testele respective au participat şi bărbaţi care au mâncat morcovi doar timp de un an şi unii care nu au consumat deloc această rădăcinoasă.

La final, specialiştii au observat că indivizii care au mâncat morcovi mult timp au avut rezultate mai bune la test decât ceilalţi. 

Citeşte şi:

Există sau va exista fast-food sănătos? Cum să-ţi alcătuieşti meniul optim

Desigur că hamburgerii cu cartofi prăjiţi, shaorma şi aripioarele picante, înecate toate într-un pahar generos cu suc carbogazos alcătuiesc o bombă cu ceas care, mai devreme sau mai târziu, ne va compromite sănătatea. Cât de nocive sunt, de fapt, alimentele de tip fast-food? Există şi opţiuni sănătoase de „mâncare rapidă“, spun specialiştii.

4 alternative „sănătoase“ la fel de nocive ca produsele originale

Dacă vrei să renunţi la stilul de viaţă nesănătos, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să îţi îmbunătăţeşti alimentaţia. Însă, de cele mai multe ori, alegem să înlocuim un aliment nesănătos din dieta noastră cu echivalentul lui „sănătos“, iar alternativa poate fi la fel de rea ca originalul, dacă nu chiar mai rea.

Dezbatere Adevărul Live, despre obezitatea infantilă: România nu este ocolită de flagelul „globesity“

Un număr din ce în ce mai mare de copii şi adolescenţi se confruntă cu problema excesului ponderal, avertizează specialiştii. Creşterea alarmantă a cazurilor de obezitate infantilă a fost dezbătută în cadrul emisiunii „Adevărul Live” de către Irinel Popescu, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, şi de medicul Cătălin Copăescu, specialist în chirurgia obezităţii.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite