4 alternative „sănătoase“ la fel de nocive ca produsele originale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laptele degresat nu mai conţine, în mod natural, vitaminele A şi D FOTO Arhivă
Laptele degresat nu mai conţine, în mod natural, vitaminele A şi D FOTO Arhivă

Dacă vrei să renunţi la stilul de viaţă nesănătos, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să îţi îmbunătăţeşti alimentaţia. Însă, de cele mai multe ori, alegem să înlocuim un aliment nesănătos din dieta noastră cu echivalentul lui „sănătos“, iar alternativa poate fi la fel de rea ca originalul, dacă nu chiar mai rea.

1. Laptele degresat

Atunci când începem o dietă, luăm adesea în considerare laptele cu un conţinut mai mic de grăsimi ca înlocuitor pentru varianta clasică. Însă, prin procesul de reducere a cantităţii de grăsime din lapte, se înlătură şi vitaminele A şi D care se găsesc în ele. Deşi în unele tipuri de lapte degresat se adaugă înapoi vitaminele, ele nu mai sunt atât de bune, căci nu sunt de origine naturală. „Mai mult, alimentele cu un conţinut de grăsimi scăzut îi fac pe oameni să mănânce mai mult, deoarece nu satură“, susţine medicul Walter Willet, şeful catedrei de Nutriţie şi Epidemiologie de la Harvard, SUA, pentru „Huffington Post“.

2. Soia, ca alternativă la carne

Crenvurştii sau salamul de soia conţin mai puţine grăsimi decât carnea procesată, dar şi aceste produse sunt destul de „procesate“. Produsele din soia, care par mult mai sănătoase decât carnea, pot fi pline de zaharuri şi făină procesată. 

3. Zahărul brun

În teorie, zahărul brun este o alternativa de îndulcire sănătoasă pentru organism. Însă trebuie făcută o diferenţă clară între zahărul brun nerafinat (care este bun) şi zahărul brun, dar care, de fapt, este zahăr alb, colorat cu melasă sau caramel. 

4. Produse de panificaţie fără gluten

În cazul în care nu suferi de o sensibilitate la gluten, nu ar să-l excluzi din dietă alegând produsele fără gluten. Uneori, contrar aşteptărilor, aceste produse au un conţinut caloric ridicat.


Citeşte şi:

Dezbatere Adevărul Live, despre obezitatea infantilă: România nu este ocolită de flagelul „globesity“

Un număr din ce în ce mai mare de copii şi adolescenţi se confruntă cu problema excesului ponderal, avertizează specialiştii. Creşterea alarmantă a cazurilor de obezitate infantilă a fost dezbătută în cadrul emisiunii „Adevărul Live” de către Irinel Popescu, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, şi de medicul Cătălin Copăescu, specialist în chirurgia obezităţii.

E bine sau nu să mâncăm carne roşie?

„Vrei să trăieşti mai mult? Limitează consumul de carne roşie!“ Cam aşa sună titlurile majorităţii articolelor din presă şi recomandările medicilor în ultimii ani. Iar reacţia din partea consumatorilor este, de multe ori, aceeaşi: „Bunicii şi străbunicii noştri au mâncat porc şi viţel şi n-au păţit nimic“ sau „Cea mai bună legumă tot porcul rămâne“. Iată pe ce se bazează specialiştii în recomandările lor.

Dieta potrivită pentru 7 probleme frecvente de sănătate

După 30 de ani, metabolismul începe să fie sensibil la dezechilibre şi, pe fondul stresului şi al alimentaţiei dezechilibrate, suntem vulnerabili în faţa bolilor. În funcţie de problemele care apar, îţi poţi adapta dieta astfel încât să întârzii sau să previi apariţia afecţiunilor.

16 superalimente din toată lumea

Bucătăria internaţională îţi dă posibilitatea să descoperi arome noi pe care le poţi încorpora în dieta zilnică. Însă trebuie să te asiguri şi că aceste alimente sunt sănătoase.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite