VIDEO „Casa lui Flintstone,” atât de urâtă că tulbură liniştea publică într-un orăşel californian. Proprietara, dată în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii unui orăşel din San Francisco Bay Area n-au gustat deloc stilul celor mai recente îmbunătăţiri aduse„Casei lui Flintstone”, o construcţie experimentală din anii 70, astfel că i-au dat proprietara în judecată. Ei şi-au unit forţele cu muncipalitatea pentru a îndepărta decoraţiunile „hidoase” care confiscă  priveliştea asupra oraşului.

Stăpâna acestei case neobişnuite, o imigrantă chineză influentă, fost mogul de presă şi filantropistă, a fost chemată în instanţă între altele datorită decoraţiunilor „ţipătoare” precum nişte dinozauri de metal de câţiva metri şi o imensă inscripţie ce redă strigătul voios al capului de familie din celebra serie animată a anilor 60: „Yabba Dabba Doo”.

Comunitatea invocă încălcarea „standardelor comunităţii”, solicitând îndepărtarea noilor adăugiri . Unul dintre rezidenţi a spus că oricât de amuzantă ar fi priveliştea oferită trecătorilor, ei sunt cei care trebuie să o vadă zi de zi.

Casa se iveşte dintre dealurile orăşelului Hillsborough din California, o comunitate de 11.000 de oameni unde casele se vând cu milioane de dolari. Domurile sale colorate în portocaliu şi mov, ciupercile uriaşe şi statuile de animale din grădină stârnesc curiozitatea şi amuzamentul vizitatorilor, iar proprietara vine în întâmpinarea aşteptărilor lor ca fani ai celor două familii din epoca de piatră din popularul serial animat.

Construită în 1976 prin tehnica construcţiei monolitice a domurilor, o tehnică experimentală, de către arhitectul William Nicholson, proprietatea de  250 de metri pătraţi care a stat doi ani pe piaţa imobiliară, a fost achiziţionată în 2017 de Florence Fang pentru 2.8 milioane de dolari. 

Iniţial arhitectul  n-a fost nici el prea fericit ca opera sa de artă să fie denumită „Casa Flinstone”, însă s-a bucurat că proprietatea are în sfârşit un locuitor care să o aprecieze.

Imagine indisponibilă

FOTO Jim Maurer/Flickr via Insider

Avocaţii administraţiei oraşului încearcă să convingă judecătorii că renovările constituie o „tulburare a liniştii publice” şi că proprietarul nu deţine autorizaţiile şi aprobările necesare pentru a face asemenea modificări ce se reflectă asupra priveliştii oraşului, relatează New York Times.

Ziarele locale scriu că în loc de cireşi sau vie Fang a ales statui de dinozauri de 4 metri, un mamut gigant din metal, o girafă, o grădină împânzită de ciuperci uriaşe viu colorate, un curcubeu şi sculptura unui păun. 

În curtea din faţă ea a instalat o statuie în mărime naturală a lui Fred Flinstone şi un mai mică a dinozaurului său Dino. 

Ea a făcut şi alte modificări, precum un perete de suţinere, scări, porţi şi o parcare, care potrivit plângerii înaintate de comunitate pe 13 martie, creează riscuri pentru siguranţă.

Imagine indisponibilă

FOTO ABC7 NEWS

În plângere se mai arată că Fang şi-a văzut de treabă, continuând cu modificările în ciuda unor somări care îi solicitau să se oprească; ea nefăcând practic nimic pentru a obţine aprobările şi autorizaţiile de construcţie necesare. În acest fel s-a ajuns la proces pentru numeroase încălcări ale codului municipalităţii. Anul trecut administraţia oraşului a încadrat casa la „tulburări ale liniştii publice”, iar Fang a fost amendată cu 200 de dolari, reclamanţii invocând că îmbunătăţirile sunt „o hidoşenie care stă în ochii tuturor”. Rezidenţii mai spun că Fang nu a dat curs niciunei solicitări din partea municipalităţii, de aceea s-au văzut nevoiţi să intenteze proces.

Figurinele masive” instalate de Fang sunt atât de înalte că „intră în categoria structurilor neîngrădite” care au nevoie de aprobare potrivit ordinului transmis de administraţia oraşului. De asemenea în ordin se menţionează „populaţia densă” de dinozauri, ciuperci şi animale situate în curţile frontale şi în cele din spate şi semnalarea unuia dintre vecini că amenajările nu par conforme normelor.

„Comitetul nu poate sprijini un proiect care merge după principiul „mai întâi construim, apoi cerem aprobările”, se arată în citaţie. Îmbunătăţirile aduse proprietăţii „ au fost concepute în aşa fel încât să bată la ochi, efectul fiind că viziunea proprietarei asupra casei cale a fost impusă asupra multor altor proprietăţi şi perspective, fără vreo consideraţie faţă de dorinţele celorlalţi rezidenţi.”

„Acesta este miezul problemei,” a spus avocatul ce reprezintă oraşul „că ea şi-a impus viziunea despre proprietate asupra întregii comunităţi, fără a trece prin etapele de obţinere a permisiunilor care ar fi presupus inputul din partea tuturor.”

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite