Un bărbat a inventat o mână-robot de tinichea pe care susţine că o poate controla cu ajutorul creierului: minune sau cacealma? VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indonezianul Wayan Sutawan a fost supranumit „Iron Man” (Omul de fier –n.r.) după ce a construit o mână automatizată, cu ajutorul căreia îşi poate controla braţul stâng, care este paralizat.

Bărbatul susţine că aparatul funcţionează cu ajutorul semnalelor trimise de creier, aceasta fiind invenţia la care a lucrat în ultimele şase luni, după ce un accident vascular cerebral i-a lăsat braţul inert.

Sutawan şi-a folosit cunoştinţele de mecanică învăţate la liceu şi a făcut mâna-robot folosind piese pe care le avea prin garaj. Braţul automat este ataşat de mâna paralizată şi este conectat la o bandă metalică pusă pe cap, aceasta având capacitatea de a „citi” undele transmise de creier. 

Într-o emisiune difuzată de o televiziune locală bărbatul arată cum poate ridica o greutate de zece kilograme cu ajutorul braţului-robot, dar şi în timp ce face activităţi mai delicate.

Multe persoane consideră totul o minciună şi se bazează pe faptul că paralizia braţului apare când sunt afectate celulele creierului care controlează o anumită funcţie motorie, deci creierul nu mai are cum să-i transmită comenzi acelei părţi din corp. Alţii consideră că braţul nu este paralizat cu totul şi că mâna robotizată nu face decât să-i ofere mai multă forţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite