Moda farselor cu mascaţi ia amploare: câţi ani de închisoare riscă tinerii care trimit poliţia peste oameni nevinovaţi doar ca să se distreze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forţele de poliţie din SUA şi din Marea Britanie se confruntă cu o creştere a cazurilor în care echipele de intervenţie specială ajung să dea buzna în casele oamenilor nevinovaţi din cauza glumelor făcute de grupuri de tineri.

Tinerii americani şi, mai nou, şi cei britanici au găsit o nouă modalitate de distracţie, botezată „swatting” (cu referire la trupele de elită americane, Special Weapons and Tactics). Farsele implică alertarea poliţiei pentru tot felul de infracţiuni grave inventate, cum ar fi răpiri, luare de ostatici sau omucideri, cazuri în care de regulă intervin trupe special antrenate.

Conform investigaţiilor făcute de FBI, glumeţii sunt organizaţi în grupuri online care câştigă puncte într-un fel de joc periculos, în funcţie de răspunsul poliţiei. Cel mai câştigaţi sunt când la faţa locului sunt trimise şi elicoptere sau dacă sunt sparte uşile locuinţelor, chiar dacă identificarea şi reţinerea persoanelor care pun la cale astfel de glume poate însemna în SUA până la 20 de ani petrecuţi în spatele gratiilor. Unii dintre autorii farselor, cu vârste între 17 şi 19 ani, au fost descoperiţi, dar de obicei sunt eliberaţi pe cauţiune.

Acest tip de distracţie poate avea urmări extrem de neplăcute şi chiar grave pentru nevinovaţii vizaţi de farse, pentru că intervenţia în forţă a poliţiei lasă în urmă copii treziţi în miezul nopţii, traumatizaţi, şi părinţi care se întâmplă să fie bruscaţi de echipajele de intervenţie până se clarifică situaţia.

Un astfel de incident s-a întâmplat recent în nordul Londrei, când o familie cu doi băieţi minori a fost speriată la 11 noaptea de bătăi puternice în uşă, în timp ce în faţa casei lor era o întreagă desfăşurare de forţe, cu poliţişti mascaţi, înarmaţi până în dinţi, însoţiţi de câini. Înainte de a-l aresta pe capul familiei, poliţia a realizat că acesta nu se potrivea cu descrierea anonimă făcută telefonic, despre un nebun înarmat şi periculos care ameninţa viaţa persoanelor din casă.

Victimă a unei farse similare a fost şi fondatoarea platformei online pentru părinţi, Mumsnet, britanica Justine Roberts, aflată în vacanţă vara trecută, sperietura fiind încasată de un cuplu care avea grijă de casă în absenţa lor. În acest caz, farsa a ţinut loc şi de răzbunare, după cum a descoperit poliţia ulterior, după un schimb acid de mesaje pe site-ul de parenting.

Nu numai oameni obişnuiţi sunt luaţi în colimator de farsori. Casele unor vedete ca Tom Cruise, Ashton Kutcher, Clint Eastwood, Rihanna sau Justin Timberlake, dar şi locuinţele unor politicieni au fost controlate de echipaje SWAT alertate degeaba.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite