Campanie de strângere a chiştoacelor de ţigări în China, oprită după ce autorităţile au primit câteva milioane de la cetăţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O campanie pentru strângerea chiştoacelor demarată de autorităţile locale dintr-un oraş din estul Chinei a fost oprită după ce locuitorii au început să le trimită în cantităţi industriale, pentru a primi gratis pachete de şerveţele, relatează BBC, citând presa locală.

Campania demarată de autorităţile din Shengzhou prevedea că pentru fiecare 50 de chiştoace colectate, primăria oferea persoanei care le-a strâns un pachet de şerveţele.

Dar până şi această răsplată aparent modestă i-a motivat pe locuitorii oraşului să găsească moduri de a trimite chiştoace în cantităţi industriale: în primele trei săptămâni ale campaniei, peste 5 milioane de resturi de ţigări au fost trimise autorităţilor sanitare. 

O femeie bătrână ar fi fost responsabilă pentru aducerea a peste 9.000 dintre acestea; autorităţile s-au văzut nevoite să împartă peste 100.000 de pachete de şerveţele până au pus punct campaniei.

„Multe dintre chiştoacele primite erau destul de curate – nu erau pătate în niciun fel, şi nu păreau să fie luate de pe jos. Dar nu puteam dovedi acest lucru aşa că a trebuit să le acceptăm pe toate” a declarat un oficial al oraşului despre suspiciunile care au dus la încheierea prematură a campaniei.

Utilizatorii de reţele sociale din China sunt de părere că situaţia a fost creată din vina autorităţilor, care au reuşit în acelaşi timp să încurajeze fumătorii să-şi aprindă mai des ţigările. „Păstraţi-vă chiştoacele, vă plătim în şerveţele” a scris, ironic, unul dintre utilizatorii platformei de blogging Sina Weibo.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite