Zi neagră pentru fotbalul românesc: Universitatea Craiova a intrat oficial în faliment. Ce urmează pentru Ştiinţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sub conducerea lui Adrian Mititelu, un om de afaceri falit, fără idei şi fără respect pentru un brand uriaş, o grupare născută în 1948 a murit după 66 de ani.

Aflată în insolvenţă, Universitatea Craiova avea nevoie de aprobarea planului de reorganizare de către un judecător sindic, pentru a-şi putea continua activitatea. Având în vedere că datoriile adunate erau uriaşe, iar strategia concepută de Mititelu pentru redresare nu conţinea surse viabile de finanţare, Tribunalul Braşov a respins planul de reorganizare, condamnând Ştiinţa la faliment.

Ştiind că verdictul va fi unul negativ, Mititelu a încercat, până în ultimul moment, să obţină o amânare, însă n-a reuşit. Datoriile Universităţii includ şi o despăgubire de şapte milioane de euro pe care clubul ar trebui să-i dea lui Victor Piţurcă. Acesta a fost demis de Mititelu în 2010, s-a folosit de clauzele din contractul său, şi a câştigat toate procesele cu Craiova.

Excluşi din Liga a II-a, vor ajunge în Liga a VI-a!

Chiar dacă era clar că n-are resursele financiare necesare pentru a ţine o echipă de fotbal, Adrian Mititelu s-a grăbit să înscrie Craiova în Liga a II-a, în vara anului 2013, din dorinţa de a ţine pasul cu CS U Craiova, gruparea finanţată de primarul Olguţa Vasilescu. Mai mult, Mititelu a respins toate tentativele de a forma, împreună cu Primăria, o singură echipă la Craiova.

Rezultatul? În timp ce CS U Craiova e cu un pas în Liga I, Universitatea Craiova s-a retras, de curând, din Liga a II-a din cauza lipsei banilor. Acum, după ce clubul a intrat în faliment, Ştiinţa ar trebui să înceapă din Liga a VI-a pentru a reveni în fotbal!

Craiova Maxima a ajuns până în semifinalele Cupei UEFA

Brandul pe care tocmai l-a îngropat Adrian Mititelu a fost unul dintre cele mai mari din fotbalul românesc. Înfiinţată în 1948, Universitatea Craiova sau Craiova Maxima a ajuns în sezonul 1982-1983 până în semifinalele Cupei UEFA, eliminând pe parcurs formaţii precum Fiorentina, Bordeaux sau Kaiseslautern. 

Craiova Maxima a fost prima grupare din România care a jucat o semifinală europeană, fiind eliminată de Benfica în careul de aşi al Cupei UEFA, după 0-0 la Lisabona şi 1-1 la Craiova.

La Craiova Maxima au evoluat jucători uriaşi pentru fotbalul românesc, precum Ilie Balaci, Rodion Cămătaru, Costică Ştefănescu, Zoltan Crişan, Aurică Beldeanu, Silviu Lung sau Ion Geolgău.

Ştiinţa a cucerit ultimul titlu în sezonul 1990-1991, atunci când, cu Sorin Cârţu pe bancă, a realizat chiar eventul, cucerind şi Cupa României. Apoi, a început declinul clubului, iar totul a culminat cu dezafilierea abuzivă din iulie 2011, moment în care toţi fotbaliştii echipei au devenit liberi de contract.

Federaţia Română de Fotbal (FRF) a fost forţată să reafilieze Ştiinţa în 2012, însă managementul catastrofal al lui Adrian Mititelu a îngropat definitiv Ştiinţa.

Ce conţine palmaresul Universităţii Craiova?

*Patru titluri de campion: 1973–74, 1979–80, 1980–81, 1990–91  

*Cinci clasări pe locul 2 în prima ligă: 1972–73, 1981–82, 1982–83, 1993–94, 1994–95

*Şase Cupe ale României: 1976–77, 1977–78, 1980–81, 1982–83, 1990–91, 1992–93

CITEŞTE ŞI:

*Mititelu delirează după ce Universitatea Craiova a intrat în faliment: ce crede că va realiza Ştiinţa cu el patron

*Reacţii dure după ce Universitatea Craiova a intrat în faliment. Balaci: „Lumea o să-l ia pe Mititelu la pietroaie“

*Universitatea Craiova în faliment: cea mai iubită echipă din provincie se va vinde pe bucăţi. Ce va fi scos la licitaţie

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite