Vasile Ianul, fostul preşedinte al lui Dinamo: „Fotbalul românesc este invadat de multe gunoaie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Ianul a încetat din viaţă FOTO Mediafax
Vasile Ianul a încetat din viaţă FOTO Mediafax

Vasile Ianul a murit, miercuri dimineaţă, la vârsta de 68 de ani. El s-a remarcat în lumea fotbalului românescu ca preşedintele clubului FC Dinamo Bucureşti, pe care l-a condus timp de nouă ani.

Fostul lider al clubului din Ştefan cel Mare, Vasile Ianul, a murit, miercuri, în urma unor complicaţii apărute pe fondul unei infecţii cu virusul gripal de tip B. 

Într-un interviu acordat pentru Mediafax în anul 2010, Vasile Ianul făcea radiografia sportului rege: „Fotbalul plăteşte în continuare tribut sechelelor comunismului, fiind invadat de multe gunoaie. Poate ar trebui să i se dea o şansă şi lui Ilie Balaci, a fost unul dintre cei mai mari jucători ai noştri, a avut rezultate şi ca antrenor, cred că ar face o treabă excelentă ca selecţioner al naţionalei. 

În fotbalul românesc trebuie puse la punct regulamentele. Nu avem conducători, nu avem antrenori, iar acum jucătorii sunt trataţi ca nişte sclavi. Am activat în fotbal la cel mai înalt nivel, atât ca jucător, cât şi conducător de club, am fost şi arbitru. Am iubit fotbalul ca nimic altceva pe lume, mi-a oferit cele mai mari satisfacţii şi tot aici am suferit şi cele mai mari trădări. Metodele de azi folosite pentru trucarea meciurilor sunt degradante, fiind mulţi ciobani în fotbal acum. Înainte erau mulţi domni, aranjamentele se făceau cu multă distincţie, pot zice artă“. 

Vasile Simionaş, oficial al clubului CSM Iaşi, a vorbit pentru aceeaşi sursă despre implicarea lui Ianul în fotbalul românesc: „Am fost colegi timp de şase ani. Când am venit eu la Iaşi, el juca deja aici. A fost un adevărat lider al vestiarului. A fost căpitanul echipei, cu multe selecţii în echipa naţională de tineret şi în echipa naţională. În 1982, când am reuşit în promovarea în Divizia A, el era preşedintele clubului, după care a plecat la Dinamo. Era un om deosebit. Erau vremuri grele din punct de vedere fiannciar şi, vă daţi seama, că nu putea ajunge preşedinte de club oricine, mai ales la Dinamo. A fost avocat, un tip extrem de inteligent, care reuşea să găsească rezolvare la orice problemă“. Ca jucător, Ianul a activat la Politehnica Iaşi în perioada 1966-1974 şi ulterior a ocupat funcţia de preşedinte la clubul de fotbal din municipiu (1981-1985) şi timp de nouă ani la Dinamo.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite