Unul urcă, altul coboară. De ce cota lui Florin Gardoş e în ascensiune, iar cea a lui Vlad Chiricheş în picaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cota celor doi fundaşi români a evoluat diferit în ultimele luni. Florin Gardoş e tot mai apreciat la Southampton şi va fi titular în următoarea perioadă (cel puţin o lună), în timp ce Chiricheş e tot mai aproape de o despărţire de Tottenham.

În urmă cu două sezoane, Chiricheş era cel mai apreciat jucător din România şi îi bloca, de multe ori, accesul lui Gardoş, nu doar la naţională, ci şi în echipa Stelei. La exact cinci luni după ce şi sătmăreanul a ajuns în Anglia, situaţia se vede altfel. 

Gardoş, tot mai apreciat 

Transferat la Southampton în august 2014, pentru 7,5 milioane de euro, Gardoş a rămas pe bancă în prima parte a acestui sezon. Abia pe 13 septembrie a debutat în Premier League, n-a adunat până acum decât 303 minute în campionat, e încă rezervă, dar situaţia e pe cale să se schimbe. Ca urmare a evoluţiilor sale bune, dar şi a unui noroc izvorât din ghinionul altora. Duminică, Gardoş a bifat 69 de minute în victoria cu Manchester United (1-0), după 28 de minute cu Chelsea (1-1) şi 71 cu Arsenal (2-0), în precedentele partide. Cu United, fundaşul a intrat pe teren după accidentarea lui Alderweireld, iar până la final a fost aproape impecabil. 

„A fost foarte plăcut, în special pentru că am câştigat. Cu siguranţă îmi voi aminti de această victorie multă vreme de acum încolo. Când lupţi pentru meci, lupţi să câştigi şi înscri în ultimele minute, în special pe Old Trafford, este minunat, un sentiment extraordinar. Este probabil unul dintre cele mai importante momente din cariera mea“, a declarat Gardoş, după meci, pentru site-ul oficial al lui Southampton. 

Prestaţiile sale au fost apreciate atât de fani, cât şi de antrenorul Ronald Koeman, şi, cel puţin în perioada următoare, românul va fi titular. 

Asta şi pentru că accidentarea lui Alderweireld îl lasă pe belgian cel puţin o lună în afara gazonului, iar japonezul Maya Yoshida, un alt fundaş central, e la Cupa Asiei. 

Chiricheş, exilat

În vara lui 2013, Vlad Chiricheş era pe val, odată cu transferul la Tottenham, pentru 9,5 milioane de euro, un record pentru fotbalul din România. După un prim sezon bun, o accidentare la începutul lui 2014, schimbările de antrenor de la Spurs şi câteva meciuri mai puţin reuşite l-au costat pe ex-stelist postul de titular pe „White Hart Lane“. 

Deşi în acest sezon a jucat mai multe minute, în toate competiţiile, decât Gardoş, în ultima perioadă Chiricheş a fost folosit doar ca soluţie de avarie, pe un post, fundaş dreapta, care nu-i convine. 

Ultimele apariţii? Rezervă cu Chelsea (5-3), în campionat, integralist cu Burnley (1-1), în Cupa Angliei şi în afara lotului, din raţiuni tactice, sâmbătă, în eşecul cu Crystal Palace (1-2). „Gazzetta dello Sport“ susţine că transferul românului la Roma e o chestiune de zile. 

Mai pregătit pentru stilul englez? 

Unul dintre motivele evoluţiei oscilante a celor doi fundaşi români în Premier League îl poate constitui şi diferenţa fizică şi de stil de joc. Jucătorul mai firav şi mai mic, Chiricheş (1,84 m – 75 kg) e depăşit de contactele în forţă din Anglia, iar capitolul dueluri aeriene e cel mai slab din arsenalul fostului stelist. Mai înalt şi mai puternic, Gardoş (1,94 m – 81 kg) pare mai adaptat fotbalului englez. În plus, primul riscă mai mult, cu obişnuitele sale ieşiri cu mingea la picior, în timp ce al doilea se mulţumeşte să se concentreze doar pa faza defensivă. 

Vezi şi 

VIDEO „Sfinţii“, mai tari decât „diavolii“. Southampton, cu Gardoş pe teren, a învins pe United, chiar pe „Old Trafford“

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite