„The Special One“ faţă în faţă cu „The Special Two“: „Nu mai suntem prieteni şi nu am niciun regret“. Mourinho şi Andre Villas-Boas, sau cum s-a rupt o prietenie de şapte ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jose Mourinho (stânga), alături de Andre Villas-Boas, pe vremea când erau antrenor şi scouter. Şi prieteni. FOTO: http://www.mirror.co.uk
Jose Mourinho (stânga), alături de Andre Villas-Boas, pe vremea când erau antrenor şi scouter. Şi prieteni. FOTO: http://www.mirror.co.uk

Pentru români, derby-ul londonez Tottenham - Chelsea (azi, 14.45) este interesant în primul rând pentru că Chiricheş ar putea evolua la gazde, în timp ce „albaştrii“ joacă marţi cu Steaua, în Liga Campionilor. Pentru restul lumii, atenţia va fi monopolizată de duelul tehnicienilor, Andre Villas-Boas versus Jose Mourinho.

UPDATE: Chiricheş a fost doar rezervă în meciul Tottenham - Chelsea (1-1).  


Timp de şapte ani, Andre Villas-Boas a fost „mâna dreaptă“ a lui Jose Mourinho. Scouter pentru “The Special One” la Porto, Chelsea şi Inter. O relaţie care funcţiona foarte bine s-a deteriorat însă în momentul în care ucenicul a vrut mai mult. Un post mai important în cadrul echipei lui Mourinho, de secund. Erau amândoi la Inter Milano. Maestrul e spus nu, iar Andre Villas-Boas a pornit pe propriul drum, în 2009, la Academica Coimbra. 

Restul se ştie. Aceleaşi staţii ca şi Mourinho, dar cu rezultate diferite. Cu Porto, în 2011, a devenit cel mai tânăr antrenor din istorie care câştigă un trofeu european (Liga Europa, la 33 de ani şi 213 zile). 

La Chelsea n-a rămas decât opt luni, dar era greu să aibă succes. Şi-a pus veteranii în cap, după ce a încercat să întinerească lotul şi n-avea nici autoritate. Era greu ca Lampard sau Terry să asculte, în 2011, sfaturile celui care în 2007 le aducea CD-urile cu prezentarea jucătorilor adverşi. Un scouter devenit antrenor principal era cam mult pentru ei. 

Mourinho a evitat subiectul

Din vara lui 2012, Andre Villas-Boas pare că şi-a găsit locul, după ce a preluat-o pe Tottenham. A ratat la mustaţă preliminariile Ligii Campionilor (Arsenal a încheiat în faţă, pe locul patru, cu un punct avans), dar în noul sezon are planuri mari cu o echipă întărită puternic din banii de pe Bale.

Cum Jose Mourinho şi-a reîncălzit ciorba la Chelsea, fostul maestru şi fostul ucenic se întâlnesc azi, faţă în faţă, în premieră după despărţirea din 2009. 

„The Special One“ a evitat să dea detalii despre relaţia sa cu Andre Villas-Boas („nu am nimic de spus“), dar fostul său scouter a dat cărţile pe faţă.

 „Nu am nicio problemă. Am avut o relaţie personală şi profesională foarte bună înainte, dar nu o mai avem acum. Nu e prietenul meu. Totul s-a rupt în momentul în care eu eram plin de ambiţie să fac ceva în plus, să mă implic mai mult, iar el n-a dorit acest lucru. Aşa că am decis să plec, iar de atunci, de la Inter, carierele noastre s-au despăţit”, a explicat Villas-Boas (35 de ani), cel care este cu 15 ani mai tânăr decât Mourinho. 

Deşi Chiricheş a debutat la Tottenham în această săptămână, în Cupa Ligii, presa engleză lasă de înţeles că azi, pe „White Hart Lane”, Andre Villas-Boas va merge pe centrul apărării pe duo-ul Dawson – Vertonghen, mult mai sudat. 

Înaintea etapei a 6-a din Premier League, Tottenham e pe locul 2, cu 12 puncte, la egalitate cu Arsenal, dar cu un golaveraj mai slab. Chelsea ocupă locul 5, cu 10 puncte.  

Pentru Chelsea este ultima partidă înainte de meciul de marţi cu Steaua, de pe „Naţional Arena“, din grupele Ligii Campionilor. După prima etapă, Steaua şi Chelsea n-au niciun punct. 

Am fost pe bancă într-o finală de Liga Campionilor împootriva unui manager care a fost foarte important pentru cariera mea. Aşa se fac lucrurile. Am avut foarte mulţi asistenţi, întotdeauna am fost ca o carte deschisă pentru ei

Jose Mourinho, care face aluzie la faptul că l-a întâlnit pe Louis Van Gaal, în 2010, în finala Ligii dintre Inter şi Bayern. Între 1997-2000, Mourinho a fost secundul olandezului la Barcelona

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite