Tecău şi o performanţă colosală: joacă a patra finală la Wimbledon. Când e ultimul act şi cum l-a bătut pe Mergea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rojer (stânga) şi Tecău fac o echipă redutabilă la dublu. FOTO: AFP
Rojer (stânga) şi Tecău fac o echipă redutabilă la dublu. FOTO: AFP

Duelul românesc din semifinalele turneului de dublu a fost tranşat de constănţeanul de 30 de ani. Mergea a părăsit terenul cu capul plecat după trei ore şi 23 de minute şi rămâne fără victorie în opt meciuri cu fostul său partener de la juniori.

A fost nevoie de cinci seturi şi de 61 de game-uri în total pentru ca turneul de dublu să-şi cunoască primii finalişti.

Meciul Horia Tecău / Jean-Julien Rojer – Florin Mergea / Rohan Bopanna a fost un thriller în adevăratul sens al cuvântului. S-a jucat pe muchie de cuţit, au fost lovituri spectaculoase, schimburi senzaţionale şi dramă cât cuprinde. Ca spectator neutru, ţi-ai fi dorit ca meciul să nu se termine niciodată. 

Chiar şi comentatorul american a tot repetat pe parcursul meciului că o astfel de semifinală ar fi meritat nişte tribune arhipline. Din păcate însă, s-a jucat pe o arenă mai degrabă goală, o situaţie cauzată şi de faptul că, joi, angajaţii metroului londonez s-au aflat în grevă.

Cei care au făcut, totuşi, efortul de a ajunge pe terenul numărul 2 la All-England Club au fost răsplătiţi cu un tenis de cea mai înaltă calitate.

Setul I: prima răsturnare de scor

Meciul a început fulminant pentru Tecău şi Rojer, care au reuşit break-ul în chiar primul game şi s-au distanţat la 2-0. De aici a urmat însă revenirea cuplului Mergea – Bopanna. Trei game-uri luate la rând, după care s-a mers bară la bară până la 4-4. La acest scor, perechea româno-indiană şi-a adjudecat serviciul, iar apoi a realizat break-ul la zero pentru a tranşa primul set.

Setul II: fără istoric

Din cele cinci seturi, cel de al doilea a fost cel mai nespectaculos. Echilibrul s-a rupt la 2-2, atunci când Tecău şi Rojer au realizat break-ul pe serviciul lui Bopanna. Cei doi n-au mai cedat niciun game şi s-au impus cu 6-2. 

Setul III: Mergea a cedat primul

În al treilea set, cele două echipe şi-au câştigat, pe rând, serviciul până la 3-3. Apoi, pe serviciul lui Mergea, Tecău şi Rojer au realizat break-ul. A fost momentul psihologic al setului, tranşat cu 6-3, după un alt break, de această dată pe serviciul lui Bopanna.

Setul IV: un break a făcut diferenţa

Mergea şi Bopanna au pornit cu un break în setul pe care erau obligaţi să-l câştige pentru a rămâne în meci. Cu Tecău la serviciu, adversarii s-au distanţat la 30-0, însă perechea româno-olandeză a revenit şi a făcut 40-30. Totuşi, Mergea şi Bopanna au egalat şi, ulterior, au realizat şi break-ul pentru 1-0.

De aici până la final, fiecare pereche şi-a câştigat serviciul şi, drept urmare, setul a fost tranşat cu 6-4 de Mergea şi Bopanna, iar meciul a intrat în decisiv.

Setul V: o luptă a nervilor

Dacă în nici unul din precedentele patru seturi, timpul de joc n-a depăşit 39 de minute, în schimb, în decisiv, s-a jucat 74 de minute!

Rând pe rând, fiecare cuplu şi-a câştigat serviciul, însă, în permanenţă, presiunea a fost pe Mergea şi Bopanna. Asta deoarece Tecău şi Rojer au servit primii şi au condus mereu. Într-un final, după 23 de game-uri, la scorul de 12-11, Mergea a cedat.

A sevit doi aşi până la 30-30, însă apoi a comis o dublă greşeală, oferindu-le adversarilor al doilea match point (primul fusese apărat la 5-4 pentru Tecău şi Rojer!). Iar cuplul româno-olandez a profitat, obţinând o victorie dramatică.

Finala e sâmbătă

Pentru Horia Tecău urmează a patra finală de  dublu la Wimbledon, după cele pierdute în 2010, 2011 şi 2012. Sâmbătă, în ultimul act, constănţeanul de 30 de ani şi partenerul său olandez vor întâlni perechea Jamie Murray / John Peers (Anglia / Australia).

170.000 de lire sterline vor primi Tecău şi Rojer pentru calificarea lor în finală. Mergea şi Bopanna vor lua un cec de 85.000 de lire sterline.

Cifrele unui meci superb

Tecău / Rojer             Mergea / Bopanna

                   9 :Aşi: 29

            4 :Greşeli duble: 12

       71% :Primul serviciu reuşit: 63%

      76% :Puncte luate pe primul serviciu: 74%

    6 / 17 :Break-uri realizate: 3 / 3

             6 :Greşeli neforţate: 14

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite