Surya Bonaly, legenda patinajului. Totul despre rebela de abanos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
surya bonaly

Nu este acea prinţesă a gheţii cu care ne-am obişnuit. Blondă, firavă, cu mişcări suave. În niciun caz! Miniona franţuzoaică de culoare, cu fizic de gimnastă, a spart toate tiparele atunci când a adus în lumea patinajului artistic acele sărituri inimaginabile în acest sport.

Triplu salt, săritură înapoi aterizată pe un picior, nu există element tehnic pe care patinatoarea din Franţa să nu-l execute cu uşurinţa specifică bărbaţilor. Cu toate acestea, arbitrii n-au iubit-o, sancţionându-i mereu lipsa graţiei şi depunctând-o la impresia artistică, astfel încât Surya să nu poată fi încoronată regina mondială a gheţii. A urcat, ce-i drept, de trei ori pe a doua treaptă a podiumului, la campionatele mondiale, însă medalia de aur a rămas un vis pentru micuţa negresă, care-a găsit, probabil, consolare în cele cinci titluri europene. Nedreptate, rasism? Depinde pe cine întrebi… „Dacă aş fi fost albă, aş fi avut mai multe contracte publicitare şi-aş fi fost mai populară“, spune, azi, Surya.

Talentata patinatoare a venit pe lume în 1973, la Nisa, fiind adoptată de o familie de hipioţi albi, Suzanne, profesoară de educaţie fizică, şi Georges Bonaly, de profesie architect. Când au vorbit pentru prima dată cu presa despre originea fiicei lor, soţii Bonaly au vrut să-i aplice acesteia o etichetă şi mai exotică, susţinând c-ar fi adoptat-o pe fată de pe insula franceză Réunion, din Oceanul Indian. S-a dovedit, mai târziu, că Surya s-a născut în Nisa, dintr-o mamă originară de pe acea insulă.

„Am ştiut tot timpul că sunt adoptată. Nu am încercat niciodată să îmi găsesc adevaraţii părinţi şi nici nu voi încerca, doar dacă va fi nevoie din motive medicale. Sunt foarte recunoscătoare că am fost adoptată şi că am cei mai buni părinţi“, avea să declare patinatoarea într-un interviu pentru „Jurnalul“, în urmă cu trei ani, când a participat la spectacolul „Kings On Ice“ de la Bucureşti.

Rămâne de văzut dacă posesivitatea acestor părinţi, în special cea a mamei Suzanne, i-a făcut atât de mult bine sportivei, necăsătorită şi fără copii chiar şi azi, când se apropie de vârsta de 42 de ani. De fapt, izolarea a fost cuvântul de ordine în familia Bonaly, părinţii interzicându-i fetei să meargă la şcoală, hotărâre care a avut, poate, de-a face cu stilul lor de viaţă hipiot, care nu acceptă înregimentarea de niciun fel.

image

Sportiva mărturiseşte: „Din fericire, dacă educaţia este obligatorie, mersul la şcoală nu este. Părinţii mei m-au înscris la cursuri prin corespondenţă. Tata se ocupa de lecţiile de matematică, iar mama de cele de franceză şi limbi străine“. Totul era altfel în universul copilăriei Suryei, chiar şi alimentaţia, care se făcea conform principiilor Yin şi Yang. „Nu mănânc niciodată carne, nici măcar peşte. Ne aprovizionăm în fiecare săptămână de la magazinele eco“, spunea campioana franceză.

Citeşte totul despre Surya Bonaly pe www.okmagazine.ro

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite