Steaua a luat nota 4 la examenul decisiv: Becali n-a avut milă nici de finul lui. Cum i-a stricat începutul carierei de antrenor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mirel Rădoi a avut parte, la Belgrad, de cea mai mare decepţie din scurta sa carieră de antrenor. FOTO: Mediafax
Mirel Rădoi a avut parte, la Belgrad, de cea mai mare decepţie din scurta sa carieră de antrenor. FOTO: Mediafax

Mulţi au spus că, dintre antrenorii Stelei din ultimii ani, Mirel Rădoi are viaţa cea mai uşoară, având în vedere că e finul patronului Gigi Becali. În realitate, lucrurile stau exact invers.

Tehnicianul de 34 de ani e într-o postură ingrată de care nu s-au lovit predecesorii săi. Fiind finul lui Becali, care i-a dat pe mână echipa campioană, Rădoi nu poate taxa nici în public, nici în faţa echipei prostiile făcute şi spuse de naşul său. 

În schimb, fostul mijlocaş e primul care plăteşte pentru greşelile de management, iar exact asta s-a întâmplat, miercuri seara, la Belgrad.

„Weekend Adevărul“ explică de ce Steaua a primit nota 4 la examenul decisiv, adică în cel mai important meci al sezonului, care ar fi putut asigura prezenţa echipei în grupele cupelor europene pentru al 12-lea sezon consecutiv.

Cârpeală în loc de achiziţii de calitate

Se spune că un antrenor e ca un croitor. Îţi face un costum în funcţie de materialul pe care îl pui la dispoziţie. Pornind de aici, se poate înţelege mai uşor de ce Rădoi a plătit, la Belgrad, pentru deciziile luate de Becali.

Chiar dacă a tot zis, uneori printre rânduri, alte dăţi direct, că are nevoie de jucători, tehnicianul roş-albaştrilor a primit nişte fotbalişti cu care era foarte greu să pătrundă în grupele Ligii Campionilor. Când îi aduci pe Tahar şi pe Tudorie de la nişte formaţii retrogradate, nu poţi să ai pretenţia ca ei să devină jucători de clasă peste noapte. Sau când îl iei pe Tade, singurul vârf de calitate din lot, cu doar 24 de ore înaintea turului cu AS Trencin, în loc să-l aduci de la începutul pregătirilor, e clar că n-ai un management orientat spre performanţe, ci un management de mică ciupeală.

De altfel, în ultimii ani, Steaua a procedat mai mereu aşa. Nu i-a luat pe jucătorii de care avea nevoie din timp, ci după fiecare tur parcurs în cupele europene.  Această strategie a dat roade până la un punct, însă, în ultimele două sezoane, n-a mai mers în momentele decisive, cu Ludogoreţ şi cu Partizan Belgrad.

Cu cine l-ai înlocuit pe Tamaş?

Gigi Becali a dovedit, încă o dată, că are o gândire strâmbă, atunci când a spus că a regretat decizia concedierii lui Tamaş în timp ce vedea ce se întâmplă la Belgrad.

De fapt, Rădoi a procedat ca la carte, când a exclus din lot un fotbalist certat cu profesionalism. Eroarea a fost, din nou, a conducerii care l-a înlocuit pe Tamaş cu necunoscutul Carp! Încă un transfer low-cost, care n-a ajutat cu nimic echipa, în condiţiile în care stoperul din Republica Moldova n-a bifat niciun minut în „dubla“ cu Partizan Belgrad. 

Poate că, dacă ar fi avut o soluţie bună la dispoziţie, Rădoi l-ar fi schimbat pe gafeurul Papp la pauză. Aşa însă, a fost nevoit să joace tot cu Papp, iar rezultatul s-a văzut pe tabelă.

Banii, singura preocupare a patronului

Fotbalul e, într-adevăr, o afacere, însă la Steaua impresia e că, în afară de aspectul financiar, nimic nu mai contează pentru Gigi Becali. 

După fiecare eşec, se vorbeşte, aproape exclusiv, despre câţi bani s-au pierdut. În schimb, cât timp echipa a mers foarte bine, a jucat în grupele Ligii Campionilor şi a avut 50.000 de plătitori de bilete în tribune, banii au intrat, în mare parte, în buzunarele patronului. De aceea, şi în ultimul sezon în care Steaua a ajuns în grupele Ligii, vârful luat de Becali a fost tot unul low-cost, Piovaccari, găsit prin ligile inferioare din Italia.

Această situaţie a scârbit publicul stelist care, treptat, s-a îndepărtat de echipă, realizând că, de fapt, câştigurile financiare sunt ale latifundiarului, nu ale clubului.

Becali a redevenit Becali

Rădoi e nevoit să suporte, pe lângă greşelile de management ale naşului său, şi inepţiile spuse de acesta. După eliberarea sa din închisoare, Becali a avut o perioadă în care a tăcut. Apoi, treptat, a redevenit omul care nu gândeşte, atunci când deschide gura. 

După turul cu Partizan, când era clar că oaspeţii au jucat mai bine, Becali a spus răspicat: „În retur, Partizan nu ne va da gol nici în 2000 de ani“. Sârbii au înscris după opt minute. Miercuri, după ratarea calificării, l-a făcut praf pe Papp, pe care Rădoi l-a menajat, şi a încheiat cu altă declaraţie aberantă: „Batem Dinamo cu 72-0!“.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite