S-au retras din fotbal, au rămas în cântecele suporterilor! Şase jucători legendari care au agăţat ghetele în cui în 2017

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Francesco Totti FOTO AP
Francesco Totti FOTO AP

Şase fotbalişti legendari au agăţat ghetele în cui în acest an: Francesco Totti, Andrea Pirlo, Ricardo Kaka, Frank Lampard, Xabi Alonso şi Philipp Lahm.

Totti, Pirlo şi Kaka au fost trei magicieni ai balonului, din gheata lor mingea mergea pe traiectorii exacte, spre coechiperi sau direct în plasele adverse. Lampard şi Xabi Alonso vor fi mereu reţinuţi ca doi mijlocaşi cu care antrenorii începeau orice formulă de start, iar Philipp Lahm şi-a câştigat la rându-i un loc printre vedete, mulţumită tenacităţii sale.

Totti, copilul Romei
De cea mai emoţionantă retragere a avut parte, fără doar şi poate, Francesco Totti. A fost regele Romei, nu va mai fi altul ca el, şi un stadion întreg a plâns la meciul de adio, cel dintre formaţia capitolină şi Genoa, de pe 28 mai. Totti face parte din galeria jucătorilor „one-club man“, cei care au îmbrăcat tricoul unei singure echipe pe toată durata carierei, şi tocmai de aceea tristeţea romanilor nu poate fi măsurată în cuvinte.   Desigur că talentul său a fost căutat de-a lungul timpului de marile echipe ale lumii, inclusiv de Real Madrid, însă Totti a spus mereu „Nu”, într-un exces de fidelitate neobişnuit. Opţiunea lui Totti a fost curioasă pentru mulţi, de vreme ce toţi fotbaliştii mari caută trofee în vitrină, iar la AS Roma trofeele vin foarte rar. Însă „un titlu cu Roma face cât zece cu alte echipe“, cum spunea Totti, care a ieşit campion cu formaţia giallo-rosa în 2003. Francesco a debutat la echipa mare a Romei pe 28 martie 1993, pe când avea doar 16 ani, şi a strâns de atunci 786 de partide şi 307 goluri pentru romani. „Mi-aş fi dorit ca această zi să nu vină niciodată“, a spus fotbalistul, printre lacrimi. Lui i s-a oferit, aşa cum era normal, un post în coducerea clubului italian.

pirlo

Andrea Pirlo, Mozart al fotbalului
La fel ca Totti, Pirlo şi-a făcut debutul în fotbalul italian la vârsta de 16 ani, iar cel care i-a oferit această şansă este chiar Mircea Lucescu, pe vremea când era la Brescia. A urmat un transfer la Inter, însă abia la AC Milan mijlocaşul a dat întraga măsură a talentului său. Cu o viziune incredibilă, cu o precizie de chirurg şi cu multe goluri din lovituri libere, Pirlo a impresionat la Mian şi la Juventus. În momentul în care a ajuns la gruparea torineză liber de contract, Buffon a declarat că „Dumnezeu există“. În 2005, a fost pe teren la celebra finală ditre Liverpool şi AC Milan, pe care englezii au câştigat-o întorcând scorul de la 0-3. „După Istanbul, am vrut să renunţ, pentru că nimic nu mi se părea că are sens. Am inventat o nouă boală cu multiple simptomuri: sindromul Istanbul. Nu mai mă simţeam fotbalist“, avea să declare Pirlo. Mijlocaşul s-a vindecat totuşi rapid şi peste un an avea să strălucească în echipa Italiei, campioană mondială în 2006. „Arhitectul“, „Maestrul“, „Profesorul“ sau „Mozart al fotbalului“ sunt câteva dintre apelativele care i-au fost generos împărţite.

image

Ricardo Kaka, omul lui Dumnezeu
Brazilianul Ricardo Izecson dos Santos Leite, sau mai simplu Kaka, a anunţat şi el recent că îşi încheie activitatea. Mijlocaş ofensiv extrem de tehnic, capabil să dribleze pe oricine, să dea pase de gol şi să marcheze de la distanţă, Kaka este ultimul om care a cucerit Balonul de Aur până să înceapă dominaţia „binomului“ Messi – Ronaldo.  A strălucit la AC Milan, pe care a condus-o spre câştigarea Ligii Campionilor din 2007, iar în 2009 a fost cumpărat de Real Madrid în schimbul a 67 de milioane de euro. La vremea respectivă, a fost a doua cea mai mare sumă de transfer plătită vreodată pe un jucător, după Zinedine Zidane. Kaka nu s-a acomodat la Real, s-a întors la Milan, după care, întocmai precum Pirlo sau Lampard, a acceptat o ultimă aventură în State. Este extrem de credincios, iar mesajul cel mai des pe care l-a arătat duă un gol este: „I belong to Jesus“ („Aparţin lui Dumnezeu)“.

frank lampard

Lampard, în istoria lui Chlesea
Frank James Lampard s-a retras la începutul lui 2017de la echipa americană New York City. A început fotbalul la West Ham, club la care tatăl său a jucat aproape 20 de ani şi chiar a fost antrenat la început de Lampard senior. Însă dezvoltarea profesională şi recunoaşterea a cunoscut-o la Chelsea, club în serviciul căruia a stat 13 ani, din 2001 şi până în 2014. Mijlocaş box-to-box, capabil să acopere orice zonă din linia mediană, Lampard a marcat 211 goluri pentru Chelsea, fiind cel mai bun marcator din istoria clubului.


Xabi Alonso, omul-pasă
„L-am trăit, l-am iubit. Rămas bun, joc frumos!". Aşa se anunţă în epoca digitală despărţirea de fotbal, în cuvinte puţine, dar elocvente. Xabi Alonso a fost genul de jucător care s-a hrănit din munca din copilărie, când dădea cu mingea la zid de mii de ori. De origine bască, a fost vândut de Eibar la Liverpool, şi a marcat golul egalizator în miracolul de la Istanbul, din 2005, finala cu AC Milan. S-a confundat apoi cu Real Madrid, unde era ceasul de la mijlocul terenului, omul de la care începea orice acţiune. Finalul l-a prins la Bayern, adus fiind de Josep Guardiola, marele său rival din campionatul spaniol.

Xabi Alonso FOTO AP
lahm

Lahm, piticul magic
Copil al lui Bayern, Lahm n-a avut totuşi un start lin în Bundesliga. Cariera sa a fost marcată la începuturi de împrumutul la Stuttgart şi de accidentări, dar a reuşit cumva micul Philipp să se impună în banda stângă a bavarezilor. N-a mai plecat de pe această poziţie decât odată cu venirea lui Guardiola, care l-a distribuit cu succes în rolul de mijlocaş. Campion mondial cu Germania în 2014, Philipp Lahm s-a retras apoi de la naţională, dedicându-se în ultimii ani echipei sale de suflet.


Francesco Totti
Născut la: 27 septembrie 1976 (Roma, Italia)
A jucat la: AS Roma
Selecţii / goluri la naţionala Italiei: 58 / 9
Palmares: campion mondial cu Italia (2006), un titlu de campion cu AS Roma,  două Cupe ale Italiei, două Supercupe

Andrea Pirlo
Născut la: 19 mai 1979 (Flora, Italia)
A jucat la: Brescia, Inter, Reginna, Milan, Juventus, New York City
Selecţii / goluri la naţionala Italiei: 116 / 13
Palmares:  campion mondial cu Italia (2006), de două ori câştigător al Ligii Campionilor cu AC Milan, de şase ori campion al Italiei (de două ori cu Milan, de patru ori cu Juventus), două Supercupe europene cu AC Milan, două Cupe ale Italiei, două Supercupe ale Italiei (una cu Milan, una cu Juventus).

Ricardo Kaka
Născut la: 22 aprilie 1982 (Gama, Brazilia)
A jucat la: Sao Paulo, AC Milan, Real Madrid, Orlado City
Selecţii / goluri la naţionala Braziliei: 92 / 29
Palmares: campion mondial cu Brazilia (2002), campion al Italiei cu AC Milan, campion al Spaniei cu Real Madrid, câştigător al Ligii Campionilor şi al Supercupei Europei cu AC Milan, o Cupă a Spaniei cu Real

Frank Lampard
Născut la: 20 iunie 1978 (Romford, Anglia)
A jucat la: West Ham, Swansea, Chelsea, Manchester City, New York City FC
Selecţii / goluri la naţionala Angliei: 106 / 29
Palmares: câştigător al Ligii Campionilor cu Chelsea, de trei ori campion al Angliei, patru Cupe ale Angliei, trei Cupe ale Ligii, după Supercupe ale Angliei toate cu Chelsea

Xabi Alonso
Născut la: 25 noiembrie 1981 (Tolosa, Spania)
A jucat la: Real Sociedad, Eibar, Liverpool, Real Madrid, Bayern Munchen
Selecţii / goluri la naţionala Spaniei: 114 / 16
Palmares: campion mondial cu Spania (2010), două Ligi ale Campionilor (cu Liverpool şi Real Madrid), campion al Spaniei cu Real, de trei ori campion al Germaniei cu Bayern, o Supercupă europeană (cu Liverpool), două Cupe ale Spaniei cu Real, o Cupă a Angliei cu Liverpool, o Cupă a Germaniei cu Bayern şi trei Supercupe interne (câte una cu Liverpool, Real şi Bayern)

Philipp Lahm
Născut la: 11 noiembrie 1983 (Munchen, Germania)
A jucat la: Bayern Munchen, VfB Stuttgart
Selecţii / goluri la naţionala Germaniei: 113 / 5
Palmares: campion mondial cu Germania (2014), câştigător al Ligii Campionilor cu Bayern, o Supercupă europeană, de opt ori campion al Germaniei, şase Cupe şi trei Supercupe ale Germaniei, toate cu Bayern

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite