S-a rupt lanţul de iubire: Burleanu îl face mincinos pe Daum. Ce argument va folosi pentru a-i rezilia contractul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Christoph Daum e antrenorul victoriilor obţinute în 11 contra 10. După succesul cu Armenia în care adversarii au avut un om eliminat încă din minutul 3, în amicalul cu Chile de la Cluj, istoria s-a repetat.

Tabela a arătat 2-0 pentru campioana Americii de Sud după 18 minute, iar înainte de golul superb reuşit de Stancu din lovitura liberă, chilienii au fost aproape de un neverosimil 3-0! 

Eliminarea lui Medel, la scorul de 1-2, a schimbat însă complet cursul jocului. Treptat, chilienii au devenit mai prudenţi, în timp ce România a prins curaj şi a făcut, probabil, cel mai bun meci sub comanda lui Daum. Din păcate, această prestaţie reuşită a venit prea târziu şi într-o partidă fără miză. Chiar şi aşa, selecţionerul s-a umflat în pene şi a folosit din plin de rezultatul pentru a-şi continua războiul cu presa.

„Scrieţi numai minciuni!“

Daum a făcut, mai întâi, circ la interviul oferit la sport.ro, transformând dialogul cu Ioana Cosma într-o reprezentaţie tragicomică. 

Când i s-a atras atenţia că nimeni n-are nimic cu el şi că problema principală e că România a strâns şase puncte în primele şase partide din preliminariile Mondialului din 2018, neamţul a continuat să ofere răspunsuri confuze, dar şi exemple care n-aveau nicio legătură cu subiectul discuţiei. Iată o mostră a declaraţiilor date de Daum: 

*Voi (n.r. - presa) creaţi presiunea! Media n-are aşteptări realiste, nu discută despre fotbal, ci doar despre scandaluri.

*Eu sunt un om deschis, iar voi (n.r. - jurnaliştii) sunteţi orbi!

*Noi ştim ce avem de făcut, dar e un proces. Jurnaliştii sunt aproape de naţionala României, dar, uneori, scriu lucruri nebuneşti. 

*Minţiţi din nou! N-am promis nimic (n.r. - cu referire la faptul că Daum a spus la instalare că România va juca mereu ofensiv).  

*Am pierdut împotriva Poloniei din două penalty-uri. Am avut şi ghinion în meciurile trecute.

*N-am nevoie de contract. Vreau să fim uniţi şi să lucrăm pentru viitor. Lucrez aici pentru că mă identific cu proiectul lui Burleanu şi e o onoare să fiu parte din acest proiect.

*Am nevoie ca oamenii să fie alături de mine, la fel şi federaţia şi jucătorii, dar nu şi jurnaliştii. Am văzut şi astăzi că publicul a fost alături de mine. Să scrieţi asta ca să fiţi nişte jurnalişti corecţi. Sondajele care sunt împotriva rămânerii mele la naţională nu sunt adevărate.

*Presa din România a fost negativă şi cu Simona Halep, după ce ea a pierdut finala de la Roland Garros, deşi ea e o fată fantastică. Asta e jurnalismul din România!

*Puteţi garanta rezultate mai bune pentru naţionala României? Fiţi critici, dar să analizaţi lucrurile corect. Mie nu-mi plac minciunile.

*De ce să vă răspund dacă voi fi şi la anul în România? Nu vreau să vă răspund acum.

Comportamentul lipsit de profesionalism al neamţului a continuat şi la conferinţa de presă. Acolo, Daum i-a luat la mişto pe jurnaliştii care l-au chestionat privind sistemele de joc pe care le-a folosit, recurgând la ironii şi glume nesărate.

Burleanu l-a făcut mincinos

Având în vedere rezultatele din preliminarii şi ultimele ieşiri ale lui Daum în mass media, care au dăunat imaginea la care ţine FRF atât de mult, neamţul şi-a pierdut şi ultimul mare aliat: Răzvan Burleanu.

După terminarea meciului cu Chile, şeful federaţiei a ieşit în faţa ziariştilor, a condamnat izbucnirile selecţionerului şi a lăsat de înţeles că pregăteşte îndepărtarea acestuia din funcţie. „Am discutat cu el despre această reacţie (n.r. – la adresa presei). Câteodată, simt şi eu o acumulare de răutate din exterior. N-am discutat despre demisie, despre reziliere. Mi s-a părut neprofesionist să discutam asta între două meciuri disputate la distanţă de trei zile (n.r. – cu Polonia şi cu Chile). Cred că nimeni nu e mulţumit de rezultate, e o dezamăgire că nu ne-am depăşit limitele. Dezamăgirea mai mare e că nu reuşim să avem rezultate mai rapid“, şi-a început Burleanu discursul.

„Şanse de calificare nu mai sunt, să nu ne amăgim, să nu facem calcule. Chiar dacă terminăm pe locul 2, probabil nu vom fi echipa de la baraj. Doar un rezultat pozitiv în Polonia ne ţinea în viaţă. Trebuie să facem o analiză, să vedem unde am greşit şi unde trebuie să intervenim. Voi solicita un raport de analiză, apoi vom lua o decizie şi veţi avea un punct de vedere oficial din partea FRF“, a continuat Burleanu.

Acesta l-a făcut mincinos pe Daum, după ce neamţul a susţinut că, de fapt, obiectivul său a fost calificarea României la Euro 2020 şi nu la Mondialul din 2018.

„Am discutat şi de proiectul Euro 2020. Dar, în acelaşi timp, atât eu, cât şi domnul Christoph Daum am vorbit de acest obiectiv, calificarea la Cupa Mondială. Contractul lui Daum avea acest obiectiv, calificarea la Campionatul Mondal“, a insistat preşedintele FRF.

Se va încerca rezilierea amiabilă

Acest discurs al lui Răzvan Burleanu indică faptul că în perioada imediat următoare, federaţia va încerca să ajungă la un acord cu Daum privind o reziliere amiabilă a contractului. Cei de la „Casa Fotbalului“ se vor folosi de argumentul pe care preşedintele FRF l-a şi prezentat în faţa presei: România nu mai are şanse de calificare la Mondialul din 2018 şi Daum n-a reuşit să îndeplinească obiectivul pentru care a fost adus.

Sunt perspective ca părţile să ajungă la un numitor comun privind încheierea colaborării, mai ales că, după cum „Adevărul“ a scris în ediţia de miercuri, Daum e pe lista clubului Al-Ahli Jeddah (Arabia Saudită), acolo unde ar putea câştiga 2,5 milioane de euro pe sezon. Ca selecţioner al României, el are un contract anual de 540.000 de euro.

România: Pantilimon – Benzar (Ivan 46), Chiricheş, Toşca, Ganea (Ţîru 70) – Pintilii – Hanca, Marin (Rotariu 46), Stanciu (Bicfalvi 86), Stancu (Băluţă 66) – Andone (Grozav 46). Selecţioner: Christoph Daum

Chile: Herrera – P. Diaz, Medel, Roco, Mena (Rodriguez 89) – Aranguiz (Vidal 54), M. Diaz (Silva 55), Gutierrez (Fuenzalida 83) – Valencia (Isla 46), Vargas (Puch 65), Sanchez. Selecţioner: Juan Antonio Pizzi

Goluri: Stancu 31, Stanciu 60, Băluţă 83 / Vargas 8, Valencia 18

Eliminat: Medel (33)

Stadion: „Cluj Arena“

Arbitru: Bas Nijhuis (Olanda)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite