România poate debuta în Grecia cu primul jucător de culoare din istoria naţionalei: cine e Fatai, „românul“ născut la Abuja

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kehinde Fatai
Kehinde Fatai

Deja nu e mai la nivel de speculaţii, ci o certitudine: se fac eforturi pentru ca atacantul Astrei să primească cetăţenia română. Secretarul general al FRF, Gheorghe Chivorchian a oferit toate detaliile despre acest subiect.

O practică din ce în ce mai des întâlnită în fotbalul mondial şi anume naturalizarea unor jucători pentru includerea lor în echipa naţională va ajunge şi în România.

Kehinde Fatai (24 de ani) are toate şansele de a deveni primul fotbalist străin care va îmbrăca tricoul primei reprezentative. Vârful Astrei poate debuta pentru tricolori chiar la 7 septembrie, contra Greciei, în primul joc din campania de calificare pentru Euro 2016. Informaţia a fost dezvăluită de oficialul Federaţiei Române de Fotbal (FRF), Gheorghe Chivorchian.

Ce a spus?

„Pentru noi e îngrijorător că o parte dintre jucătorii pe care Piţurcă vrea să-i convoace pentru meciul cu Grecia nu au echipe. Ne dorim o calificare pe care n-am mai obţinut-o de foarte mult timp. Problema Fatai ne interesează. Chiar luni domnul Burleanu (n.r. – preşedinte FRF) a purtat o discuţie cu doamna Tocală (n.r. - Secretarul de stat în ministerul Tineretului şi Sportului) pe această speţă. E un fotbalist interesant pentru noi şi vom vedea ce se va putea face pentru a fi convocabil cât mai rapid posibil. Mi-aş dori să se rezolve cât mai curând problema lui“, a declarat Chivorchian la Look TV.

Victor Piţurcă a confirmat şi el la Digi Sport că şi-l doreşte pe Fatai la naţională: „Îmi place de el. Probabil, dacă va obţine cetăţenia română, va juca bine şi îşi va recăpăta forma dinainte de plecarea în Belgia, ar putea veni la echipa naţională. Cu Chiajna a dat un gol foarte frumos, cum puţini atacanţi reuşesc. Nu va fi niciun fel de problemă cu ceea ce ţine de mine şi de Federaţie, dar să se facă tot ce ţine de naturalizarea lui Fatai“.

Înfiat de Ion Marin, căsătorit cu o româncă

Kehinde Fatai s-a născut în Abuja (Nigeria) şi a sosit în România, împreună cu alţi trei juniori nigerieni, în 2007, toţi fiind legitimaţi la clubul Farul Constanţa. Pentru că erau minori, africanii au fost înfiaţi de antrenorul de atunci al „marinarilor“, Ion Marin.

Dintre toţi cei patru fotbalişti, doar Fatai s-a impus în România. A jucat la Farul II, Farul, iar din 2010 a ajuns la Astra. În sezonul trecut, el a fost împrumutat la Club Brugge şi, chiar dacă a înscris la meciul lui de debut pentru belgieni, per total, n-a bifat decât opt partide şi un gol. Aşa că a fost trimis înapoi la Astra, iar în weekend-ul trecut a început noua ediţie a Ligii I cu un gol în partida câştigată cu Chiajna, scor 2-0.

Fatai e căsătorit cu o româncă, ceea ce va urgenta procedurile legate de primirea cetăţeniei române. În cazul în care va fi naturalizat, el va se va bate pentru un loc de titular în atacul României cu nume precum, Marica, Bogdan Stancu, Rusescu şi Gigel Bucur.

10 selecţii are Fatai în naţionalele U-20 şi U-23 ale Nigeriei pentru care a înscris de cinci ori.  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite