Recordul lui Jose Mourinho. Portughezul l-a depăşit pe Sir Alex Ferguson la numărul de prezenţe în semifinalele Ligii Campionilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chelsea s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor după ce-a învins PSG, scor 2-0, la Londra (1-3 în tur). Ambele goluri au fost marcate de jucători introduşi de Mourinho pe teren, după ce-au început meciul ca rezerve, o premieră în actualul sezon al Ligii Campionilor.

Făcut praf înaintea meciului, de către Johan Cruyff, „a pierdut vestiarul la Chelsea, aşa cum a făcut-o şi la Real Madrid“, Jose Mourinho a răspuns pe teren. 

Pe talismanicul „Stamford Bridge“, tehnicianul portughez a sfidat statistica şi a mai bifat un record. Doar 24,2 % dintre echipele care au pierdut prima manşă, în Europa, cu 1-3, s-au calificat mai departe. 

„Efectul“ Mourinho a dat însă procentele peste cap, într-un meci în care „albaştrii“ au început cu un avantaj, absenţa lui Ibrahimovici, de la oaspeţi, anulat apoi de o lovitură grea: accidentarea lui Hazard, în minutul 17. 

„The Special One“ a mutat însă perfect pe tabla de şah. L-a introdus pe neamţul André Schürrle, care a şi deschis scorul (32), apoi a riscat totul pe final, când i-a introdus pe Demba Ba (66) şi Torres (81). Doi atacanţi care nu sunt printre „favoriţii“ săi. Iar vârful senegalez i-a adus lui Mourinho, în minutul 87, un gol cât o calificare. A şaptea pentru Chelsea în semifinalele Ligii Campionilor, a opta pentru Mourinho! Una mai mult decât avea Sir Alex Ferguson. 

„A fost o victorie mare, dar nimic extraordinar, nici pentru mine, nici pentru Chelsea. Ne-am bucurat în vestiar, dar doar două minute, nu mai mult. Merităm să fim în semifinale“, a spus Mourinho, care are o ţintă importantă. Vrea să devină primul antrenor din lume care câştigă Liga (Cupa) Campionilor cu trei echipe diferite. Deocamdată împarte onoarea de a avea două trofee, cu două echipe (FC Porto şi Inter Milano) cu alţi trei tehnicieni (Ernst Happel, Ottmar Hitzfeld şi Jupp Heynckes). 

Câştigă Chelsea Liga?

PSG a rămas cu un gust amar în tentativa de a ajunge după 19 ani în semifinalele Ligii Campionilor. „Preşedintele“ Blanc, supervizat din tribune de un fost preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy, mare fan PSG, a dat chix, într-un meci tratat prea fricos. Iar Cavani şi Lavezzi au trăit un deja-vu urât. În sezonul 2011-2012 erau la Napoli, şi, după o victorie în manşa tur, în Liga Campionilor, cu exact acelaşi scor, 3-1, au ratat calificarea în sferturi. În acel an, Chelsea a câştigat Liga. 

În plus, PSG a devenit prima echipă franceză care ratează o calificare, după o victorie, în prima manşă, cu 3-1. Ultima era Olympique Marseille, în sezonul 2007-2008 al Cupei UEFA. A fost învinsă în retur, tot cu 2-0, de către Zenit. La final, ruşii au câştigat competiţia. 

5 prezenţe consecutive în semifinalele Ligii Campionilor are Mourinho, una cu Inter (2010) şi Chelsea (2014) şi trei cu Real Madrid

PSG, „ucisă“ de parizianul Demba Ba

Mourinho a fost strategul, dar eroul lui Chelsea s-a numit Demba Ba (28 de ani). Un atacant adus de la Newcastle, în ianuarie 2013, un senegalez născut în Sèvres, o suburbie a Parisului. Ca o curiozitate, în momentul în care a intrat pe gazon, Ba era singurul parizian de pe teren! 

„Mi-a fost greu să o văd pe PSG învinsă, mai ales cu un gol de-al meu şi mai ales că în echipa lot era unul dintre cei mai buni prieteni de-ai mei, Yohan Cabaye“, a spus Demba Ba. 

Care l-a şi înţepat uşor pe Mourinho, care a început manşa tur fără atacanţi pe teren, după ce s-a plâns că n-are vârfuri adevărate în lot. „Nu mi s-au dat prea multe şanse, aşa că am profitat de ocazia avută. N-a fost vorba despre vreo răzbunare“, a explicat Ba, la al şaselea gol în doar 23 de meciuri în acest sezon. 

Şi Real Madrid s-a calificat în semifinale, deşi a pierdut la Dormund, cu Borussia, scor 0-2. Galacticii câştigaseră în tur cu 3-0. Ultimele două echipe din careul de aşi al Ligii se află miercuri seară, după Bayern - Manchester United (1-1 în tur) şi Atletico - FC Barcelona (1-1 în tur).

Tragerea la sorţi a semifinalelor din Liga Campionilor şi Liga Europa are loc vineri, la Nyon, începând cu ora 13.00.

Vezi şi 

VIDEO Liga Campionilor / I-a ieşit lui Mourinho. Chelsea, în semifinale, după 2-0 cu PSG şi un gol marcat pe final

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite